Autor Wątek: Islandzkie dylematy  (Przeczytany 4956 razy)

Offline Mężczyzna luket

• Miasto: Dąbrowa Górnicza
  • Na forum od: 05.06.2006
    • http://www.velozone.net
Odp: Islandzkie dylematy
« 31 Lip 2017, 21:45 »
A jak w praktyce z noclegami na dziko? Były jakieś problemy?

Offline Mężczyzna luket

« 31 Lip 2017, 22:29 »
W sumie bardziej chodziło mi o Twoja wypowiedź z innego wątku dotyczącą zmiany prawa i restrykcji w temacie noclegów gdzie popadnie ;) ale i ta odpowiedź jest bardzo cenna :)

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
« 31 Lip 2017, 22:37 »
W sumie bardziej chodziło mi o Twoja wypowiedź z innego wątku dotyczącą zmiany prawa i restrykcji w temacie noclegów gdzie popadnie ;) ale i ta odpowiedź jest bardzo cenna :)

Ale tego chyba jeszcze nie wprowadzili? A jeśli tak, to dobrze, że nie wiedzieliśmy, jak tam byliśmy :D U nas obyło się bez najmniejszego problemu - a linek a 'la Michał nie mieliśmy :D

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 31 Lip 2017, 22:39 »
Kilkanaście dużych kamieni wystarczyło, aby zakotwiczyć namiot.
Rower sam w sobie jest dobrą kotwicą. A jeszcze robi za osłonę od wiatru.
W warunkach bardzo kiepskich zdarzało mi się układać ciężkie kamienie na podłogę namiotu, żeby nie była podrywana przez wiatr.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna luket

« 31 Lip 2017, 22:43 »
No właśnie podobno już dawno zmienione:

W 2013 i w 2015 roku zmieniali prawo dotyczące biwakowania poza oficjalnymi miejscami kempingowymi. Aktualnie nie wolno biwakować na dziko mając przy sobie pojazd silnikowy w ogóle, co do rowerzystów i pieszych to wolno, ale poza wszystkimi parkami narodowymi oprócz bodaj 2, w znacznej odległości od innych miejsc biwakowych, tylko na 1 noc, poza drogami utwardzonymi (35 jest utwardzona, pytanie czy F910 przez piach to droga utwardzona?), poza terenami prywatnymi i poza miastami itp. Ogólnie prawie nigdzie.

Ale tak właśnie mi się wydawało, że standardowe metody bezpieczeństwa, czyli chowanie się przed ludzkimi oczami wystarczą.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 31 Lip 2017, 22:49 »
Tak. To  ciekawy problem. Nie z kategorii wolno czy nie wolno? A, czy tego dochodzą? W RP i DE też nie wolno. A jest jak jest jest.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

« 31 Lip 2017, 23:11 »
I to się zgadza. Kilka lat temu obudziło mnie dwóch jegomości w panterkach i z kałachami u pasa. Rzekli, że podobno śpię na terenie jednostki wojskowej. Poligonu. Jednak z tego niezaprzeczalnego faktu wynikły takie tylko konsekwencje, że kazali mi się spakować i i wypier...ć. Fakt. Niesmak pozostał. Nawet kawy wypić nie mogłem.

« 31 Lip 2017, 23:30 »
Ok. Ja rozumiem ich prawo tak. Maga dupki sie pchają. Brudzą, syfią i jest ich za dużo. Wprowadzamy nowe prawo. Stosujemy je jednak "bez wyjątku"lub "jeżeli trzeba". Życie to nie jest układ 1-0. To nasza przewaga na AI.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 1 Sie 2017, 22:42 »
Rany, nie zauważyłem, że ten wątek jest kontynuowany, a ja Michała na szałcie molestuję...

Offline Mężczyzna luket

« 2 Sie 2017, 20:34 »
Świetnie, do wyjazdu 4 dni, a w ciągu ostatniego tygodnia trzęsła się ziemia w okolicach Katli i Bárðarbunga... Alert na szczęście został zmieniony z powrotem na zielony kolor...

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 4 Sie 2017, 20:44 »
Rany, nie zauważyłem, że ten wątek jest kontynuowany, a ja Michała na szałcie molestuję...
Niepraktyczne rozmawianie o tak ciekawych rzeczach na szałcie bo nic z tej rozmowy nie zostanie.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 4 Sie 2017, 21:05 »
Niepraktyczne rozmawianie o tak ciekawych rzeczach na szałcie bo nic z tej rozmowy nie zostanie.
Na szałcie tylko wyraziłem wielką nadzieję na relację i zdjęcia. Nie domagałem się szczegółowych opowieści, więc chyba nie nadużyłem cierpliwości.

Offline Mężczyzna luket

« 6 Sie 2017, 08:22 »
Jeszcze jedno pytanie. Macie jakieś przetestowane miejsce na rozbicie namiotu w okolicach lotniska (promień od 10 km, jedziemy od razu na wschód)? Patrzyłem na Street View, ale w okolicach wszędzie płasko i z rozległą widocznością dookoła.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum