Jeśli chodzi o nawierzchnię to na samym początku w Gorlitz będzie trochę gorsza nawierzchnia (2 - 3 km?) potem to już sam asfalt. Szlak znam do Szczecina dalej to nie wiem. Na Uznamie zdarzają się szutrowe odcinki, zazwyczaj bardzo dobrej jakości. Jak już dojedziesz do morza to odcinek za Zinnowitz wzdłuż morza jest nieco trudniejszy dla szosówki - gdzieś 3-5 km.
Noclegi: jadąc wzdłuż Nysy jest całkiem sporo mostów - łatwo przejechać na Polską stronę na noc.
Wzdłuż Odry dominują szerokie otwarte przestrzenie, nie ma lasów - tu może być trudniej ze spaniem na dziko- ale nie wypowiadam się bo nie mam doświadczenia w spaniu na dziko. Formalnie to nie można tak nocować, nieformalnie to jak u nas - byle cię nie widzieli.
Zawsze można na google maps wpisać w polu wyszukiwania wpisać "campingplatz" i strona pokaże ci dostępne kempingi po stronie niemieckiej. Każdy kemping ma stronę, na niej jest cennik.
Gdybyś potrzebował zboczyć z głównej trasy to na
http://brouter.de/brouter-web/ można włączyć zaznaczanie tras rowerowych - dzięki temu można zaplanować alternatywne trasy.
Na koniec, jeśli to Ci pomoże to niedaleko Gubina jest fajny, niedrogi kemping, nad jeziorem Borek - nocowałem tam w zeszłym roku. Może się przyda.