Ja połamałem w ostatnich 7 latach 4 ramy.Co prawda chodzę w super ciężkiej. Zglebialem temat .Z opisu pęknięcia może wynikać:- siodło wysunięte max do tylu na sankach co przesuwa znacznie układ działających sił. - rura pozioma trzyma rurę podsiodlowa w jej osi. Jeżeli poszła za duża siła odciagajaca do tyłu to właśnie górny spaw przeniósł największe obciążenie. W tym wypadku nie ma znaczenia jak głęboko była sztyca i jak mocno zakręcona obejma.
Dzisiaj z metrem w fabryce chodziłem i mierzyłem dokładnie jak głęboko wchodzi sztyca w rurę. Wyszło, że sięga dolnego spawu rury poziomej.Popołudniu zgłosiłem reklamację w sklepie. Zdjęcia zrobione, zgłoszenie poszło do dystrybutora. Do dwóch tygodni mam czekać na rozpatrzenie reklamacji. No i zobaczymy I bardzo Wam dziękuję za głos w dyskusji porady i spostrzeżenia
Ja połamałem w ostatnich 7 latach 4 ramy.
Cytat: WujTom w 30 Maj 2017, 19:50Ja połamałem w ostatnich 7 latach 4 ramy.Wszystkie aluminiowe?Ja mam na koncie 3, rok po roku.
A ze stalą co się stało, gdzie pękła?
Mam kilka potencjalnych ram na celowniku, choć wybór jeszcze nie zapadł.
Cytat: WujTom w 30 Maj 2017, 22:23Mam kilka potencjalnych ram na celowniku, choć wybór jeszcze nie zapadł.Gdy zapytanie, uprasza się o zrelacjonowanie w odpowiednim dziale/wątku.
Tym razem stalowa rama nie pękła, ale po roku zardzewiała.
Cytat: A|ex w 30 Maj 2017, 21:04 Tym razem stalowa rama nie pękła, ale po roku zardzewiała. Na takiej to można jeszcze z 20 pojeździć ;-)