Autor Wątek: Ubezpieczenie na maraton  (Przeczytany 4124 razy)

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
Odp: Ubezpieczenie na maraton
« 23 Maj 2017, 16:30 »
Noo... MP nie jest turniejem, ani amatorskimi zawodami dla dzieci, młodzieży szkolnej i studentów do 26 roku życia. :P Klasa 2.

Offline Mężczyzna Wigor

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 19.03.2015
« 23 Maj 2017, 16:32 »
ale tam jest "i" czyli w moim rozumowaniu amatorskie zawody dla wszystkich i turnieje dla dzieci itp

Offline Mężczyzna Wigor

« 23 Maj 2017, 16:33 »
no i ten cały Wojażer nie obowiązuje na Polskę.

Offline Mężczyzna Żubr

« 23 Maj 2017, 17:06 »
No nie, tam masz sporty typu brydż, warcaby itp. i zawody, turnieje dla dzieci itp. (inna ocena ryzyka). Wszystko inne jest w klasie 2.

Ubezpieczenie kosztów leczenia za granicą, z definicji obowiązuje za granicą. W Polsce masz NFZ niestety... ;) Natomiast klauzulę typu NW i OC obowiązują jak najbardziej od początku podróży (wyjście z domu) do jej końca (powrót). Innymi słowy podróż (której dotyczą) zaczyna się już w granicach RP.

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 23 Maj 2017, 18:07 »
A czy jakaś polisa obejmuje pozostawione na dachu samochodu buty, które mogą spaść i zostać rozjechane przez inne samochody?
Serio pytam.

Offline Mężczyzna Żubr

« 23 Maj 2017, 19:39 »
Skoro o to pytasz to podejrzewam, że już kilka par tak zakończyło swój żywot na naszych pięknych szosach. Dlatego ze względu na prawdopodobieństwo wystapienia wypadku ubezpieczeniowego ocena ryzyka wypadła negatywnie. Odmowa zawarcia umowy ubezpieczeniowej  ;)

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 23 Maj 2017, 19:43 »
"Rażącego niedbalstwa" chyba nikt nie ubezpieczy. Ewentualnie za jakąś kosmiczną stawkę (równą cenie zguby).

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 28 Maj 2017, 21:34 »
Żubrze, podpowiesz co wybrałeś? Assitance podstawowy czy jakiś pakiet?
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Żubr

« 29 Maj 2017, 13:54 »
Żubrze, podpowiesz co wybrałeś? Assitance podstawowy czy jakiś pakiet?

Dopiero teraz odpisuję, ale nie było mnie w weekend. Assistance sobie raczej podaruję, w PZU jest wprawdzie pakiet rowerzysta, i on przewiduje assistance czyli pomoc, w razie awarii lu uszkodzenia, na terenie Europy. Jest tylko jeden problem, ta awaria, szukodzenie muszą wynikać, to znaczy powstać na wskutek zdarzeń losowych, lub nieszczęśliwego wypadku. Nie jest to assistance jak dla samochodów - np. pęka Ci obręcz (sama z siebie albo po wjechaniu w dziurę) i ubezpieczyciel przyjeżdża i naprawia. To tak nie działa. Niestety. :P

Ja wychodzę, (możliwe że z błędnego?) założenia, że nieszczęśliwy wypadek, jeszcze dodatkowo w którym unieruchomię rower, raczej oznacza koniec startu. Dlatego o assistance się tak nie martwię.
Przede wszystkim, biorę koszty leczenia i NW (tutaj daję większą sumę) i OC, z rozszerzeniem o sporty wysokiego ryzyka i sporty wyczynowe (jedna zwyżka). Dla pewności, że będzie odpowiedzialność ubezpieczyciela.

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 29 Maj 2017, 14:04 »
Agentka właśnie przysłała mi wojażera, 26 zł. Wyjazd zaznaczony jako wycieczka rowerowa. SU 180 tys. Pakiet rozszerzony, NNW 100 tys.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna Żubr

« 29 Maj 2017, 15:21 »
Bez OC
Agentka właśnie przysłała mi wojażera, 26 zł. Wyjazd zaznaczony jako wycieczka rowerowa. SU 180 tys. Pakiet rozszerzony, NNW 100 tys.

A OC? O odpowiedzialność była chyba największa scysja, przy okazji dyskusji o zagraniczny MP. Rozumiem że posiadasz gdzie indziej?
Pakiet rozszerzony nie wiem czy ma sens, bo to są dodatkowe świadczenia - typu: pomoc w razie konfliktu z prawem, pomoc w dostarczeniu kaucji, organizacja zmiennika kierowcy, zwrot kosztów poniesionych w związku z opóźnieniem podróży itp. Jako że mówimy o maratonie rowerowym i mając na uwadze to że nie oddalamy się więcej jak 50 km od granicy RP, moim zdaniem ten pakiet nie jest konieczny.

Wyjazd zaznaczony jako wycieczka rowerowa.

Ja to śpiewał Jerry Cantrell z AiC - "It's your decision..." ;)
Ja wykupię sobie coś takiego - PZU Wojażer - koszty leczenia - 120 tys. zł, NW na 100 tys. zł i OC na 100 tys. zł. Z rozszerzeniem o sporty wysokiego ryzyka i wyczynowe. Cena za 2 dni - 22 złote.

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 29 Maj 2017, 15:55 »
Bez OC

A OC? O odpowiedzialność była chyba największa scysja, przy okazji dyskusji o zagraniczny MP. Rozumiem że posiadasz gdzie indziej?
Pakiet rozszerzony nie wiem czy ma sens, bo to są dodatkowe świadczenia - typu: pomoc w razie konfliktu z prawem, pomoc w dostarczeniu kaucji, organizacja zmiennika kierowcy, zwrot kosztów poniesionych w związku z opóźnieniem podróży itp. Jako że mówimy o maratonie rowerowym i mając na uwadze to że nie oddalamy się więcej jak 50 km od granicy RP, moim zdaniem ten pakiet nie jest konieczny.

Wyjazd zaznaczony jako wycieczka rowerowa.

Ja to śpiewał Jerry Cantrell z AiC - "It's your decision..." ;)
Ja wykupię sobie coś takiego - PZU Wojażer - koszty leczenia - 120 tys. zł, NW na 100 tys. zł i OC na 100 tys. zł. Z rozszerzeniem o sporty wysokiego ryzyka i wyczynowe. Cena za 2 dni - 22 złote.

Mi wyliczyło coś takiego:

Będzie w porządku?

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 29 Maj 2017, 16:40 »
Oczywiście oc jest. Po prostu nie napisałem tego. 180 tys. KL, po 100 tys. na oba ryzyka. Plus te dwa pakiety assistance. Rozszerzony i rowerzysta.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna Wigor

« 29 Maj 2017, 16:47 »
tylko pytanie czy to obejmuje start w maratonie?

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 29 Maj 2017, 17:07 »
Ktoś z nas startuje w jakimś maratonie? Przecież to tylko grupowa wycieczka.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum