Autor Wątek: Roztocze rodzinnie, z przyczepką.  (Przeczytany 987 razy)

Offline Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013
Roztocze rodzinnie, z przyczepką.
« 31 Maj 2017, 22:19 »
Szukając miejsca w Polsce, które będzie Naszym planem B, w przypadku gdyby pogoda na Podlasiu miałaby być w terminie naszego wyjazdu (24.06 - 10.07) ,w dłuższej perspektywie, niekorzystna wpadło Nam w oko Roztocze. Nigdy tam nie byliśmy ale z tego co widzimy zdecydowanie warto tam pojechać. Są pagórki musi być dobrze. Jest sporo informacji o nim samym, jest w czym wybierać ale pozwolę zadać sobie kilka pytań w tym temacie. Jedziemy z dwulatkiem w przyczepce, noclegi pod dachem (agro itp.) Zamierzamy zwiedzić całe Roztocze i mamy nadzieję, że te 14-17 dni nam na to wystarczy a może i pozwoli na krótką wizytę na Pogórzu Przemyskim.  Trasy na razie nie układam, ułożę mapę z atrakcjami, które chcielibyśmy odwiedzić i wtedy połączę to w całość. Wyjdzie pewnie +-500km razem. Najważniejsza jest dla Nas natura i krajobrazy.

Pierwsze z pytań, na które szukam odpowiedzi to których dróg/okolic unikać na Roztoczu jeśli chodzi o jazdę z przyczepką? Chodzi mi głównie o dłuższe odcinki piaszczyste, z głębokimi koleinami i dziurami. Szuter, lekki teren jak najbardziej wchodzą w grę.

Czego unikać na Roztoczu? Gdzie dotarła komercja i nie warto jechać, żeby nie natknąć się na turystyczne miejsca? Nie lubimy tłumów.

Uwielbiamy regionalną kuchnię i klimatyczne miejsca gdzie można dobrze zjeść. Polećcie dobre, sprawdzone kulinarne miejscówki.

Jako, że śpimy pod dachem to namiarami na tanie i przyjemne miejsca też nie pogardzimy.

Za pomoc z góry dziękujemy, będę pytał o więcej  ;D
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Odp: Roztocze rodzinnie, z przyczepką.
« 31 Maj 2017, 23:00 »
których dróg/okolic unikać na Roztoczu jeśli chodzi o jazdę z przyczepką? Chodzi mi głównie o dłuższe odcinki piaszczyste, z głębokimi koleinami i dziurami.

Jest kilka takich odcinków. Zwłaszcza w Puszczy Solskiej i okolicach.

Czego unikać na Roztoczu? Gdzie dotarła komercja i nie warto jechać, żeby nie natknąć się na turystyczne miejsca?

Rezerwat Szumy oraz stawy Echo w Zwierzyńcu podczas weekendu. Czasami bywa tłoczno.

Uwielbiamy regionalną kuchnię i klimatyczne miejsca gdzie można dobrze zjeść.

Zagroda w Guciowie oraz bar u Rubina w Narolu. Poza tym w Zwierzyńcu czasami można natknąć się na grochówkę serwowaną z wojskowej kuchni polowej (to info z przed 2 lat).
W Józefowie są świetne lody gałkowe.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 1 Cze 2017, 07:46 »
Zagroda w guciowie serwuje zupę z pokrzywy i jako aperitif serwują " wilgoć wąwozu" ;D. Menu sprzed roku

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna rmk

« 1 Cze 2017, 15:07 »
Guciów i Bar u Rubina w Narolu zapisany. Liczę na więcej, pewnie gdzieś da radę jeszcze zjeść coś dobrego i regionalnego w tych okolicach.

Kolejne pytanie - gdzie szukać najbardziej widokowych miejsc na Roztoczu? Wiem o Dahanach, Nowinach Horynieckich, Górze Hałańskiej i Wale Werchrackim.

Gdyby wpadł nam do głowy pomysł spędzenia jednego dnia na Ukrainie - co warto w pobliżu granicy zobaczyć i gdzie pojeździć? (max 50km rowerami)

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline Mężczyzna rmk

« 2 Cze 2017, 20:35 »
Nie widziałem ale już nadrobiłem zaległości. Przydatna strona.

Na swoje potrzeby zrobiłem mapę atrakcji, będzie aktualizowana. Gdyby ktoś miał chęć niech rzuci okiem i da znać co można jeszcze dorzucić.

https://www.google.pl/maps/@50.4828499,22.9937885,10.5z/data=!4m2!6m1!1s1bbpXzRLtTMlKKX-Rl1BugDjRvrU

Ponawiam pytanie - pomysł na jednodniową wycieczkę po Ukrainie w tych regionach, coś około 50km kręcenia, ma sens?

Offline Mężczyzna Navi

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 08.05.2015
« 8 Cze 2017, 08:37 »
A ja się chciałem zapytać czy ktoś ogarniał transport na centralnym szlaku rowerowym Roztocza Kraśnik- Hrebenne. Do Kraśnika chcemy się dostać pkp lub autem (z Wawy), tylko nie mam pomysłu co po dojechaniu do Hrebennego - nie ma tam pkp, podobnie jak w pobliskim Tomaszowie Lubelskim - mamy trochę kłopot bo też z przyczepką dla dziecka. Jak rozwiązujecie kwestię powrotu do miejsca docelowego?

• Marin

Offline Mężczyzna Navi

« 8 Cze 2017, 11:42 »
Dzięki, trochę już posprawdzałem i słabo to wygląda. Przez Lublin to bardzo dużo czasu się traci, znalazłem połączenie z Tomaszowa Lubelskiego do Warszawy (20km od Hrebennego) - są bezpośrednio autobus dwóch różnych przewoźników, ok 45zl, ale nie wiem jak z przyczepką i rowerami to będzie wyglądać. Chyba zdecyduję się na wariant z autem, co dwa dni będę wracał szlakiem do tyłu po auto sam, ja nakręcę sobie więcej kilometrów, a rodzina będzie zadowolona bo będą mieć więcej czasu na zwiedzanie/atrakcje.

• Marin
« 8 Cze 2017, 12:22 »
Autobusem to różnie bywa (decyduje kierowca), natomiast od 11 czerwca wszystkie pociągi jadące z Lublina do Warszawy będą jechać przez Łuków. Trasa wydłuża się od 30min. do 1 godz. (modernizacja linii kolejowej)

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 8 Cze 2017, 17:13 »
http://rozklad-pkp.pl/pl/tp?ld=s38&seqnr=3&ident=dw.02803638.1496914400&REQ0HafasScrollDir=1&queryPageDisplayed=yes&REQ0JourneyStopsS0A=1&REQ0JourneyStopsS0ID=&REQ0JourneyStops1.0G=&REQ0JourneyStopover1=&REQ0JourneyStops2.0G=&REQ0JourneyStopover2=&REQ0JourneyStopsZ0A=1&REQ0JourneyStopsZ0ID=&REQ0HafasSearchForw=1&REQ0JourneyProduct_prod_section_0_0=1&REQ0JourneyProduct_prod_section_1_0=1&REQ0JourneyProduct_prod_section_2_0=1&REQ0JourneyProduct_prod_section_3_0=1&REQ0JourneyProduct_prod_section_0_1=1&REQ0JourneyProduct_prod_section_1_1=1&REQ0JourneyProduct_prod_section_2_1=1&REQ0JourneyProduct_prod_section_3_1=1&REQ0JourneyProduct_prod_section_0_2=1&REQ0JourneyProduct_prod_section_1_2=1&REQ0JourneyProduct_prod_section_2_2=1&REQ0JourneyProduct_prod_section_3_2=1&REQ0JourneyProduct_prod_section_0_3=1&REQ0JourneyProduct_prod_section_1_3=1&REQ0JourneyProduct_prod_section_2_3=1&REQ0JourneyProduct_prod_section_3_3=1&REQ0JourneyProduct_opt_section_0_list=0:000000&REQ0HafasOptimize1=&REQ0HafasNoOfChanges=&REQ0HafasChangeTime=0:1&REQ0HafasNumCons0=&REQ0HafasAttrExc=&REQ0JourneyStopsS0G=&REQ0JourneyStopsZ0G=&REQ0JourneyDate=01.07.17&REQ0JourneyTime=11:32&time=11:32&date=01.07.17&dateStart=01.07.17&dateEnd=01.07.17&start=start&came_from_form=1

Nie wierzyłem, że ten link będzie działał i proszę:

Szanowna Klientko, Szanowny Kliencie,
niestety wyniki wyszukiwania nie zostały w międzyczasie zapamiętane. Dlatego prosimy o powtórzenie zapytania klikając.
Dziękujemy
Kod: F1

Offline Mężczyzna Navi

« 13 Cze 2017, 13:22 »
Taką odp. otrzymałem:

Witam
tak w dniu 18 czerwca wyjazd Tomaszów 16:00 można zabrac rowery cena za jeden rower to 20zł, pytanie nasze czy przyczepka jest składana jezeli tak nie pobierzemy zadnej dodatkowej opłaty natomiast bilety cena podstawowa 45 zł natomiast dla dzieci i młodziezy 36 zł dzieci do 5 lat gratis.
Bilety mozna zakupic na naszej stronie albatrosbus.pl lub dokonac rezerwacji pod numerem Albatrosbus (16)6780870 płatnosć przy wsiadaniu u kierowcy, przy rezerwacji nalezy zgłosić przewóz rowerów.

Z powazaniem
Albatrosbus

Offline Mężczyzna rmk

« 13 Lip 2017, 20:35 »
Byliśmy, jeździliśmy, wróciliśmy. Niesamowity region, niesamowici ludzie. Niedługo spiszę relację, dzięki za otrzymane podpowiedzi. Jedzenie u Rubina rządzi  ;D

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 13 Lip 2017, 21:58 »
Szkoda, że już wróciłeś.
Dzisiaj zaczęła się świetna impreza:
http://www.folkowisko.pl/
Jutro wybieram się na wieczorne koncerty :)
Czekam w takim razie na relację.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna rmk

« 13 Lip 2017, 22:00 »
Cóż, urlop nie jest z gumy ;)
O folkowisku wiem, byliśmy w hutorze w Gorajcu  :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum