Autor Wątek: Ubezpieczenie na maraton  (Przeczytany 4123 razy)

Offline jannek

• Miasto:
  • Na forum od: 18.04.2017
Ubezpieczenie na maraton
« 18 Kwi 2017, 18:59 »
Cześć,
To mój dziewiczy rejs na szosowym ultrasie więc mam pytanie odnośnie ubezpieczenia. Wg regulaminu musi być nnw i oc. To ma być jakieś jednorazowe czy co. Kiedyś chciałem takie coś wykupić ale jak pani usłyszała że do maratonów mtb to powiedziała, że to sporty ekstremalne, to i stawka ekstremalna...

Offline Mężczyzna endriu68

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 21.11.2011
Odp: Ubezpieczenie na maraton
« 18 Kwi 2017, 19:30 »
Pzu Bezpieczny rowerzysta .Roczne ubezpieczenie na cały świat oprócz USA i Kanady/chyba/ około 44PLN

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 18 Kwi 2017, 19:55 »
Pzu Bezpieczny rowerzysta .Roczne ubezpieczenie na cały świat oprócz USA i Kanady/chyba/ około 44PLN

Pytanie tylko, czy takie imprezy jak PW nie łapią się pod wyłączenia:

WYŁĄCZENIA ODPOWIEDZIALNOŚCI
§ 13
Z odpowiedzialności PZU SA wyłączone są choroby lub stany chorobowe,
nawet takie, które występują nagle oraz następstwa nieszczęśliwych
wypadków powstałych:
[...]
6) podczas uczestnictwa w rajdach i wyścigach o charakterze
wyczynowym, wyczynowego uprawiania
sportu, udziału w wyprawach rowerowych do miejsc charakteryzujących
się ekstremalnymi warunkami klimatycznymi
lub przyrodniczymi;

Edit;
Z drugiej strony w definicjach stoi:
12) wyczynowe uprawianie sportu – formę aktywności
fizycznej, polegającą na uprawianiu dyscyplin sportu w celu
uzyskania maksymalnych wyników sportowych przez
osoby będące członkami klubów, związków i organizacji
sportowych;

Jest tu jakiś specjalista od ubezpieczeń? ;)
« Ostatnia zmiana: 18 Kwi 2017, 20:01 Turysta »

Offline Mężczyzna martink

• Miasto: Starachowice
  • Na forum od: 29.01.2011
    • http://www.wyprawyrowerowemartink.blogspot.com/
« 18 Kwi 2017, 20:04 »
Cześć,
To mój dziewiczy rejs na szosowym ultrasie więc mam pytanie odnośnie ubezpieczenia. Wg regulaminu musi być nnw i oc. To ma być jakieś jednorazowe czy co. Kiedyś chciałem takie coś wykupić ale jak pani usłyszała że do maratonów mtb to powiedziała, że to sporty ekstremalne, to i stawka ekstremalna...
W TU Europa 30 dniowe ubezpieczenie rowerzysty OC i NNW kosztuje 15 zeta Wszystko można załatwić online
 Edit : Właśnie wyczytałem w OWU że nie dotyczy wyścigów rowerowych.
 W wypadku Pięknego Wchodu organizator daje też jakieś swoje OC prawda ?

Offline Mężczyzna fikołek

• Miasto:
  • Na forum od: 09.05.2015
« 18 Kwi 2017, 23:22 »
Przez 2 lata opłacałem PZU Rowerzysty,około 100 PLN za rok w zależności od sumy ubezpiecznia,ja miałem na 20 tyś.
Po przeczytaniu  artykułu na temat ubezpieczenia na jednym z blogów http://hop.net.pl/kolarskie-ubezpieczenia/,mam teraz OC na życie,składka 114 PLN,suma ubezpeczenia 300 tyś.[nie w PZU,tam przez 2 lata przepłacałem ;)]
Nie wiem jak ubezpieczalnie traktowały by zdarzenia powstałe w czasie ultramaratonów ale często w regulaminie tych imprez pisze,że maraton nie jest wyścigiem więc pod sport ekstremalny chyba się to nie zalicza.

Offline Mężczyzna kosola

• Kosma
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 05.01.2016
« 18 Kwi 2017, 23:35 »
Dzisiaj zostałem poinformowany przez moją agentkę ubezpieczeniową, że oc i nnw rowerzysty podrozalo z ok 130 do ok 300 za rok. To ubezpieczenie nie obejmuje zawodów sportowych. Za opcje sport trzeba dodatkowo zapłacić. Pora rozejrzeć się za inną firmą.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 19 Kwi 2017, 00:14 »
Zdecydowana większość firm ubezpieczeniowych daje OC (w standardzie albo jako opcja) przy ubezpieczeniu mieszkania. Takie OC z reguły obejmuje też jazdę rowerem.
Cena w porównaniu do bzdur typu "bezpieczny rowerzysta" jest śmiesznie niska.
Warto sprawdzić.

Offline Mężczyzna funio

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 15.04.2017
« 19 Kwi 2017, 07:12 »
Rozumiem że OC NNW na samochód wystarczy.Pierwszy raz spotkałem się w regulaminie z tak kategorycznym rządaniem okazania ubezpieczenia.

« 27 Kwi 2017, 08:18 »
Wracając do kwestii ubezpieczenia...
Kupiłem dwudniową polisę "NNW Sport" w TU Europa. Parametry dobrałem tak, że razem z OC wyszło mi 4,5 zł. Jednak jeśli ktoś potrzebuje tylko papierek, to i za złotówkę się da.
Oczywiście zakup online, zajęło mi może 3 minuty.

P.S. Oczywiście na co dzień objęty jestem ochroną mojej polisy na mieszkanie, jednak mam wątpliwości, czy gdyby trzeba było jej użyć, nie okazałoby się, że udział w takiej imprezie się nie łapie.
« Ostatnia zmiana: 27 Kwi 2017, 08:32 Turysta »

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 27 Kwi 2017, 08:42 »
Wg mnie istotne są postanowienia regulaminu w tym zakresie. Teoretycznie regulamin zawiera zapisy mówiące o tym, że nie jest to wyścig:

"CEL ULTRAMARATONU
1.popularyzacja kolarstwa szosowego i turystyki rowerowej
2.sprawdzian wytrzymałości w długodystansowej jeździe na rowerze
3.promocja miejscowości oraz terenów wschodniej Polski przez które przebiega trasa zawodów
4.marketing i promocja sponsorów oraz organizatorów punktów kontrolnych".

Ale potem w treści pojawia się odmieniane wielokrotnie słowo "zawody", a to już kwestia interpretacyjna. Zdecydowanie niewarta ewentualnego ryzyka, patrząc przez pryzmat składki. Fajnie, że znalazłeś to Jacku.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 27 Kwi 2017, 09:53 »
Wracając do kwestii ubezpieczenia...
Kupiłem dwudniową polisę "NNW Sport" w TU Europa. Parametry dobrałem tak, że razem z OC wyszło mi 4,5 zł. Jednak jeśli ktoś potrzebuje tylko papierek, to i za złotówkę się da.
Oczywiście zakup online, zajęło mi może 3 minuty.

P.S. Oczywiście na co dzień objęty jestem ochroną mojej polisy na mieszkanie, jednak mam wątpliwości, czy gdyby trzeba było jej użyć, nie okazałoby się, że udział w takiej imprezie się nie łapie.
ode mnie chcą jakieś 3 dychy...

« 27 Kwi 2017, 10:01 »
Trzy dychy za dwa dni?
A nie wziąłeś przypadkiem opcji lux ze złotymi klamkami?
W moim za 4,50 jest NNW na 40tys. OC na 100tys. Wariant standard, sport amatorski.

Offline Mężczyzna hr Monte Kret

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 22.03.2017
« 27 Kwi 2017, 11:08 »
Trzy dychy za dwa dni?
A nie wziąłeś przypadkiem opcji lux ze złotymi klamkami?
W moim za 4,50 jest NNW na 40tys. OC na 100tys. Wariant standard, sport amatorski.

No to cena świetna.
Zrobiłem dla żony gest i NNW na 100 tyś.  ;) i wyszło 9.60 zł.

Polska się zmienia i z tego co mówił mi znajomy prawnik, to już praktycznie odrębny dział prawny żyjący swoim życiem i mający swoich specjalistów. W razie draki może kogoś polecić ale sam się za sprawy z ubezpieczeniami.  :)
Ogólnie, to chętnie bym zobaczył jakieś orzecznictwa sądowe zakończonych spraw z roszczeniami poszkodowanych w tego typu niszowych imprezach, jak maratony rowerowe.

Najlepiej, żeby wszyscy cali i zdrowi dojechali, czego wszystkim życzę.  :)

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
« 22 Maj 2017, 14:15 »
Zachęcam do zapoznania się z jego treścią.

Również zachęcam, tak do zapoznania się z komunikatem jak i do wykupienia sobie komercyjne ubezpieczenia. Nie wiem jak jest w Czechach ale na zachodzie, bywa że wizyta u lekarza, jakieś badanie itd. mimo że są refundowane z podstawowego koszyka to wymagają dodatkowej opłaty. Przy ubezpieczeniu komercyjnym (dobrym) nam ten problem odpada. Dodatkowo do ubezpieczenia kosztów leczenia, można sobie wziąć w pakiecie OC (jeśli ktoś nie ma na rower, to zalecam) i NW. O reszcie napisał Tomek ;)

Jeszcze jedna rada od Żubra - przy zawieraniu umowy z konkretnym towarzystwem, zwróćcie uwagę czy ono pokryje koszty leczenia w razie wypadku, podczas maratonu szosowego. Rozszerzenie ochrony o sport ryzykowny przy polisie na 2 dni, to nie będzie duża różnica w cenie.

« 22 Maj 2017, 14:18 »
Tylko warto zajrzeć do definicji "sportu wysokiego ryzyka" w ogólnych warunkach ubezpieczenia. Ja nie widziałem, by gdzieś do takowego łapało się amatorskie kolarstwo szosowe.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum