Ja przy 22x36 zazwyczaj wyskakuję z siodła w efekcie zerwania przyczepności, albo stromizna jest na tyle duża, że jestem na granicy wykonania fikołka do tyłu.
najlepiej byłoby znaleźć podkładkę o średnicy wewnętrznej 24 mm
Niedawno kupiłem nowy rower górski 29'' i mam dziwny problem z napędem. Po wrzuceniu najlższejszego możliwego biegu (24/36) wystarczy kilka obrotów korbą do tyłu i łańcuch spada gdzieś na środek kasety. Po ruszeniu wskakuje z powrotem na najlżejszą zębatkę. Szybka inspekcja wykazała, że winna jest linia łańcucha: (na zdjęciach łańcuch jest na najlżejszym biegu)Trochę mnie dziwi, że w nowym rowerze jest tak kiepsko ustawiony napęd. Zmierzyłem odległość blatu od środka ramy i wyszło ok 53mm, czyli według tej strony w normie. http://service.bythehive.com/Guide/Chainline+explained/9Wydaje mi się, że przednie zębatki powinny być z 1.5cm bliżej ramy, żeby nic nie przeskakiwało (tak na chłopski rozum, punkt pomiędzy przednimi zębatkami powinien być chyba na linii środka kasety). Może ktoś ma pod ręką 29era z napędem 2x10 i mógłby zrobić szybki pomiar / zdjęcie? Może w tym rowerze jest po prostu coś spieprzone?
Cytat: A|ex w 11 Cze 2017, 17:39Ja przy 22x36 zazwyczaj wyskakuję z siodła w efekcie zerwania przyczepności, albo stromizna jest na tyle duża, że jestem na granicy wykonania fikołka do tyłu.Przejechałem pół Boliwii na 22x36 . Nawet bez sakw często zdarza mi się wrzucać. W tym rowerze akurat jest 24-38 z przodu i zamierzam je zmniejszyć.