Autor Wątek: Ubezpieczenie na maraton  (Przeczytany 4126 razy)

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
Odp: Ubezpieczenie na maraton
« 29 Maj 2017, 17:20 »
W nazwie wycieczki widnieje słowo Maraton, ale to może przez przypadek ;)

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
Ubezpieczenie na maraton
« 29 Maj 2017, 17:33 »
Jaki maraton? Te kilkadziesiąt km po Czechach? No bez jaj...

Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 29 Maj 2017, 18:51 »
Lepiej dopłacić te kilka złotych. Przecież wiadomo, że gdyby co, to uczepią się wszystkiego, by nic nie wypłacić.

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
« 29 Maj 2017, 20:54 »
To nie chodzi o to jak to się nazywa, czy maraton czy nie. MP mogło by się nazywać -"Lajtowa przejeżdżka, taka bez spiny, z trasą co każdy przejedzie, pomiędzy dwoma sobotnimi piwami". Tu nie chodzi o nazwę czy regulamin tylko o to że w PZU maraton masz wymieniony w OWU. Nieważne czy biegowy czy rowerowy czy triatlon, chodzi o to że bierzesz udział w imprezie w której w grę wchodzą zmęczenie, ponadprzeciętne obciążenie organizmu, także senność. O kontuzje/wypadek jest łatwiej, ryzyko jest większe. Dodatkowo zawsze przy okazji definicji "sporty wysokiego ryzyka" jest dopisana formułka - sporty/dyscypliny których uprawianie wymaga ponadprzeciętnych umiejętności, kondycji, odwagi itd.

Jeśli PZU odmówi wypłaty, raczej w przypadku ubezpieczeń podróżnych zapłaci za leczenie, po czym zażąda regresu, to ja nie widzę możliwość żeby, ewentualnie sąd nie przyznał racji PZU. A jest jak mówi Turysta, jeśli racja jest po ich stronie, ubezpieczalnie dają odmowy. To jest biznes, nic osobistego. ;)

Także ja zalecam wykupienie tego rozszerzenia (sporty wysokiego ryzyka), nawet kosztem sumy ubezpieczenia w kosztach leczenia. Jest tak jak mówisz Eli, to są Czechy, blisko granicy z RP - uważam że 120-150 tys. zł to jest już sensowna suma ubezpieczenia. Dla mnie pewność świadczenia jest ważniejsza, niż np. dodatki, bez których (o czym już pisałem) obejdzie się. Szansa że z nich skorzystamy jest bardzo mała.

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 31 Maj 2017, 15:09 »
Czy ja dobrze rozumiem, że wybierając tego Wojażera od PZU, jestem ubezpieczony tylko w trakcie pobytu za granica, czyli tylko na czeskim odcinku Maratonu?

Możesz ubezpieczyć wyjazd:

​W Polsce

Ubezpieczamy tylko wyjazdy na zorganizowany wypoczynek, np. przez biuro podróży lub innego organizatora. Może to być np. wycieczka, kolonia, obóz, zielona szkoła, wczasy, pielgrzymka.

Offline Mężczyzna Żubr

« 31 Maj 2017, 15:23 »
Czy ja dobrze rozumiem, że wybierając tego Wojażera od PZU, jestem ubezpieczony tylko w trakcie pobytu za granica, czyli tylko na czeskim odcinku Maratonu?

Tu chodzi o koszty leczenia za granicą. W Polsce w domyśle ma leczyć Cię NFZ, w żadnej firmie nie da się wykupić ubezpieczenia kosztów leczenia w Polsce, jeśli Polska jest krajem stałego zamieszkania.

NNW i OC natomiast działają w Polsce, od rozpoczęcia podróży do jej zakończenia. W myśl OWU tym miejscem jest baza maratonu.

Offline Mężczyzna Vir

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 18.01.2017
« 14 Cze 2017, 14:37 »
O widzę, że temat idealnie dla mnie, szkoda, że nie wołaliście wcześniej z tymi pytaniami ;)

Wymieniliście parę produktów, które od razu nas dyskwalifikują (np PZU Bezpieczny rowerzysta). Należy unikać tych z wyłączeniami na zawody (wszelakie).

Może to nie będzie po politycznemu, ale ja mam ubezpieczenie w ramach Planety Młodych - są tam pakiety Sport, tylko jest to ubezpieczenie na cały rok, a nie jak w przypadku NNW Sport z TU Europa na konkretny okres (dni).

Offline Mężczyzna tolaf

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.09.2015
« 28 Cze 2017, 16:53 »
Może się komuś przyda - polisa "Ergo Sport".
Pomimo trudności w zdefiniowaniu amatorskiego sportu, po konsultacji z centralą uzyskałem klauzulę na polisie "ubezpieczony uczestniczy w amatorskich maratonach rowerowych".
Dość konkretne sumy ubezpieczenia (np. OC 100-1.000 tplz), jest też NNW chyba nienajgorsze.
Natomiast bardzo słaby - moim zdaniem - jest w tej polisie assistance skupiony na pomocy lekarskiej ale np. żadnej pomocy technicznej.
Nie jest to reklama - informacja jak można załatwić.
Ubezpieczyciel to Ergo Hestia.
z przodu mistrzowie ... z tyłu bohaterowie :D

Offline Mężczyzna Kierunkowy22

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 16.03.2014
« 28 Cze 2017, 17:30 »
Mam te polise o ktorej wspomina Tolaf. Nie bede reklamowal (choc siedze w ubezpieczeniach) tylko drobne wskazowki. Fajnie, ze obowi
Uwaga taka, ze trzeba wykupic kilka ryzyk. Ja z Assistance zrezygnowalem bo obowiazuje tylko na terenie Polski.

Z tymi maratonami rowerowymi to nie do konca tak. Jak startujesz jako niezrzeszony (poza klubem,sekcja, organizacja) w maratonie szosowym to jak najbardziej ochrona obowiazauje bo nie lapie sie pod wyczynowe uprawianie sportu (tylko wowczas mozesz wykupic jedynie najdrozszy  wariant III ubezpieczenia i doplacic skladke za opcje "kolarskie maratony" - dyscyplina kolarskie maratony jest uznawana przez EH za ekstremalna tak jak kolarstwo gorskie czy trial - jest to w zalaczniku nr 1 do Owu). Wyczynowe uprawianie sportow nawet jesli nie w celach zarobkowych jest wylaczone z ochrony.

NNW nie obejmuje uszkodzenia dyskow miedzykregowych - no u rowerzystow jest to mozliwe. Nie obejmuje rowniez wypadkow jesli ze wzgledow zdrowotnych istnialy przeciwwskazania do np. Maratonow kolarskich (tu trzeba miec na uwadze, ze jesli ortopeda zaleci nam odpoczynek dla kolana a my mimo to smigniemy na rower i bedziemy miec wypadek, ktory nijak mial zwiazek z naszym wadliwym kolanem, to ubezpieczyciel i tak ma prawo odmowic odszkodowania......chyba ze wzgledy slsznosci.. Poza tym NNW nie pokrywa Kosztow Leczenia za granica - to w zasadzie standard ale trzeba pamietac i dokupic sobie KLke lub ponizsze.

Mozna wlaczyc ubezpieczenie na czas Podrozy zagranicznej (do 40 dni)  i ubezpieczenie Sprzetu Sportowego od 10 do 25tys zl takze na wypadek rabunku (czyli dostalismy w mazak), kradziezy z wlamaniem ale tu uwaga - tylko z miejsca zamknietego i nie musi byc to nasz dom (niestety sforsowanie ulocka nie jest uznawane nawet za kradziez zwyklą).

Offline Mężczyzna Żubr

« 28 Cze 2017, 17:31 »
Ergo Sport jest ok, z zastrzeżeniem że na jeden maraton (2 dni) sensowne ubezpieczenie to będzie składka coś koło 30-40 zł.
A tutaj przez kilka stron trwał wątek, który wziął się z tego że były opory przed dopłacenie 8 zł do rozszerzenia ubezpieczenia.
I kreowania alternatywnej rzeczywistości w której MP to jest rekreacyjna jazd na rowerze. ;)

Pomimo trudności w zdefiniowaniu amatorskiego sportu, po konsultacji z centralą uzyskałem klauzulę na polisie "ubezpieczony uczestniczy w amatorskich maratonach rowerowych".

PZU ma jasno to sprecyzowane, w Hestii sprawa jest rzeczywiście dyskusyjna. Dobrze że poszli na rękę. Rozumiem że uznali że Brevet to nie jest uprawianie sportu wysokiego ryzyka, tylko amatorskie kolarstwo (bez zwyżek na polisie)?

Offline Mężczyzna Kierunkowy22

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 16.03.2014
« 28 Cze 2017, 17:34 »
Zalacznik nr 1 do Owu Ergo Hestii - kolarskie maratony to sport ekstremalny i zwyzka jest.

Umowe mozna zawrzec krotkoterminowa lub roczna.i rowniez mozna zawrzec grupowo (minimum 8 osob)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum