Autor Wątek: Linia łańcucha w napędzie 2x10 mtb  (Przeczytany 13936 razy)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Ja przy 22x36 zazwyczaj wyskakuję z siodła w efekcie zerwania przyczepności, albo stromizna jest na tyle duża, że jestem na granicy wykonania fikołka do tyłu.

Przejechałem pół Boliwii na 22x36 :D. Nawet bez sakw często zdarza mi się wrzucać. W tym rowerze akurat jest 24-38 z przodu i zamierzam je zmniejszyć.

Offline miki150

• Użytkownik forum
Proszę. Gdzie ma być ta podkładka?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odkrecasz suport, wyjmujesz podkładkę spod miski (jest pomiędzy mufą, a miską.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Między miską a rama masz czarną podkladke. Zainstaluj ja po drugiej stronie - przesuniesz linie do wewnątrz,  nogi nie poczują tak małego braku symetrii.

Offline miki150

• Użytkownik forum
Ugh, myślałem, że wystarczy zdjąć korbę. A co ma na celu instalowanie jej po drugiej stronie? Nie wystarczy zdjąć?

W ogóle to rozumiem, że ta podkładka jest tam standardowo? Zastanawiałem się, czy w sklepie jakieś przeróbki robili, albo źle poskładali.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
wtedy nie zadziała zabezpieczenie/blaszka po drugiej stronie korby. Nie jest zbyt istotne ;)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
Jak odpuścisx podkładkę, możesz miec luz na korbie w osi osi :-) i nie skręcisz dobrze łożysk.

Offline miki150

• Użytkownik forum
Słusznie, głupie pytanie :)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Czyli ten rower po prostu tak ma, czy coś źle złożyli w sklepie?

Offline Pumpernikiel

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 01.05.2010
najlepiej byłoby znaleźć podkładkę o średnicy wewnętrznej 24 mm

Podkładki nie mam ale wewnętrzna średnica sterówki ma ok 24mm (24,6) i czasami bywa wykonana z alu. Nie wiem tylko jak utniesz równe 3mm....

blondas

• Gość
Niedawno kupiłem nowy rower górski 29'' i mam dziwny problem z napędem. Po wrzuceniu najlższejszego możliwego biegu (24/36) wystarczy kilka obrotów korbą do tyłu i łańcuch spada gdzieś na środek kasety. Po ruszeniu wskakuje z powrotem na najlżejszą zębatkę. Szybka inspekcja wykazała, że winna jest linia łańcucha: (na zdjęciach łańcuch jest na najlżejszym biegu)
Trochę mnie dziwi, że w nowym rowerze jest tak kiepsko ustawiony napęd. Zmierzyłem odległość blatu od środka ramy i wyszło ok 53mm, czyli według tej strony w normie. http://service.bythehive.com/Guide/Chainline+explained/9

Wydaje mi się, że przednie zębatki powinny być z 1.5cm bliżej ramy, żeby nic nie przeskakiwało (tak na chłopski rozum, punkt pomiędzy przednimi zębatkami powinien być chyba na linii środka kasety). Może ktoś ma pod ręką 29era z napędem 2x10 i mógłby zrobić szybki pomiar / zdjęcie? Może w tym rowerze jest po prostu coś spieprzone?

U mnie w napędzie 2x10 nie mam żadnych problemów z pracą na przełożeniu 1x1. Nawet 2x1 daje radę, choć bywa, że czasem spadnie. Używam korby SLX 36x22 zdaje się FCM665, linia łańcucha bodaj 48,8. Albo wsadzili korbę zupełnie od czapy, albo mufa suportu jest nie tam gdzie trzeba (przesunięta). Choć to mało prawdopodobne, nie jest niemożliwe.
Mógłbyś napisać jaka to marka/model roweru i jaki model korby?

Z twierdzeniem "jeździj, przyzwyczaisz się" absolutnie się nie zgadzam. Ale prawdą jest, że słyszałem o wielu takich przypadkach. Dla mnie to dyskwalifikacja, bo w terenie często trzeba cofnąć korby pokonując przeszkody. W ferworze walki można nawet zerwać łańcuch.

Offline miki150

• Użytkownik forum
Korba to FSA Comet MegaExo, 38/24. https://www.cannondalebikes.pl/rowery/2017-gorskie/sport/trail-29/trail-29-2

Dopiero teraz pomyślałem, żeby spojrzeć na prześwit między ramionami korby a tylnymi widełkami, po prawej jest z 1mm więcej niż z lewej (ogólnie ok. 4-5mm). Więc przeniesienie podkładki ma sens. Do tego spróbuję dać jakieś podkładki pod przednie zębatki. Nie wiem czy 3mm coś dadzą, bo chyba nawet z drugiej największej zębatki w kasecie łańcuch spada, jak sie mocniej machnie. Ale zawsze to coś. Następnym razem kupię rower z szerszą osią z tyłu :)

Nie wygląda na to, że w sklepie coś spieprzyli, chociaż dali mi rower z niewyregulowaną przerzutką i słabo zaciśniętym przednim kołem (wczoraj próbowało mi wypaść na szlaku), więc talent niewątpliwie jest :)

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
Na razie wstrzymaj sie z podkladkami pod tarcze... moze te 3mm zalatwi sprawe.

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 23.09.2013
    • Dziennik Rowerowy
Ja przy 22x36 zazwyczaj wyskakuję z siodła w efekcie zerwania przyczepności, albo stromizna jest na tyle duża, że jestem na granicy wykonania fikołka do tyłu.

Przejechałem pół Boliwii na 22x36 :D. Nawet bez sakw często zdarza mi się wrzucać. W tym rowerze akurat jest 24-38 z przodu i zamierzam je zmniejszyć.
Po pętelce na Skrzyczne ze Szczyrku i dalej do schroniska Przysłop pod Baranią, wycofuję swoje poprzednie słowa. 22x36 przydało się i to nie raz. :)
#Steel is Real

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum