Tylko warto zajrzeć do definicji "sportu wysokiego ryzyka" w ogólnych warunkach ubezpieczenia. Ja nie widziałem, by gdzieś do takowego łapało się amatorskie kolarstwo szosowe.
Drogo, ale podaj, gdzie.
Cytat: Turysta w 22 Maj 2017, 14:18Tylko warto zajrzeć do definicji "sportu wysokiego ryzyka" w ogólnych warunkach ubezpieczenia. Ja nie widziałem, by gdzieś do takowego łapało się amatorskie kolarstwo szosowe.Rekreacyjna jazda na rowerze, raczej jest w standardzie (bez dopłaty). Tylko że maraton kolarski - tak MTB jak szosowy już niekoniecznie.
12. sporty ekstremalne – alpinizm i himalaizm, wspinaczka lodowa, hydrospeed, bobsleje, jazda na quadach, motocross, parkour, freerun, skoki narciarskie, skoki bungee, speleologia, trekking na wysokości powyżej 2500 m n.p.m oraz trekking poza wyznaczonymi szlakami turystycznymi bez wykwalifikowanego przewodnika, wszelkiego rodzaju ewolucje akrobatyczne, football amerykański, boks, kickboxing, rafting, kajakarstwo górskie, surfing, kitesurfing, narciarstwo i jazda na snowboardzie poza oznakowanymi trasami zjazdowymi, kolarstwo górskie, wspinaczka bez zabezpieczenia, ice cross, sambo, krav maga,
2. amatorskie uprawianie sportu – uprawianie sportu, który nie został zakwalifikowany do grupy wyczynowego uprawia sportu i zawodowego uprawiania sportu oraz z wyłączeniem sportów ekstremalnych oraz sportów powietrznych,3. wyczynowe uprawianie sportu – uprawianie dyscyplin sportowych w ramach sekcji lub klubów sportowych, polegające na regularnym uczestniczeniu w treningach, obozach sportowych, imprezach i zawodach sportowych, nie związane z otrzymywaniem wynagrodzenia lub innych gratyfikacji finansowych,4. zawodowe uprawianie sportu – forma aktywności fizycznej, polegająca na uprawianiu dyscyplin sportowych przez osoby uprawnione na podstawie umowy o pracę lub umowy cywilnoprawnej do otrzymywania w związku z uprawianiem sportu wynagrodzenia w dowolnej formie, w tym także stypendium niezależnie od tego, czy sport jest uprawiany indywidualnie, czy w ramach gier zespołowych,
12) wyczynowe uprawianie sportu – formę aktywności fizycznej, polegającą na uprawianiu dyscyplin sportu w celu uzyskania maksymalnych wyników sportowych przez osoby będące członkami klubów, związków i organizacji sportowych;
Jednak moim zdaniem (i chciałbym się nie mylić), zarówno w jednym jak i drugim przykładzie uczestnictwo w naszych amatorskich ultramaratonach nie robi z nas ani zawodowców ani wyczynowców w sensie O.W.U.
Z defnicjami w OWU jest różnie, czasem sformułowania są bardziej precyzyjne czasem mniej. Ale to nieprawda, że kolarstwo szosowe (w szczególności w formie maratonu) nie jest w ogóle (w żadnym towarzystwie) definiowane jako sport ryzykowny czy ekstremalny.
Taki przykład, żeby pokazać o co chodzi. W ten sam weekend czerwcowy do Czech jedzie małżeństwo z Polski. Cały weekend siedzą nad jeziorem, piją piwko i grilują. Kupują w towarzystwie X ubezpieczenie podróżne na Europę bez żadnych rozszerzeń. Następnie w tym samym towarzystwie, kupuje takie samo ubezpieczenie ktoś od nas z MP. Jedzie na szosie maraton 500km, bez względu na to czy jest 42 stopnie C, czy pada, dokręca w nocy na zjazdach do 70-80 km/h, odpoczywa na przystankach owinięty w folię NCR. Płacą taką samą składkę. Czy jakiekolwiek towarzystwo może sobie na to pozwolić? Czy któremuś się to może opłacać? Chyba nie
Czyli nabijają mnie w butelkę pisząc najpierw o "ochronie ubezpieczeniowej w zakresie kosztów leczenia poniesionych w następstwie nieszczęśliwego wypadku", a dopiero potem precyzując, że odnosi się to tylko do trzech ściśle określonych przypadków (przeszkolenia zawodowego inwalidów, operacji plastycznych i uciążliwości leczenia)?
A jaka składka w tym Wojażerze i przy jakich sumach ubezpieczenia?
Doczytałem OWU i moim zdaniem w tym Wojażerze powinno być rozszerzenie i o sport wysokiego ryzyka (maraton, niby nie rowerowy, ale na pewno się tego uczepią) i o wyczynowe uprawianie sportu (udział w wyścigu).
chcę sobie kupić PZU Wojażerklasa ryzyka 1 "udział w amatorskich zawodach sportowych i turniejach dla dzieci, młodzieży szkolnej oraz studentów do 26. roku życia."obejmuje Nasz maraton czy trzeba klasę 2?