Autor Wątek: Rower crossowy max 1000/1500 zł  (Przeczytany 6225 razy)

Offline Mężczyzna banan307

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.05.2017
Odp: Rower crossowy max 1000/1500 zł
« 26 Maj 2017, 18:40 »
...
Chyba, że za 1000 znajdę coś faktycznie dobrego, ale zapewne trzeba będzie doliczyć jakiś pakiet startowy.
Gdybym potrzebował roweru na kołach 28 i miał tysiąc w kieszeni, to bez dłuższego zastanowienia brałbym coś takiego:
http://allegro.pl/stepperwolf-tao-cross-i6832242851.html#thumb/1
Wiem, wiem, jestem dziwakiem z tą moją sympatią do retro, ale tutaj to też ze względów praktycznych. Współczesne rowery za mniej niż 3k (nowe, w sklepie) nawet nie zbliżą się jakością do tego Stepperwolf'a.
Rama lekka, solidna, uznanego producenta, wideł chyba z gwintem pod bagażnik, STX RC w większości...
Sztyca i mostek chyba kowadłowate, ale i tak waga (jeśli jest prawdziwa) jest bardzo fajna.

No i ma wilka w nazwie - będzie szybko jeździł ;)

Widać, że rower ma już swoje lata... i jest trochę podrapany na łapie tzn. widelcu :)
Ten wilk to renomowana marka tak?
Z użuwek ponizszy rzucił mi się w oko
http://allegro.pl/diamant-30-union-i6833964988.html

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 26 Maj 2017, 18:50 »
Nie ma co ukrywać, kwota 1000-1500 zł na nowy solidny rower to niestety bardzo mało. W tej cenie, w zasadzie każdy rower będzie taki sam. Trudno mówić o lepszej czy gorszej ramie, będzie to najtańsza rama, zamówiona w chińskiej fabryce. Skupić się trzeba jednie na tym, w którym miejscu, producent przyoszczędził najmocniej,napęd, koła?
Dlatego szukałbym coś używanego:
http://allegro.pl/jak-nowy-radon-30-xt-roz-54cm-i6830291097.html#thumb/1
http://allegro.pl/rower-radon-deore-xt-30g-2015-jak-nowy-i6824807938.html
To tylko przykłady, takie "pierwsze z brzegu"
« Ostatnia zmiana: 26 Maj 2017, 19:07 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 26 Maj 2017, 19:08 »
"Podrapany na widelcu" to jest problem?
Serio?

Jak bym wiedział że ten rower ma być  do lansu, a nie do jazdy to bym nic nie pisał.

« 26 Maj 2017, 19:27 »
"Podrapany na widelcu" to jest problem?
Serio?

Jak bym wiedział że ten rower ma być  do lansu, a nie do jazdy to bym nic nie pisał.

Raczej ciężko lansować się czymś do 1500 zł w założeniu.
Ok, ten rowerek "wilk" to dobra marka?

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 23.09.2013
    • Dziennik Rowerowy
« 26 Maj 2017, 19:59 »

"wilk" to dobra marka?
To rowerowa legenda. :)
#Steel is Real

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 26 Maj 2017, 20:11 »

Raczej ciężko lansować się czymś do 1500 zł w założeniu.
Ok, ten rowerek "wilk" to dobra marka?
Się nie znasz na lansowaniu. Po każdej komunii idzie lans rowerami za 500 zł.

Steppenwolf jest solidny. Żonie kupiłem i nie chce słyszeć o zmianie.

A co do rys, tym razem na poważnie.
Nawet gdyby to malowanie ramy kosztuje mniej niż różnica w cenie między ładnym rowerem, a takim samym tylko solidnie odrapanym.

Offline Mężczyzna MichałD

• Miasto: Jura Krakowsko-Częstochowska
  • Na forum od: 27.11.2013
    • Między Wartą, Pilicą i Nidą
« 26 Maj 2017, 20:41 »
Wszystko jest kwestią zasobności portfela, czy też równie często chęci do wydawania pieniędzy na sprzęt nie przeznaczony do celów zawodowych. Nie dla każdego rower to cel sam w sobie  :P

Pomijając swój składany MTB, od 2 lat przemieszczam się na LAZARO INTEGRAL V3 ALIVIO, czyli takim rowerze do 1500zł. Kupowany był z myślą o dzieciakach/żonie, a w 98% jeżdżę ja. Fakt że nie są to przebiegi wielkie bo +/- 3tyś km rocznie i "w koło komina", ale rower sprawdza się doskonale przy mojej sporej wadze, pagórkowatym terenie, dziurawych drogach i upartym jeżdżeniu na sztywnych przełożeniach.

Oczywiście w porównaniu do uznanych marek jakość wykończenia, użyte detale i dobór komponentów nie powala, jednak cena jest bardzo przystępna a rower jeździ bez zastrzeżeń. Pełnego Alivio tam nie ma, choć przerzutki, manetki, piasty są z grupy, hamulce chyba Tektro, korba jakaś shimanowska, reszta w miarę przyzwoita. Szału ni lansu nie będzie ale rower bez awarii jeździ i nie boję się czy do domu wrócę, czy nie.

Amortyzator faktycznie wiotki lecz dziury na szutrowych drogach wybiera zadowalająco. Pedały szmelc straszny i zmienić koniecznie trzeba, po założeniu SPD jedyne czego mi brakuje to przynajmniej z przodu tarczówki.
Kajakiem, pieszo, rowerem między Wartą, Nidą i Pilicą - blog wycieczkowy.

« 26 Maj 2017, 20:44 »
Spoko, znam się na żartach :)
Czy wilk posiada regulację kierownicy? Nie powiem, trochę się podjarałem tym rowerkiem ^^
W sumie odnośnie renowacji, na szybko znalazłem adres, gdzie można zrobić to wiamarę niedrogo http://pomalujrower.pl/cennik/
Na szybko wyszukałem trochę nowsze, ale i  droższe rowerki tej firmy. Któryś jest wart uwagi?
http://allegro.pl/rower-trekkingowy-steppenwolf-jak-nowy-alu-deore-i6824038979.html
http://allegro.pl/rower-steppenwolf-haller-shimano-deore-alfine-21-i6831298533.html

« 28 Maj 2017, 15:30 »
...
Chyba, że za 1000 znajdę coś faktycznie dobrego, ale zapewne trzeba będzie doliczyć jakiś pakiet startowy.
Gdybym potrzebował roweru na kołach 28 i miał tysiąc w kieszeni, to bez dłuższego zastanowienia brałbym coś takiego:
Wiem, wiem, jestem dziwakiem z tą moją sympatią do retro, ale tutaj to też ze względów praktycznych. Współczesne rowery za mniej niż 3k (nowe, w sklepie) nawet nie zbliżą się jakością do tego Stepperwolf'a.
Rama lekka, solidna, uznanego producenta, wideł chyba z gwintem pod bagażnik, STX RC w większości...
Sztyca i mostek chyba kowadłowate, ale i tak waga (jeśli jest prawdziwa) jest bardzo fajna.

No i ma wilka w nazwie - będzie szybko jeździł ;)

Może masz wiedzę na tema wymiany podzespołów w tym rowrze. Nie znam się dlatego nie wiem, czy np. nie będzie problemu z racji z rowerek jest starszy wymiany na aktualnie robione podzespoły. Nic go nie będzie ograniczać? mam na myśli o technologii, która była tu zastosowana?

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 28 Maj 2017, 16:17 »
Oczywiście są pewne ograniczenia, ale one występują też we współczesnych konstrukcjach - choćby konieczność zgrania menetek/tylnej piasty/kasety.
Nie wiem co chciałbyś wymieniać, więc trudno mi odpowiedzieć szczegółowo. Ja bym takiego roweru nie psuł współczesnością ponad konieczne minimum. Czyli nowe opony, klocki, kasetę, łańcuch raczej bym wymienił na nowe, bo traktuję to jak części "eksploatacyjne", ale resztę starałbym się utrzymać z grubsza w zgodzie ze stylem/rocznikiem.
W tym rowerze (gdybym to ja go kupił) wymieniłbym, oprócz wypisanych wyżej, także siodełko, sztycę i mostek z uwagi na dużą wagę (chyba że mylnie je identyfikuję), ale też na retro.
To nie jest rower, którym się wylansisz na dzielni, ale docenią go zorientowani w temacie. Przy dobrym traktowaniu będzie wiernie służył wiele lat, o ile nie jest zajechany, a tego na fotkach nie widać.
Jest duża szansa, że lakierowi wystarczy dobra polerka i będzie wyglądał przyzwoicie. Zresztą takie blizny dodają rowerowi terenowemu uroku - ja takie lubię.
Nie sądzę żebyś natrafił na jakiś problem różnicy standardów, który nie byłby do rozwiązania w bardzo rozsądnych pieniądzach. To bardziej współczesny rower niż Ci się wydaje. Gdy był produkowany musiał być wysoko na liście - ponad STX RC był tylko LX i XT. XTR'a nie liczymy, bo to delikatny osprzęt ścigancki.
Mam parę rowerów retro (wprawdzie MTB, ale tutaj takie porównanie ma sens) i nie mam żadnych technicznych problemów z ich restauracją i utrzymaniem.

Wolałbym jednak nie brać na siebie żadnej odpowiedzialności i jeśli po zakupie się okaże, że to trup, to pewnie nie będę chciał pokrywać kosztów remontu  ;D

ed.
Zerknąłem na Twojego Peżota i wygląda na to, że jesteś dość wysoki. Rama pewnie przynajmniej 19 i sztyca mocno wysunięta. Trzeba by się zorientować (zapytać sprzedawcy) jakie wymiary ma Steppenwolf. Wiemy, że rama 18, ale nie wiadomo jak mierzona (c-c, czy c-t).
Chyba powinieneś się przymierzyć w sklepie do jakiegoś roweru na kołach 28 żeby mieć w ogóle jakieś zdanie na temat potrzebnego rozmiaru.
« Ostatnia zmiana: 28 Maj 2017, 16:24 RS »

« 28 Maj 2017, 20:35 »
Oczywiście są pewne ograniczenia, ale one występują też we współczesnych konstrukcjach - choćby konieczność zgrania menetek/tylnej piasty/kasety.
Nie wiem co chciałbyś wymieniać, więc trudno mi odpowiedzieć szczegółowo. Ja bym takiego roweru nie psuł współczesnością ponad konieczne minimum. Czyli nowe opony, klocki, kasetę, łańcuch raczej bym wymienił na nowe, bo traktuję to jak części "eksploatacyjne", ale resztę starałbym się utrzymać z grubsza w zgodzie ze stylem/rocznikiem.
W tym rowerze (gdybym to ja go kupił) wymieniłbym, oprócz wypisanych wyżej, także siodełko, sztycę i mostek z uwagi na dużą wagę (chyba że mylnie je identyfikuję), ale też na retro.
To nie jest rower, którym się wylansisz na dzielni, ale docenią go zorientowani w temacie. Przy dobrym traktowaniu będzie wiernie służył wiele lat, o ile nie jest zajechany, a tego na fotkach nie widać.
Jest duża szansa, że lakierowi wystarczy dobra polerka i będzie wyglądał przyzwoicie. Zresztą takie blizny dodają rowerowi terenowemu uroku - ja takie lubię.
Nie sądzę żebyś natrafił na jakiś problem różnicy standardów, który nie byłby do rozwiązania w bardzo rozsądnych pieniądzach. To bardziej współczesny rower niż Ci się wydaje. Gdy był produkowany musiał być wysoko na liście - ponad STX RC był tylko LX i XT. XTR'a nie liczymy, bo to delikatny osprzęt ścigancki.
Mam parę rowerów retro (wprawdzie MTB, ale tutaj takie porównanie ma sens) i nie mam żadnych technicznych problemów z ich restauracją i utrzymaniem.

Wolałbym jednak nie brać na siebie żadnej odpowiedzialności i jeśli po zakupie się okaże, że to trup, to pewnie nie będę chciał pokrywać kosztów remontu  ;D

ed.
Zerknąłem na Twojego Peżota i wygląda na to, że jesteś dość wysoki. Rama pewnie przynajmniej 19 i sztyca mocno wysunięta. Trzeba by się zorientować (zapytać sprzedawcy) jakie wymiary ma Steppenwolf. Wiemy, że rama 18, ale nie wiadomo jak mierzona (c-c, czy c-t).
Chyba powinieneś się przymierzyć w sklepie do jakiegoś roweru na kołach 28 żeby mieć w ogóle jakieś zdanie na temat potrzebnego rozmiaru.

Dzięki za odp!
Co masz na myśli, pisząc "trup" pod uwagę biorę przy wymianie wszystkie rzeczy, które wymieniłeś. Co jeszcze może być z nim nie tak? Ewentualnie o co pytać?, jakie wady mogą być ukryte?
Mam 180 cm i noga po wewnętrznej stronie 82/83 cm
Wczoraj w sklepe mierzyłem i jeździłem próbnie Krossem Evado 1.0 aby sprawdzić jaką ramę mam dobierać i wyszło, że 19. Przy 21 mógłbym się uszkodzić + za długa rama do kierwonicy. Na 19 było komfortowo.
Muszę poprosić sprzedającego o zrobienie pomiarów. Gdyby okazało się, że rower faktycznie jest godny uwagi.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 28 Maj 2017, 21:19 »
Oczywiście, że jest godny uwagi. Jak go nie kupisz, to ja to zrobię za "chwilę". Poważnie  :P
Trup może się objawić np. w wyjechanych do końca bieżniach ważnych łożysk (piasty, suport, stery), pogiętych obręczach, a przede wszystkim w pęknięciach ramy. Lub wszystkim do kupy.
Suport, piasty i stery to duperele - wymieniasz i masz na ćwierć wieku spokój (może odrobinę przesadziłem  :)).
Nie mam nic wspólnego ze sprzedającym i nie mam żadnego interesu w zachwalaniu jego towaru  ;D

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 29 Maj 2017, 18:35 »

Gdyby był cro-mo i rozmiar większy nie zastanawiałbym się nawet 10 sekund.

« 29 Maj 2017, 19:56 »
Uważacie, że 500 zł to uczciwa kwota za niego, biorąc pod uwagę wariant optymistyczny- wszystko z rowerem jest ok?
Ile trzeba będzie włożyć +/- na tzw. start? Wolałbym rozbić naprawy na dwa sezony- ten- konieczne i te dodatkowe na przyszły.

Sprzedający podał, że rama mierzona od jej połowy do ziemi ma 79 cm i jest slipingowa (chyba miał na myśli slopinogwa ^^)
Patrząc na zdjęcie zastanawia mnie, czy będę miał wygodną pozycję za kierownicą. Sodełko ustawione na 176 cm wzrostu, wydaje mi się dość wysoko w stosunku do kierowncy (jak w moim starym rowrze) Wolałbym się tak nie garbić. Mam bóle pleców od teg.
« Ostatnia zmiana: 29 Maj 2017, 20:03 banan307 »

« 31 Maj 2017, 12:15 »
Doradzi ktoś w poniższej?

Sprzedający podał, że rama mierzona od jej połowy do ziemi ma 79 cm i jest slipingowa (chyba miał na myśli slopinogwa ^^)
Patrząc na zdjęcie zastanawia mnie, czy będę miał wygodną pozycję za kierownicą. Sodełko ustawione na 176 cm wzrostu, wydaje mi się dość wysoko w stosunku do kierowncy (jak w moim starym rowerze) Wolałbym się tak nie garbić. Mam bóle pleców od teg.

Rower chce zakupić tylko nurtuje mnie powyższa sprawa.
« Ostatnia zmiana: 31 Maj 2017, 12:45 banan307 »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum