Autor Wątek: Runda dookoła Tatr - gdzie są najpiękniejsze widoki?  (Przeczytany 1598 razy)

Offline Mężczyzna PiotrekGie

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 18.08.2015
Witam,
jak podgoda dopiszę to chętnie zrobiłbym rundkę dookoła Tatr bez wjazdu do Zakopanego. Zalezy mi na tym, żeby zaliczyć najbardziej widokowe drogi + chętnie jakieś ciekawe podjazdy ;)  Wiele osób robiło już taką rundkę, więc może ktoś ma jakiś ciekawy ślad GPX?

Wstępny plan:
https://goo.gl/maps/BZZbTYZV1yy

« Ostatnia zmiana: 30 Maj 2017, 07:56 PiotrekGie »

Offline Mężczyzna krzychu

• Miasto: Rzeszów/Rymanów
  • Na forum od: 04.07.2011
Wyjedź sobie drogą na Śląski Dom.

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
1) Z Żywca do Stryszawy dużo lepiej przez Gilowice i Ślemień.

2) Skoro i tak jedziesz przez Białkę Tatrz. to KONIECZNIE dołóż parę km i zalicz podjazd przez Łapszankę do granicy. Widok na górze powala. Wujek google Ci pokaże jak nie wierzysz ;)

3) Jeszcze lepiej byłoby podjechać dalej w okolice J. Czorsztyńskiego i Pienin, ale to już trochę więcej km. Gdybyś mógł dołożyć jeden dzień to naprawdę warto.

4) Z Milówki skręć na Kamesznicę. Nie jedź raczej przez Szare, bo jest chyba dalej jedyną opcją jest wpychanie roweru betonowymi płytami ;)

5) Z Ustronia ul. Leśną i Lipowską do Górek Wlk. Potem Szpotawicką do Jaworza. A jeżeli w Wiśle będziesz miał jeszcze parę w nogach, to najlepiej odpuść w ogóle Ustroń i przez Salmopol do Szczyrku i dalej Bielska.

6) Rozumiem, że przejazdy ekspresówkami to tak z rozpędu... Nie polecam w każdym razie ;)

Jakbyś chciał się w Bielsku przekimać, to daj znać. O ile będę, nie powinno być problemu.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Na Podhalu zdecydowanie pojechałabym przez Głodówkę (960) i dalej drogą Oswalda Balzera zamiast wojewódzką 961. Fantastyczne widoki na Tatry z Głodówki i za nią, później piękna kręta droga przez las. Przy okazji zamiast przez Bukowinę możesz pojechać przez Brzegi (kawałek na południe, skręt w Jurgowie) - taki sam podjazd, a o wiele mniejszy ruch niż w Bukowinie i ładna wieś :)

Tu jedno zdjęcie z drogi kawałek za Głodówką:

PS Na drodze 960, z 200 metrów na południe od skrętu na Brzegi (w stronę Głodówki), jest bacówka znajomych gazdów, mają pyszne oscypki i najlepsze korbacze na świecie <3 Jeśli o nią zahaczysz, pozdrów ich ode mnie :)

Rozumiem, że przejazdy ekspresówkami to tak z rozpędu... Nie polecam w każdym razie ;)

Jakbyś chciał się w Bielsku przekimać, to daj znać. O ile będę, nie powinno być problemu.

Tak ekspresówki tylko z rozpędu, oczywiście w rzeczywistości będę poruszał się bocznymi drogami. Mapka jest tylko jako wyjście do dalszej dyskusji :)

No i dzięki za propozycje noclegu, ale raczej wyruszę od razu z auta. Możliwe, że wyruszę z Żywca, zależy mi tylko na widoczkach, podjazdach. Jadę tam samochodem i zostawiam go na te 4 dni gdzieś na parkingu, więc wszystko mi jedno skąd wystartuje. Jadę z Wrocławia i tam mam poprostu najbliżej a zależy mi tylko na fajnej trasie dookoła Tatr, którą zrobie w 4 dni ;D

3) Jeszcze lepiej byłoby podjechać dalej w okolice J. Czorsztyńskiego i Pienin, ale to już trochę więcej km. Gdybyś mógł dołożyć jeden dzień to naprawdę warto.

Lepiej zwiedzać te rejony czy Żywiec, Wisła itd, bo też mi w sumie wszytsko jedno a te 4 dni to maks?

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Polecam podjazd Łapszanką. Na przełęczy jest wspaniała panorama Tatr. Potem możesz zjechać do Jurgowa i przekroczyć granicę.

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
Hej

jak już olejesz główne drogi na Słowacji i w okolicach msc. Liptowski Peter wpadniesz na pomysł jazdy przez wsie Jamnik i Benadikova, nie zdziw się jak przed wjazdem do tej ostatniej spotkasz to:

Skręcasz wówczas w prawo i wąską ścieżką wzdłuż ogrodzenia omijasz cały kompleks dawnego kołchozu ;-)

A warto wybrać ten wariant bo ...

i

Lepiej zwiedzać te rejony czy Żywiec, Wisła itd, bo też mi w sumie wszytsko jedno a te 4 dni to maks?

Mimo lokalnego patriotyzmu, bez wątpienia Pieniny i Spisz. Druga sprawa to twój termin. Pewnie i tu i tu w długi weekend będzie tłoczno, ale na dojazdówkach do Wisły czy Ustronia masz w przypadku dobrej pogody niemal pewne nawet  kilkukilometrowe korki, przez które przeciskanie się nie jest przyjemne. No i wszędzie tłumy ludzi. Na Spiszu powinno być jednak spokojniej.

Dystans i przewyższenie jak na 4 dni masz i tak bardzo ambitne, więc zastanów się czy nie wyruszyć np. dopiero z Zawoi albo Stryszawy. Tam zaczynają się tak naprawdę najciekawsze rejony. Żywiec, Wisłę itp. możesz ogarnąć same w dowolny inny weekend, z Wrocka w końcu nie tak daleko.

Ok, po waszych sugestiach zrobiłem małą przebudowę. Wyszło 360 km, 9000 m przewyższeń, więc przejade to raczej bez problemu. Ktoś ma jeszcze jakieś propozycje, jak to zmodyfikować?  :D

https://www.bikemap.net/pl/route/4023106-dookola-tatr

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
W Brzegach Twoja trasa prowadzi przez strasznie stromą ściankę (skręt przy kościele i cmentarzu), na Twoim miejscu pojechałabym prosto drogą ;)
Przy okazji - warto przejeżdżać tamtędy w niedzielę, w czasie mszy! Fantastyczny (!) śpiew góralek w kościele niesie się na całą wieś :)
« Ostatnia zmiana: 31 Maj 2017, 10:38 Janus »

W Brzegach Twoja trasa prowadzi przez strasznie stromą ściankę (skręt przy kościele i cmentarzu), na Twoim miejscu pojechałabym prosto drogą ;)

To mnie w sumie chyba bardziej cieszy niż martwi :) lubię się wspinać

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
Domyślam się :) Napisałam o tym, bo parę lat temu była to kamienista droga raczej nie do podjechania na szosie, może teraz jest już asfalt.

Przy okazji - warto przejeżdżać tamtędy w niedzielę, w czasie mszy! Fantastyczny (!) śpiew góralek w kościele niesie się na całą wieś :)

Ooo! Lubię takie smaczki. A pozostając w temacie kościelnym, w Jurgowie można iść na mszę w języku słowackim. Nie wiem tylko czy śpiew góralek niesie się przez całą wieś, bo byłem w środku kościoła ;)

Ok, po waszych sugestiach zrobiłem małą przebudowę. Wyszło 360 km, 9000 m przewyższeń, więc przejade to raczej bez problemu. Ktoś ma jeszcze jakieś propozycje, jak to zmodyfikować?  :D

https://www.bikemap.net/pl/route/4023106-dookola-tatr

No teraz wygląda dobrze! Ja nie mam uwag ;)

No teraz wygląda dobrze! Ja nie mam uwag ;)

W takim razie dzięki wszystkim za pomoc. Mam nadzieję, że pogoda dopisze i wycieczka dojdzie do skutku :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum