Autor Wątek: Ominąć Poznań (Kórnik - Miały)  (Przeczytany 1642 razy)

Offline Mężczyzna pepin

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 15.06.2015
    • geoploszka
Ominąć Poznań (Kórnik - Miały)
« 4 Cze 2017, 15:22 »
Cześć, zwracam się głównie do poznaniaków, ale nie koniecznie. Planuję latem jechać z Łodzi do puszczy noteckiej okolice Miał(planuję 2 dni) i po drodze zobaczyć Kórnik, przejechać przez Wlkp PN, dalej (chyba) do Szamotuł i Wronek. Chciałbym ominąć Poznań i raczej jechać asfaltowymi, niezbyt ruchliwymi drogami. Można Was prosić o wskazanie w miarę ciekawych dróg przez te rejony?
« Ostatnia zmiana: 6 Cze 2017, 19:42 Turysta »

Offline Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013
Cześć.
Jeśli nie chcesz zwiedzać nic po drodze i chcesz jechać w miarę dobrymi drogami o małym natężeniu ruchu to polecam poniższą trasę. Przez WPN możesz jechać dowolnymi drogami, w zależności ile czasu chcesz tam spędzić. Od Więckowic do Lusówka jest ok. 3km drogi o fatalnej nawierzchni ale w zasadzie nie ma tam sensownej alternatywy. Reszta to bardzo przyjemne asfalty, ruch na niektórych odcinkach może być średni, w zależności od dnia tygodnia i godzin jazdy.

https://ridewithgps.com/routes/21798258#

PS. Kórnik - ó  ;D

Jak masz ochotę to daj znać przed wyjazdem kiedy się wybierasz i może Ci potowarzyszę w okolicach Poznania.
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Offline Mężczyzna pepin

• geoploszka
Dzięki za szybką odpowiedź. Fajna trasa. Będę jechał na początku lipca, jakbyś był zainteresowany to chętnie skorzystam z twojej propozycji.

Offline Mężczyzna rmk

Pepin napisał, że chce przejechać przez WPN oraz preferuje asfalty więc wyznaczyłem mu drogę Grajzerówką. Na ścieżkę do Łęczycy spuszczę zasłonę milczenia.

Offline Mężczyzna Psotnik

• Miasto: Niestety W-wa
  • Na forum od: 10.07.2012
Pepin rozważ trasę przez poligon Biedrusko.
Kurnik nie po drodze, ale on jako taki niczym szczególnym nas nie ujął. Mimo, że tam spaliśmy nad jeziorkiem i nasłuchaliśmy się o muzycznych imprezach nad tym akwenem :P
Odpłynąłem stąd bez żalu od tego wersalu bo czuję ten luz.

Offline Mężczyzna rmk

Psotnik ale po co Pepinowi te Biedrusko?  ::) Sensu w tym nie widzę ani trochę :) Mieszkam tuż obok  ;D

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 17.08.2009
po drodze zobaczyć Kórnik

planujesz zwiedzić zamek od środka?

po co Pepinowi te Biedrusko?

może śladami filmu Ogniem i mieczem albo coś.;)

dla mnie też mało ciekawe ale np sklep z komiksami też może być mało ciekawy dla kogoś a ja moglabym siedzieć lekko dwie godziny :D

Planuję latem jechać z Łodzi do puszczy noteckiej okolice Miał(planuję 2 dni

Puszcza Notecka latem jest sporą piaskownicą :) Pamiętaj o tym jeżeli najdzie Cię ochota na jakiś skrócik.
Dlaczego akurat Notecka? bardziej na południe jest Sierakowski, bardzo urokliwy (no chyba że jakis plan z tą Notecką - osobiscie lubię Notecką ale w zimie:))

Przez WPN możesz smiało jechać też nie tylko asfaltami, WPN nie jest rozeschnięty:) Faktycznie trochę żal WPN.
 A zdradzisz dlaczego te Oborniki i Wronki akurat?
« Ostatnia zmiana: 6 Cze 2017, 00:26 martwawiewiórka »
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna pepin

• geoploszka
Już tłumaczę moje wybory. Skoro jadę pod Poznaniem postanowiłem zobaczyć zamek w Kórniku (wiem w temacie błąd, ale to jakoś odruchowo). Nie zamierzam zwiedzać w środku, bo mam mało czasu. Przez WPN chciałem przejechać, bo to jeden z 3 parków w Polsce, którego nie zaliczyłem i byłaby okazja. A do puszczy jadę, bo tam moja rodzina będzie na wakacjach. Myślałem też żeby może jechać przez Sieraków, ale musiałbym się przebijać przez puszczę szutrami a tam dużo piasku (kiedyś się zakopałem samochodem) więc chyba lepiej przez Hamrzysko od wschodu.A swoją drogą , środek trasy wypada mi w okolicach Śremu. Może znacie jakieś miejsce na nocleg w okolicach?

Online Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
wiem w temacie błąd, ale to jakoś odruchowo

Zawsze można edytować. No, ale rozumiem - moderatorzy od jakiegoś czasu mało roboty mają... ;)

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
Może znacie jakieś miejsce na nocleg w okolicach?

Zależy kiedy będziesz nocował, w weekend może tam być trochę ludzi, ale w ciągu tygodnia będzie luz. Była tam wyprawka kulinarna zdaje się, ale oni akurat natknęli się na jakichś lokalsów i im nie przypasiło. To przystań Kotowo, dokładnie to tu (52.102738, 17.136093). Leży to nad Wartą, w pobliżu wsi Dąbrowa, jakieś 18 km od Kórnika (asfaltem i ostatni odcinek lasem) - a do Śremu masz około 10 km (do centrum). Urokliwe miejsce, ale jak napisałem wcześniej - czasami bywają tam ludzie. Ale jak nie ma, jest tak. Woda w studni, rzeka, miejsce na ognisko. Sklep 2km w wiosce (ale nie całodobowy).

Jak nie pasuje, to można wybrać się nad Wartę ale w Czmońcu, tam, gdzie przy Szlaku Bobrowym stoi wieża. Na niej jest miejsce do spania dla kilku osób, rower też da się dam wtachać na górę (ale wtedy liczba miejsc noclegowych spada). Raczej mało prawdopodobne, by byli tam po zmroku ludzie, nie ma wody w pobliżu, a i ogniska bym raczej na szczycie wieży nie palił. Za to nad ranem obudzi Cię klangor żurawi albo nawołania innej dziczyzny. Z Kórnika jest tam jakieś 16 km asfaltem, do Śremu około 9.

Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

• Użytkownik forum
No, miejsce ok, ale tam będzie musiał zawrócić. Zreszta, planuje jechać szosami, ale jakim rowerem? Bo to jakby warunkuje trasę i miejsce noclegu.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna pepin

• geoploszka
Dzięki za propozycje noclegów.Bardzo ładne zdjęcia Raczej myślałem o jakiś pokojach czy coś. Na jedną noc nie będę targał sprzętu biwakowego. Choć na tej wieży można by się przespać. A jadę trekkingiem na oponach 32 mm.
« Ostatnia zmiana: 6 Cze 2017, 22:23 pepin »

• Użytkownik forum
Odp: Ominąć Poznań (Kórnik - Miały)
« 10 Cze 2017, 18:20 »
Jeśli nie chcesz spać na dziko, to Agro są w Mieczewie i w Radzewicach. Choć nigdy z nich nie korzystałem. Można tez spać w Jaszkowie, o którym wspomina Podjazdy. Jest tam stadnina, więc lepiej sprawdzić czy nie ma akurat jakichś zawodów.
Absurdalny Eli

• Użytkownik forum
« 10 Cze 2017, 21:04 »
No, hoteli to nawet nie proponowałem ;) Wieża w Czmoncu przebija wszystko. I ceną i widokami ;)
Absurdalny Eli

RDK

• Gość
« 10 Cze 2017, 21:34 »
Zawsze można noc spędzić w siodełku albo na przystanku ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum