Autor Wątek: Linia łańcucha w napędzie 2x10 mtb  (Przeczytany 13932 razy)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Linia łańcucha w napędzie 2x10 mtb
« 11 Cze 2017, 14:25 »
Niedawno kupiłem nowy rower górski 29'' i mam dziwny problem z napędem. Po wrzuceniu najlższejszego możliwego biegu (24/36) wystarczy kilka obrotów korbą do tyłu i łańcuch spada gdzieś na środek kasety. Po ruszeniu wskakuje z powrotem na najlżejszą zębatkę. Szybka inspekcja wykazała, że winna jest linia łańcucha: (na zdjęciach łańcuch jest na najlżejszym biegu)

Trochę mnie dziwi, że w nowym rowerze jest tak kiepsko ustawiony napęd. Zmierzyłem odległość blatu od środka ramy i wyszło ok 53mm, czyli według tej strony w normie. http://service.bythehive.com/Guide/Chainline+explained/9

Wydaje mi się, że przednie zębatki powinny być z 1.5cm bliżej ramy, żeby nic nie przeskakiwało (tak na chłopski rozum, punkt pomiędzy przednimi zębatkami powinien być chyba na linii środka kasety). Może ktoś ma pod ręką 29era z napędem 2x10 i mógłby zrobić szybki pomiar / zdjęcie? Może w tym rowerze jest po prostu coś spieprzone?

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Rzeczywiście wygląda jakby korba siedziała na źle wymierzonym supporcie... jest zdecydowanie za daleko do ramy. Do sklepu!

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 23.09.2013
    • Dziennik Rowerowy
W mnie w 29-ce jest tak samo.

Korba HT2 napęd 2x10 sram X5.
#Steel is Real

Offline miki150

• Użytkownik forum
Czy łańcuch też Ci spada w dół kasety kiedy kręcisz korbą do tyłu?

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
    • Dziennik Rowerowy
Tak, o jedną-dwie koronki.
#Steel is Real

Offline miki150

• Użytkownik forum
Mi spada o co najmniej 3, ale może to ze względu na nowość. Spróbuję wsadzić jakieś podkładki pod zębatki, żeby je przybliżyć do ramy. Do sklepu to jest niestety wycieczka na pół dnia :/

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
    • Dziennik Rowerowy
W sklepie dowiesz się, że jest zgodnie ze specyfikacją producenta.
Ja nic z tym nie robię, przyzwyczaiłem się. Zresztą 36 z tyłu przy 22 z przodu zdarza mi się użyć raczej rzadko.
#Steel is Real

Offline miki150

• Użytkownik forum
A mi jakoś często :P

Podczas jazdy to nie przeszkadza, ale jak się rusza pod górkę, to zawsze następuje samoistna zmiana biegu. Czy napęd nie będzie się strasznie szybko zużywał przy takim układzie?

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
    • Dziennik Rowerowy
Łańcuchy 10rz są wąskie, przez co tolerują większe przekosy.
Jeździj, nie martw się na zapas.

Ja przy 22x36 zazwyczaj wyskakuję z siodła w efekcie zerwania przyczepności, albo stromizna jest na tyle duża, że jestem na granicy wykonania fikołka do tyłu.
#Steel is Real

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Korba jest na HT2, więc łatwo można wyjąć podkładkę od strony napędu. Korbę odsuwa się głównie po to, żeby łańcuch nie ocierał o oponę w tej kombinacji.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
Jak jest na HT2 to nie ma mozliwosci zeby byla zle zamontowana... ale geometria lancucha ze zdjecia wyglada po prostu zle. Po co komu blat na wysokosci malej zebatki z tylu? Powinien byc na 2giej - 3ciej.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Jak jest na HT2 to nie ma mozliwosci zeby byla zle zamontowana...
Chyba mało widziałeś :D

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
Ok, ok ;)

Raz kumpel mnie zagadal i zapomnialem zacisnac srub na lewym ramieniu... wyjechalem nazajutrz, dwa obroty korba i prrrrutt! - obydwa ramiona na szóstej ;)

W temacie, znalazlem ze w 2x10 Srama łańcuch ma byc prosty na blacie i środkowej koronce:

https://www.pinkbike.com/photo/7067942/

Shift the chain up to the fifth cog from the right and into the big chainring. Sight down the chain from the rear of the bike to check for a perfect chain-line. The chain should make a straight line from the number five cog to the big ring. If it doesn’t, the transmission may rattle or shift poorly in the cross-over gear selections.

(z: https://www.pinkbike.com/news/Tech-Tuesday-Install-a-SRAM-X0-Two-By-Ten-Crankset.html )

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
    • Dziennik Rowerowy

Raz kumpel mnie zagadal i zapomnialem zacisnac srub na lewym ramieniu... wyjechalem nazajutrz, dwa obroty korba i prrrrutt! - obydwa ramiona na szóstej ;)
W SPD da się kręcić. Double leg one storke drivetrain. :)
#Steel is Real

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
Chciałbym to zobaczyć,  ale niekoniecznie we własnym wykonaniu ;-) Trochę mi zeszlo zanim odbiłem to ramię,  nieźle się zaklinowalo.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum