Autor Wątek: 29er a sakwy. pomocy! :)  (Przeczytany 2839 razy)

Offline Kobieta arinko

• ride bike, make love not war :)
  • Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 12.03.2015
29er a sakwy. pomocy! :)
« 9 Cze 2017, 10:03 »
hej :)
obecnie jeżdżę na rowerze crossowym, author linea przerobionym na wersję pod sawky. niezły na asfaltach, ale do wycieczek w teren z szutrami i podjazdami na gładkich oponach ciężko mi gonić chłopaków na góralach. i dlatego chcę się przesiąść na 29er, ale z możliwością podczepiania sakw, gdy będzie potrzeba. będę wdzięczna za pomoc.
mam 175 cm i ok 75 kg, długości nogi nie znam w tej chwili. obecna rama ma 19".

ogólnie nie jestem fanką szaleństw na zjazdach, a kocham podjazdy! zależy mi na głównie na tym żeby nowy rower mnie na nich nie zawiódł (a ponoć m.in. kąty ramy mają tu duże znaczenie). z całą pewnością preferuje napęd z 3 z przodu choć ostatecznie 2x10 przejdzie.

wstępnie myślałam o tym FOCUSie:
https://www.focus-bikes.com/at_en/26456-whistler-pro-29.html

zamieścić chciałabym się w 3500 zł.

będę wdzięczna za rady.

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
Odp: 29er a sakwy. pomocy! :)
« 9 Cze 2017, 10:27 »
To może nim kupisz nowy rower zmień opony na bardziej adekwatne do terenu po którym jeździsz? No i poeksperymentuj z mostkiem, tak by m.in. obniżyć pozycję... Długość mostka dobierz do własnych preferencji. Jeśli siedzisz na rowerze jadącym po poziomej drodze i patrzysz w dół, a twoja kierownica jest bardziej wysunięta do przodu niż oś koła, masz świetny rower na podjazdy. Ale na zjazdach nie poszalejesz. Jeśli kierownica jest z tyłu względem osi koła masz szybko skrętną bestię i... najprawdopodobniej kręgosłup wygięty w pałąk. Długi mostek uspokaja sterowanie i pozwala wyciągnąć się wygodnie nad kierownicą. Upośledza jednak sterowanie na zjazdach i szczególnie na stromiznach ułatwia przelot nad kierownicą. Krótki mostek poprawia skrętność i wpływa na lepsze prowadzenie się roweru na zjazdach.

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
« 10 Cze 2017, 08:10 »
Przesiadając się na 29er zrezygnowałem z "blatu" a środkową koronkę zamieniłem na 36z, mam teraz 2x9 i jest super.
Sugeruję ramę 15-16", sam mam 173 cm wzrostu (zależy jak mierzą ;)) i musiałem wymienić mostek na 50 mm bo byłem zbyt wyciągnięty a i górna rura jest zbyt blisko krocza.

Jeżeli możesz to poczekaj z zakupem do września, urwiesz kilka stówek. Polecam Fuji, dają dożywotnią gwarancję na ramę.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 10 Cze 2017, 14:01 »
Blat jest moim zdaniem zupełnie zbędny.

Ciekawe rowery pod sakwy to Romet, Cube i KTM.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 10 Cze 2017, 14:51 »
Córka kupiła Romet Orkan 5M. Sakwy Crosso Dry Big z hakami. 7 dni - 600 km zero kłopotów ze współpracą.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 10 Cze 2017, 17:21 »
hej :)

/.../ kocham podjazdy! /.../

będę wdzięczna za rady.

To urwis, meteopata, wszak ... na miłość rady nie ma.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Kobieta arinko

« 13 Cze 2017, 09:01 »
To może nim kupisz nowy rower zmień opony na bardziej adekwatne do terenu po którym jeździsz?

nie da się niestety.

poszukam też wśród Fuji i KTM, które polecacie. Cube to jedne chodzi mi po głowie:
https://www.cube.eu/en/products/mtb-hardtail/attention/cube-attention-sl-greynflashred-2016/
w niedzielę miałam okazję chwilę nim pośmigać. fajnie, fajnie ale jakiś ciężki...

rzeczywiście dobrze byłoby poczekać do jesieni bo ceny będą inne. ale co zrobić kiedy chce się teraz, już :D

/.../ kocham podjazdy! /.../

To urwis, meteopata, wszak ... na miłość rady nie ma.

Suwalszczyzna nie daje innej opcji -  podjazd trzeba pokochać albo omijać niektóre kierunki ;)

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
    • Szlaki i Drogi
« 13 Cze 2017, 10:15 »

To może nim kupisz nowy rower zmień opony na bardziej adekwatne do terenu po którym jeździsz?

nie da się

Nie rozumiem. Opon masz ile chcesz, jakich chcesz, na wszystkie nawierzchnie w różnych rozmiarach i kolorach ☺

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 13 Cze 2017, 11:20 »

Suwalszczyzna jest super git.

Co do rowerka, to 1) niestety się nie znam, 2) jeśli ciężki - zostaw komuś z Wlkp., 3) jeśli czegoś db. na oku, pewności nie masz - ciut odczekaj, lepiej się zorientuj, nowinkę zapodaj.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Kobieta arinko

« 14 Cze 2017, 08:16 »

Nie rozumiem. Opon masz ile chcesz, jakich chcesz, na wszystkie nawierzchnie w różnych rozmiarach i kolorach ☺

tak, ale w przeciwieństwie do opon widełki w rowerze nie są z gumy :D
a oponki w nowym rowerze będą pewnie ze dwa razy grubsze.

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
    • Szlaki i Drogi
« 14 Cze 2017, 08:36 »

tak, ale w przeciwieństwie do opon widełki w rowerze nie są z gumy :D
a oponki w nowym rowerze będą pewnie ze dwa razy grubsze.
Twój rower mieści opony do 42c więc opon w teren jest bez liku...

Offline Pumpernikiel

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 01.05.2010
« 14 Cze 2017, 19:39 »
Hej,
Chciałem odezwać się w tym wątku trochę wcześniej, ale wszystko co miałem do powiedzenia napisał Krzysiek.

Jeździłem trochę sztywnym trekkingiem po górach, opony 1,6 dureme i dało się tym nawet całkiem podjeżdżać. Na zjazdach trzeba było trochę wolniej i trochę więcej uwagi i też dawało radę. Od bardzo niedawna przesiadłem się na 29 i różnica jest ogromna, to jedzie po wszystkim. Podjazdy po luźnych kamieniach to zupełnie inna rozmowa, dużo mniej wysiłku w utrzymanie przyczepności, równowagi i prędkości. Wielka frajda po przesiadce.

W Twoim rowerze zabija Cię pozycja na podjeździe, jak nie chcesz kupować to pożycz od kogoś mostek 100mm -10* i spróbuj pojechać. Pozycja na rowerze to bardzo delikatny temat i indywidualna sprawa więc może wymagać trochę eksperymentów, może podpasuje Ci 80mm i założony wznosem do góry, może coś innego. Nie bój się poeksperymentować. Na pewno rower i prowadzenie zmieni się radykalnie daj sobie chwilę na przyzwyczajenie i próbuj.

Na szutrowe drogi i trochę korzeni trekking z trochę bardziej agresywną pozycją powinien wystarczyć, jeżeli góry i szlaki z grubymi kamieniami to szkoda sprzętu i tak się skończy na mtb. Może zanim się zdecydujesz na coś konkretnego dasz szansę swojemu rumakowi?

Mam 178, rama 18 górna rura jest ok ale dużej rezerwy nie ma.
Gdyby nie własne skąpstwo to brałbym napęd 2x10  24-38 z kasetą 11-36.

Offline Kobieta arinko

« 15 Cze 2017, 09:07 »
dzięki za Wasze opinie. ale :)
choćby nie wiem co nie zrobię z mojego roweru 29, a na tym mi zależy. nie osiągnę nim tego efektu łał jaki da mi przesiadka na górala. nie ma sensu psucie go grubszymi, terenowymi oponami, bo na lepszych drogach na nic w nim nie narzekam. był ze mną w polskich górach, był we Włoszech i na co dzień pagórkowatą Suwalszczyznę też ogarnia :) oczywiście dopóki nie zaczną się piaski, kamienie i korzenie. no może rzeczywiście z mostkiem można coś pokombinować dla wygody w dłuższych trasach.

i myślałam o tym Focusie do którego link podesłałam w pierwszej mojej wiadomości. na 19" jeździłam i jest za wielki. spróbuję dorwać 17". myślałam też o Cube attention sl ale jest ciężki...
a Ty Pupmernikiel ;) na czym jeździsz?

Offline Pumpernikiel

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 01.05.2010
« 15 Cze 2017, 23:01 »
On- one Inbred, kupiłem ramę i składałem po kawałku, właściwie to ciągle składam bo jeszcze nie doczekał się własnych kół tylko przekładam od roweru do roweru :P reszta to deore 3x9 i RST first.
Rama ciężka! ale ja sam nie jestem lekki i mam skłonności do pancernych rowerów ;)

Online Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
« 16 Cze 2017, 09:06 »
Polecam Fuji, dają dożywotnią gwarancję na ramę.
skąd taki nius?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum