Autor Wątek: Masyw Centralny  (Przeczytany 529 razy)

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Masyw Centralny
« 21 Cze 2017, 15:19 »
Końcówka pobytu, ostatnia francuska wycieczka w tym sezonie. Żeby zakończyć akcentem, z okazji tańszego biletu kolejowego pojechałem w Masyw Centralny, górami z Clermont-Ferrand do Vichy. Trasa z założenia raczej wertykalna, z niewielką dozą szutru i terenu (45 km z 310). Dobrze by było wrócić z lepszym rozpoznaniem ścieżek i dróżek po płaskowyżach, ja jechałem raczej spontanicznie.

Już klasycznie wyjazd w piątek po południu, bez namiotu. 

Trochę mnie zaskoczył zakaz wjazdu asfaltową drogą na Puy de Dome; podszedłem (niepotrzebnie - pusto) do niego bojaźliwie - tzn. złamałem, ale pierwszą część podjazdu skróciłem ścieżką przez łąkę, a końcówkę zrobiłem starą drogą, dziś szlakiem pieszym, z której połowę wjechałem, na drugą połowę rzuciłem rower w krzaki i podszedłem, obawiając się schodów i nawierzchni uniemożliwiającej podjazd - niesłusznie. (ciekawostka: szczyt miał być punktem kontrolnym Transcontinental Race w 2016; ostatecznie punkt był w Clermont Ferrand i stamtąd trzeba było wjechać nad przełęcz tuż pod (Col de Ceyssat)).

Pusto, poza najbardziej znanymi szczytami - a i na nich mało kto - może przez bardzo wietrzną sobotę? (na najostrzejszym szutrowym zjeździe, z Col de la Cabane, wiatr przesuwał mnie wedle uznania w rowy, dziury, kamerdolce, przy dużych prędkościach przyjemnie nie było).

Tak poniżej 1200 m upał, szczególnie w niedzielę. Po długim zjeździe do Vichy (oficjalnie koło 30 stopni; w słońcu pewnie pod 40), 3.5 godzinach w nieklimatyzowanych pociągach (3 h do Paryża + 0.5 w podmiejskim (z dworca do mnie koło 25 km niesławną linią RER B (kto pojeździ zrozumie))) w mieszkaniu posiedziałem chwilę w błogości przy otwartej lodówce.

Zdjęcia:

https://www.flickr.com/photos/103427468@N03/albums/72157682296223494

Trasa:

https://www.bikemap.net/en/route/4060119-masyw-centralny/

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
Odp: Masyw Centralny
« 21 Cze 2017, 15:36 »
te krowy to specyficzne,  Bydło rasy Charolaise hodowana dla mięsa,  od krainy właśnie w Masywie Centralnym występuje. Jak je pierwszy raz zobaczyłem to się wystraszyłem.

A kraina piękna. Na Puy de Dome pojechałem na stopa, a rower jak TY zostawiłem na dole.

pozdrawiam

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum