Autor Wątek: 29er a sakwy. pomocy! :)  (Przeczytany 2840 razy)

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
Odp: 29er a sakwy. pomocy! :)
« 16 Cze 2017, 09:21 »
Składam obecnie mtb dla żony z opcją założenia sakw, ona również rezygnuje z crossa ponieważ nie mieszczą się szersze opony. Za niespełna 250 euro z przesyłką nabyłem ramę Cube i  amortyzator rockshox recon silver, oraz w mega niskiej cenie koła ważące 1.5kg DT Swiss XR 1501 Spline One. Do roweru trafi grupa deore 3x9 z poprzedniego roweru ale gdybym musiał kupić nowe to za ok. 1400pln masz pełne deore z hamulcami. Podsumowując, w podobnym budżecie można złożyć sprzęt odpowiadający własnym potrzebom, gotowe rowery zazwyczaj mają gdzieś lukę w poziomie osprzętu (najczęściej kiepskie koła). Gdy szukałem 29 dla siebie z gotowych rowerów podobał mi się Cube Acid 2016, na początku tego roku był w sklepie za 3.5kpln, jednak rozmiar 19 był na mnie ciut za duży a 17 za mały (wzrost 178). Ponoć super okazje trafiają się na Romety, za 3.5 można wyrwać rower na karbonowej ramie.

blondas

• Gość
« 16 Cze 2017, 09:43 »
Wybierając rower/ramę zwróć uwagę na główkę. Lepiej wybrać taperowaną. Wsadzisz do niej każdy widelec, a w 1 1/8" tylko najtańsze modele.
Amortyzator XC 30 jest w dwóch wersjach,  powietrzny i sprężyna stalowa.  Ten drugi to pomyłka wiec upewnij się jaki jest w rowerze który wybierasz.
Może jednak warto poszukać gratów i złożyć coś pod siebie. Trochę dłużej to trwa,  ale tak jak pisze altharr w gotowych często producent próbuje zaoszczędzić. 

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
« 16 Cze 2017, 09:52 »
Składam obecnie mtb dla żony ... oraz w mega niskiej cenie koła ważące 1.5kg DT Swiss XR 1501 Spline One ...

althar skąd te koła ? Podziel się, proszę.
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 16 Cze 2017, 09:55 »
Jak ja szukalem roweru to Cube ma dla mnie nieakceptowalną geometrię, główkę ma bardzo wysoko i jest krótki, pozycja jest bardzo miejska. Dopiero od limited series jest w miarę akceptowalne, no i ma taperowaną główkę, ale brak sztywnej osi.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 16 Cze 2017, 10:13 »
XC 30 jest w dwóch wersjach,  powietrzny i sprężyna stalowa.  Ten drugi to pomyłka wiec upewnij się jaki jest w rowerze który wybierasz.

Czemu tak? Oprócz tego ze cięższy, to ciągle bardzo dobry budżetowy wideł ze sprężyną. Powietrze ma inną charakterystykę uginania, i wielu ciągle woli sprężynę mimo niższej wagi powietrza.

• Użytkownik forum
« 16 Cze 2017, 10:19 »
Koła kupiłem 04.06 za 274 euro w Rosebike z darmową wysyłką do pl.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 16 Cze 2017, 10:36 »
Te koła to pod sakwy?

• Użytkownik forum
« 16 Cze 2017, 11:06 »
Te koła są oczywiście na lekko i bikepacking, a pod sakwy wejdą obecnie posiadane na Mavic A719.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 16 Cze 2017, 11:18 »
Czy bikepacking lub jazda na lekko w ostrym terenie nie obciąży bardziej kół, niż sakwy na szutrach i asfaltach?

• Użytkownik forum
« 16 Cze 2017, 12:18 »
Koła są do 110kg, zawodnicy jeżdżą na takich w XC także o wytrzymałość się nie martwię szczególnie, że żona waży ok. 60kg. Chodzi bardziej o inne opony. Drugi komplet kół z innymi oponami już mamy więc wygodniej przełożyć koła.

blondas

• Gość
« 16 Cze 2017, 14:05 »
XC 30 jest w dwóch wersjach,  powietrzny i sprężyna stalowa.  Ten drugi to pomyłka wiec upewnij się jaki jest w rowerze który wybierasz.

Czemu tak? Oprócz tego ze cięższy, to ciągle bardzo dobry budżetowy wideł ze sprężyną. Powietrze ma inną charakterystykę uginania, i wielu ciągle woli sprężynę mimo niższej wagi powietrza.

Oczywiście kwestia preferencji. Ale powietrze daje więcej możliwości ustawienia. Sprężyny stalowej nie ustawisz pod wagę jak powietrznej. To mi przypomina rowery dla dzieci, gdzie na siłę pchają te kowadła które poza znaczącym wzrostem wagi w większości nie wnoszą nic do komfortu jazdy.
Osobiście używałem takich amortyzatorów, ale po przesiadce na powietrze nie widzę powodu dla którego warto byłoby do nich wrócić.
To jest dobry wybór do rowerów grawitacyjnych, zjazdowych, gdzie pojawia się magiczna liniowość pracy itd. Jeszcze w damperach ma to sens, bo można podczas jazdy zmieniać charakterystykę pracy. Ale i tych jest już mało.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 16 Cze 2017, 14:34 »
Dzięki za opinię, byłem ciekawy bo ostatnio zanabyłem Cannondale Trail SL3 z takim właśnie, i po przesmarowaniu / wymianie uszczelek nie mogę o nim złego słowa powiedzieć... Inna sprawa że ze swoją wagą wstrzelam się dokładnie w zakres sprężyny Medium z którą przyszedł.

A czytałem o opcjach wymiany na powietrze nieco zaniepokojony, bo mam rower z niestandardową główką 1,5" (proste półtora, nie taper) a takich widłów to na lekarstwo. A nie jeżdżę MTB wystarczająco sportowo żeby za widelec lżejszy o 700g płacić 300-400e, czyli więcej niż dałem za cały rower ;)

blondas

• Gość
« 16 Cze 2017, 15:27 »
A czytałem o opcjach wymiany na powietrze nieco zaniepokojony, bo mam rower z niestandardową główką 1,5" (proste półtora, nie taper) a takich widłów to na lekarstwo. A nie jeżdżę MTB wystarczająco sportowo żeby za widelec lżejszy o 700g płacić 300-400e, czyli więcej niż dałem za cały rower ;)
Cannondale był prekursorem standardu 1,5". Aktualnie w stalowych rowerach jest tak jak w Twoim cannondale'u. Redukcję do 1 1/8" uzyskuje się na sterach, a rura jest po całości 1,5". Podobnie musi być u Ciebie, bo RS nie robi pełnej sterówki 1,5" z tego co wiem. Będziesz widział po mostku.
Jeśli więc zdecydujesz się zdjąć trochę wagi z amora to nic nie stoi na przeszkodzie  ;)

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 16 Cze 2017, 15:37 »
A robi, mam pełne 1.5" na górze jak i na dole.

Nie miałbym z tym problemu gdyby to było standardowe 1.5" - ale okazuje się że zwykłe przejściówki na taper nie pasują, trzeba oryginalną cannondale'owską za 60e+ przesyłka.

Ale tak czy inaczej koszt nowego amora jest dla mnie nie do usprawiedliwienia ilością rowerogodzin jakie spędzam na MTB :)

Kupiłem sobie za to zestaw uszczelek, a przez przypadek nawet dwa, więc będę go sobie smarował...  :P

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
« 16 Cze 2017, 17:49 »
Od amortyzatora jest lepszy sztywny widelec i gruba opona. O!

Polecam Fuji, dają dożywotnią gwarancję na ramę.
skąd taki nius?

Q. I have a Fuji bike, and the frame is broken. I would like to know if this qualifies as a warranty situation and if so how do I file a warranty claim?

A. The Fuji warranty policy extends limited lifetime coverage on defects in materials and workmanship for the bicycle frame and non-suspension fork when the product is purchased from and assembled by an authorized Fuji dealer. For further reference, please see our warranty policy, posted on www.fujibikes.com/usa/support, which details exactly what is covered on your Fuji product.

http://www.fujibikes.com/europe/faq#

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum