Autor Wątek: Transport roweru - pociąg - Niemcy  (Przeczytany 30699 razy)

Offline Mężczyzna endrzer

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.10.2013
Transport roweru - pociąg - Niemcy
« 22 Cze 2017, 16:25 »
Czy ktoś może transportował rower kolejami niemieckimi w ramach biletu: Mecklenburg-Vorpommern-Ticket.
Dokładniej chodzi mi o przejazd na trasie Szczecin - Lubeka.
Bilet dla 5 osób MVT kosztuje 39Euro. Ale przy rezerwacji elektronicznej dostaje komunikat, że bilet na rower muszę kupić oddzielnie.

Znalazłem w sieci różne informacje. M.in. że kosztuje on 5.5Euro za każdy rower. Że można go kupić w kasie w Szczecinie, a w innym miejscu, że raczej u konduktora jak miejsce będzie do przewozu rowerów. W innym miejscu, że wcześniej powinienem zarezerwować miejsce na rower, itp, itp...

Sprawa sie komplikuje, bo chcemy przewieźć większą ilość rowerów: 5 sztuk ;)

Czy ktoś ma już doświadczenia w przewozie rowerów kolejami niemieckimi? Najlepiej w ramach biletu MVT, a jeszcze lepiej na trasie ze Szczecina w kierunku Lubeki, czy Rostocku  ;D
Chodzi mi o informacje dot. ceny, dostępności miejsca rowerowego, kupna biletu.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Odp: Transport roweru - pociąg - Niemcy
« 22 Cze 2017, 16:58 »
Rok temu jechałem że Świnoujścia do granicy z Austrią na takim bilecie we dwie osoby z rowerami. Bilet na rower spokojnie kupisz u konduktora za 5 euro za rower. Znajomy miał mi kupić w kasie w Szczecinie ale nikt mu nie sprzedał, kupiłem więc u pośrednika online jednak u konduktora to też bez problemu się uda (jednak dowiedziałem się o tym w czasie podróży).

« 23 Cze 2017, 17:23 »
Dzięki koledzy za cenne wskazówki   ;D

Wyjazd chyba w sierpniu, w połowie.
W weekend dwa bezpośrednie pociągi lecą w ramach MVT z rana ze Szczecina do Lubeki: 7:05 i 9:05 (przejazd zajmuje (4:52).
Poza weekendem jest tylko ten o 9:05.
A jak sprawdzam na początek lipca, to na tej trasie w ramach MVT fundują po 3-4 przesiadki, więc to faktycznie właściwe przerwy trzeba planować...

Bilet MVT  w takim razie kupimy w Szczeninie na stacji (mam nadzieję, że rano o 6 nie będzie z tym problemu), a za rowerki dopłacimy u konduktora po 5.5E za sztukę  :lol:
No chyba, że online MVT zakupić, aby nie dopłacać tych 3.5Euro ;)

A mieliście sytuację/słyszeliście, aby przy zakupionym MVT nie pozwolili się zapakować z rowerami, bo za duże obłożenie? W sumie będziemy startować z pierwszej stacji (Szczecin), więc chyba nie powinno być problemu... Co o tym sądzicie? ;)

Duże z reguły są te wagony/przestrzenie dla rowerów?

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 23 Cze 2017, 17:49 »
MVT kupiłem online. Można też dokupić bilety na rowery ale tylko wtedy jeśli na wszystkie relacje jest możliwość rezerwacji takowego miejsca. Jeśli się nie da to trzeba kupić bilet na rower u konduktora.

Jak jechaliśmy to na pewnym etapie trafiliśmy na szynobus, który miał bardzo mało miejsca i kierownik był bardzo niezadowolony. Następnie w związku z wichurą i jakimiś problemami z przejezdnością musieliśmy się przerzucić z pociągu do autobusu na objazd.

« 25 Cze 2017, 12:22 »
Mam więc nadzieję, że uda nam się zapakować 5 rowerów na ten kurs ;)
Szykuje się dobra ekipa ;) Do wyjazdu pozostało jeszcze półtora miesiąca... nie mogę  się doczekać  :icon_twisted:

@yoshko
A czy może orientujesz się czy do każdego z kursów a mamy 4 przesiadki, wymagany jest nowy bilet na rower z 5,50E? Bo jeśli tak to za same rowery zapłacimy po 27,5E każdy...
Czy też bilet rowerowy jest podpinany do biletu Vorpommern-Ticket a nie do konkretnego kursu/pociągu ?

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
A jak wygląda sprawa z Wochenende ticket? Jak można sprawdzić połączenia, aby pokazał tylko połączenia, które obejmuje ten bilet.
Takie elementy są na filtrze wyboru pociągów:

A przy wochenende ticket jest napisane:
"Bilet weekendowy upoważnia do przejazdów wszystkimi pociągami regionalnymi DB AG (S-Bahn, RB, RE, IRE) i innych przedsiębiorstw kolejowych uczestniczących w ofercie oraz wieloma środkami transportu związków komunikacyjnych (S-Bahn, metro, tramwaj, autobusy) w Republice Federalnej Niemiec."
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

A jak wygląda sprawa z Wochenende ticket? Jak można sprawdzić połączenia, aby pokazał tylko połączenia, które obejmuje ten bilet.

Ja korzystałem z tej przeglądarki:
reiseauskunft.bahn.de/bin/query.exe/pn
Jeśli mi pokazywał "Do wyboru oferty" i widziałem cenę 35Euro (za 4osoby) to znaczyło, że można dojechać na Wochenende ticket

O ile się nic nie zmieniło to bilet na rower jest do biletu landowego/promocyjnego itp. na trasę. Jeśli wymagana jest rezerwacja, to wtedy osobno druki z rezerwacją. Ale w niemieckim regio nie spotkałem się z rezerwacją.
Podjazdy - chyba, też gdzieś na niemieckich stronach tak kiedyś wyczytałem ale nie mogę już tego znaleźć. To dobra wiadomość.
Gorzej teraz narobiło się w polskich TLK - ciężko z miejscami na rowery jest jakoś. Mamy tylko jeden bilet rowerowy z Wrocka do Szczecina. Kupiliśmy dodatkowy na bagaż, najwyżej wyjmiemy koło(a) i przewieziemy jako dodatkowy bagaż ;)

Z powrotem to samo. Brak biletów na rowery. Ale skład ma być z tych starych, więc myślę, że się upchnie 2 rowery.

A orientuje się ktoś jak z nocowaniem na dziko w niemieckiej Maklemburgii? Podobno jednodniowe rozbicie namiotu jest legalne. Spotkałem się z wpisem w jednej z dyskusji:
"w Meklemburgii obowiązuje takie prawo, że podróżujący niezmechanizowani mogą jednorazowo, na dziko w danym miejscu biwakować, o ile nie jest to w PN." (*rowerzysta jest uznawany za niezmechanizowanego)
Ktoś spotkał się z podobną opinią, przepisem? W Niemczech bowiem każdy land ma oddzielne regulacje w tej kwestii.

A to się opłacało w ogóle do Szczecina jechać zamiast Regio do Zgorzelca i na weekendowym Niemcy przejechać? Chyba nawet taniej by było.

Co do połączeń kolejowych, to sprawdzałem z Gorlitz do Lubeki najtańsze promocyjne bilety po 89Euro/osobę + rower z 2-3 przesiadkami + bilet Wro-Zgorzelec (30pln).
Poza tym jesteśmy z różnych rejonów Polski. Wielkopolska, łódzkie i dolnośląskie ;)

Ze Szczecina jest bezpośredni.

Widzę, że jest ze Szczecina bezpośredni ale tylko do 12.08...a jak my ruszamy 15.08 to jest tylko z 4 przesiadkami :(
Choć wcześniej jak przeglądłem to był bezpośredni. Coś się zmieniło chyba..

« 10 Sie 2017, 08:12 »
Roboty torowe i komunikacja zastępcza. Nie wiem jak chcecie wejść z 5 rowerami do autokaru. Ze Świnoujścia Centrum byłoby lepiej, tzn. też przesiadki ale po torach. No i ładniejsza linia kolejowa :D

@Podjazdy - nie strasz nas, ja nigdzie nie widzę w szczegółach połączenia (15.08.2017 11:05 Szczecin Główny - Lübeck Hbf) żadnej komunikacji zastępczej  :icon_idea:
Możesz podać gdzie to wyczytałeś?

[/url][/img]

« 11 Sie 2017, 08:10 »
No może i tak, bo szybciej odjedzie bus niż PKP, ale w rezultacie łączny czas podróży do Lubeki będzie taki sam.
Drugie połączenie Pasewalk - Stralsund Hbf normalnie jest obsługiwane przez Regional-Express (z rowerami) - sprawdzałem.
Więc wygląda, że powinniśmy dojechać  :lol:

« 24 Sie 2017, 09:36 »
Wyprawa zakończona;D
Mogę z Wami podzielić się, być może przydatnymi i  sprawdzonymi informacjami na temat podróżowania z rowerami po Niemczech (przynajmniej po landzie Maklemburgia).

Nie było żadnych problemów z kupnem biletów i zapakowaniem rowerów do pociągu.
Jechaliśmy relacją Szczecin - Lubeka: Szczecin - Pasewalk - Stralsund - Rostock - Bad Kleinen - Lübeck Hbf

Do wyszukania kursów korzystaliśmy z wyszukiwarki Deutsche Bahn (dostępnej  w polskiej wersji językowej):
http://reiseauskunft.bahn.de/bin/query.exe/pn

Bilety MVT (Mecklenburg-Vorpommern-Ticket) kupiliśmy w złotówkach w kasie na Dworcu Głównym w Szczecinie (dla 4 osób: 35Euro+ 3Euro opłaty za kupno w kasie) po przewalutowaniu wyszło 155PLN.

Bilety na rowery
kupiliśmy u konduktora w pierwszym z pociągów (5,5Euro/rower) i bilet był ważny na wszystkie kolejne przesiadki/kursy.

Bilet MVT jest imienny i nie można go zwrócić.
Ważny pon. - piat. od godz. 9:00, sob. niedz. i święta od godz. 0:00. Ważny na dowolna liczbę przejazdów w dniu ważności, niezależnie od podanego połączenia. Przy zakupie biletu należy podać nazwiska i imiona wszystkich podróżnych.

W żadnym z kursów nie było ryzyka, że odmówią nam zapakowania się z naszymi rowerami. Choć oprócz naszych czasami jechało jeszcze kilkanaście innych. Raz tylko Pani konduktor poprosiła nas o zdjęcie sakw, bo było już sporo rowerów i spodziewała się kolejnych.

Pociągi składały się z wygodnych szynobusów, z dużymi drzwiami, na dworcach zazwyczaj podjazdy, więc pakowanie i wyprowadzanie rowerów było bardzo bezproblemowe.
Przesiadka 9 minutowa nie stanowiła problemu.

Tak więc mogę tylko polecić korzystanie z niemieckich kolei (przynajmniej w landzie Maklemburgia).
Przejechaliśmy ok. 440km za 62pln z rowerami.

Jeden z kursów wyglądał tak (na popularniejszych trasach były też składy z dużo większymi przestrzeniami do rowerów i to w dwóch wagonach):

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Na forum od: 11.05.2009
« 24 Sie 2017, 11:34 »
DB tańsze niż PKP (TLK) w warunkach urągających godności...

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
« 18 Mar 2018, 16:24 »
Endrzer, a jak wypadłą kwestia spania na dziko. Myślę czy w tym roku nie wyskoczyć do Lipska, a że wolego mało, to muszę jechać do oporu i rozbijać się tam gdzie noc zastanie. Wiem, że lepiej się schować ale mieliście jakieś problemy?
Paweł.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum