Autor Wątek: problem z założeniem opony  (Przeczytany 5003 razy)

Offline Mężczyzna dodoelk

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 14.01.2015
problem z założeniem opony
« 29 Maj 2017, 07:33 »
Nabyłem opony Continental Gatorskin 700x25c w wersji zwijanej. Opony fajne, ale mam duży problem z założeniem jej na obręcz (DT SWISS R460). Da się oczywiście na siłę ją naciągnąć łyżkami, ale podczas zakładania przebiłem 3 dętki, więc nie tędy droga. Poza tym słabo widzę próby zmiany dętki w warunkach polowych.

Czy ktoś z użytkowników tych opon też ma z nimi taki problem? Może jest jakiś patent na założenie ich na obręcz. Jeśli nie, to będę musiał je sprzedać i szukać czegoś innego.

Offline Mężczyzna AdrianU

• Miasto: Śląsk
  • Na forum od: 12.05.2016
Odp: problem z założeniem opony
« 29 Maj 2017, 08:06 »
Ja mam podobnie z Conti GP 4 season 700x25c, bez łyżek nie na rady naciągnąć na obręcz, ale mimo, że robiłem to już sporo razy, ani razu nie uszkodziłem dętki. Może pomoże zmiana łyżek na inne?

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 29 Maj 2017, 08:45 »
Moje Gatorskiny również z trudem naciągnąłem na obręcz, przy ich zakładaniu. O dziwo bardzo łatwo zeszły i weszły na obręcz przy zmianie dętki w trasie.

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 23.09.2013
    • Dziennik Rowerowy
« 29 Maj 2017, 08:58 »
Coś w tym musi być. Zanim nabyłem Conti, w ogóle nie miałem łyżek, Schwalbe zawsze zakładałem/ściągałem bez problemów palcami.
Pierwsze założenie jeśli jest problematyczne, dobrym sposobem jest pomóc sobie pianą z mydlin.
#Steel is Real

« 29 Maj 2017, 09:04 »
Właśnie wyczytałem o posmarowaniu płynem do mycia naczyń i radzą też ustawić rant opony (tej która już siedzi na obręczy) jak najbliżej osi obręczy, gdzie jest najmniejsza średnica. Jeśli problem jest tylko na początku i po kilku tysiącach (mam nadzieję że wcale) trzeba ją będzie w trasie zdjąć to nie będzie już to taki wielki ból.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 29 Maj 2017, 09:09 »
Możesz wspomóc się nawet suchym mydłem, przeciągając stopkę opony i rant felgi.
Tak jak piszesz, zduszając boki opony do siebie, staraj się utrzymywać ją na osi obręczy podczas zakładania.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 29 Maj 2017, 09:36 »

Sprawie również służy - b. energiczne, przy zastosowaniu znacznej siły, wielokrotne - naciąganie (ściąganie dłońmi opony) w kierunku/ach części opony na feldze jeszcze nie założonej. Jak dużo to daje, rozpoznałem podczas demonstracji p. M. Mehigan'a z velotraum.

Na felgi stan's notubes ztr alpha 340 Conti Gator Hardshell wchodzą tak samo łatwo/trudno, jak Conti GP 4000S II. Felgi te od przez Cię wskazanych chyba ciut są węższe.

/Kilka dętek spsułem usiłując skutecznie (bez strat dętkowych) naciągnąć (chyba) zbyt wąską oponę na dość szeroką felgę./
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 29 Maj 2017, 09:51 »
Nabyłem opony Continental Gatorskin 700x25c w wersji zwijanej. Opony fajne, ale mam duży problem z założeniem jej na obręcz (DT SWISS R460). Da się oczywiście na siłę ją naciągnąć łyżkami, ale podczas zakładania przebiłem 3 dętki, więc nie tędy droga. Poza tym słabo widzę próby zmiany dętki w warunkach polowych.

Czy ktoś z użytkowników tych opon też ma z nimi taki problem? Może jest jakiś patent na założenie ich na obręcz. Jeśli nie, to będę musiał je sprzedać i szukać czegoś innego.

Miałem identyczny problem z Michelin Endurance 700x28, nawet liczba uszkodzonych dętek się zgadza. W końcu jakoś udało mi się je nałożyć. Okazało się jednak, że przy następnej próbie, kiedy złapałem kapcia na trasie opona zeszła i dała się już nałożyć bez użycia łyżek. Najwidoczniej dopompowanie spowodowało naciągnięcie się opony. Podobne zmagania miałem z Conti 4 seasons, ale po pierwszym razie byłyjuż tak luźne, że wymiana dętki to była pestka i to bez użycia łyżek.
Osobiście przed założeniem nowej opony staram się ją trochę rozciągnąć zanim zacznę nakładać ją na obręcz.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 29 Maj 2017, 17:35 »
Conti Garotskin 28mm - sytuacja z wczoraj. Pierwsze założenie i dętka uszkodzona łyżką. Drugi raz już udało się samymi dłońmi, choć z trudem. Dziś nabiłem do 7 bar i mam nadzieję ułożyła się na tyle, że będzie sżło bez uzycia łyżek.

Offline Mężczyzna Raphael

• lubię płynąć pod prąd i jechać pod wiatr...
  • Miasto: Garbatka-Letnisko
  • Na forum od: 07.10.2014
« 29 Maj 2017, 18:51 »
Paweł, ale jak już założysz to nie trzeba ściągać. Ja od ok. 3 lat nie złapałem na nich gumy ;-)

« 29 Maj 2017, 21:24 »
Paweł, ale jak już założysz to nie trzeba ściągać. Ja od ok. 3 lat nie złapałem na nich gumy ;-)
też mam taką nadzieję, bo na tych które mam teraz dwie, trzy rocznie łapię

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 29 Maj 2017, 21:41 »
Ja miałem taki sam problem z nowymi Marathonami Supreme 28 mm. Przy pierwszym zakładaniu mocno się napociłem i zniszczyłem dwie dętki. Ponieważ wiszą teraz na kołku (drugiego zakładania nie było), nie wiem, czy się rozciągnęły. Jednak napełniacie mnie nadzieją, że da się toto normalnie używać.

Offline Mężczyzna LXVII

• Miasto: Ostrów Wlkp.
  • Na forum od: 01.07.2015
« 31 Maj 2017, 08:37 »

tutaj jest pokazany dosyć ciekawy sposób na który sam wcześniej nie wpadłem

można obejrzeć (jeżeli jesteście w stanie wybaczyć panu jego okulary :) )

https://www.youtube.com/watch?v=1nvKSZtG-O8

LXVII

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 31 Maj 2017, 21:16 »
radzą też ustawić rant opony (tej która już siedzi na obręczy) jak najbliżej osi obręczy, gdzie jest najmniejsza średnica

To jest najlepszy sposób. Zamiast smarować nie wiadomo czym, lepiej po prostu ścisnąć razem już założone ranty opony jak najbliżej osi obręczy. Reszta pójdzie gładko.

Marathonami Supreme 28 mm (...) wiszą teraz na kołku

Takie opony wiszą na kołku?  ::)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 31 Maj 2017, 21:19 »
To jest najlepszy sposób. Zamiast smarować nie wiadomo czym, lepiej po prostu ścisnąć razem już założone ranty opony jak najbliżej osi obręczy. Reszta pójdzie gładko.
Jedne obręcze są bardziej zagłębione po środku, inne mniej. To może trochę utrudniać sprawę.
Takie opony wiszą na kołku?  ::)
Mógłbyś się zdziwić jakie inne rzeczy forumowicze mają po szafach ;)

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum