Autor Wątek: Transport roweru - pociąg - Niemcy  (Przeczytany 30687 razy)

Offline Mężczyzna DiDżej

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.10.2013
Odp: Transport roweru - pociąg - Niemcy
« 21 Mar 2018, 09:06 »
Chciałbym pojechać DB ze Szczecina do Flensburga (pod granicę duńską). I teraz mam takie pytanie, jak kupić bilet żeby był najtańszy. Gdy na stronie DB wybieram pełną relację ze Szczecina do Flensburga to nalicza mi drogę opłatę chyba jak za połączenie międzynarodowe. Natomiast jak wybiorę relację Grambow (I stacja w Niemczech)- Flensburg to pozwala mi kupić bilet znacznie tańszy bo 29EUR. Co ciekawe relację Szczecin - Lubecka można kupić taniej bo za 23EUR. Czy w związku z tym rozwiązaniem jest kupno w relacji Grambow Flensburg w sieci a potem dokupienie w Szczecinie biletu przez granicę do Grambowa? Czy może w Szczecinie będzie można kupić w cenie 29EUR na całą relację? W sumie na pkp.pl nie można kupić biletu Szczecin - Grambow. Ma ktoś z Was jakąś wiedzę w tym temacie?
Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.
Albert Einstein

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 21 Mar 2018, 11:03 »
Zawsze możesz te 15 km rowerem przekręcić dla rozruszania kości

Offline Mężczyzna michuss

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 28.02.2014
« 21 Mar 2018, 11:33 »
Jak już Kolega wyżej napisał, do Grambow to jest tylko kilkanaście km do przejechania. Nie zastanawiałbym się nawet tylko jechał. W sprzyjających okolicznościach mogę przeprowadzić przez miasto.

Offline Mężczyzna DiDżej

« 21 Mar 2018, 12:12 »
Oczywiście nie ma problemu z tymi 15km tylko pociąg z Krk przyjeżdża do Szczecina ok. 8.30 a dalej mam pociąg o 9.00 którym chciałem jechać. Następny o 11.00 stąd nie rozważałem przejazdu na kołach, ale oczywiście to dobre rozwiązanie. @michuss dzięki.

Nie wybieram się do Danii tylko Niemcy. Flensburg to koniec jazdy pociągiem stąd ta opcja "ryczałtowa" za 29EUR + rower wydała mi się najrozsądniejsza. Z Krk to nie będzie Regio, bo nie ma.
Tak jak pisałem na stronie pkp nie można kupić biletu do Grambowa więc pewnie kupię Sz. Główny Sz. Gumieńce i tyle. Pewnie będzie trzeba dołożyć jakieś 12PLN. Taki miałem plan ale myślałem, że może jest inne rozwiązanie. Dzięki Michał.
Albert Einstein

Offline Mężczyzna DiDżej

« 21 Mar 2018, 13:02 »
Pewnie będzie trzeba dołożyć jakieś 12PLN. Taki miałem plan ale myślałem, że może jest inne rozwiązanie. Dzięki Michał.
No jest inne, wsiąść bez biletu i liczyć na to, że skoro jest tylko niemiecka drużyna konduktorska to nie będzie się czepiać. Pamiętaj, że wypisanie biletu w pociągu przez personel pokładowy kosztuje bodaj 3,50 (euro). Lepiej więc kupić w internecie i sobie wydrukować. W ile osób jedziesz/cie? Bo to ma znaczenie...
Niestety ale i stety jadę sam  :D. Wiem o tej opłacie więc chciałem ten polski odcinek kupić wcześniej. Chociaż jak widzę teraz to pkp.pl nie ma opcji zakupu biletu pomiędzy Głownym a Gumienicami a na db jest info "Obowiązuje cennik zagraniczny". Więc pewnie rozruszam kości chyba że konduktorzy powiedzą: "A jedź pan z nami bez dopłaty, będzie nam bardzo miło."  ;) Mrzonki ???
Albert Einstein

Offline Mężczyzna DiDżej

« 21 Mar 2018, 23:11 »
A w sumie skoro jedziesz tak daleko, to może od razu na Sylt? To taka fajna wyspa, do której jedzie się grobla kolejową.  ...
No w sumie masz rację. Nie pomyślałem zupełnie o tym. Co prawda myśl przewodnia to niemieckie wybrzeże Bałtyku, ale o Sylcie trochę słyszałem intrygująco snobistycznych opowieści, więc w sumie to dobry pomysł. Co prawda kolejne dwa dni ale niech tam. Michał sądzisz, że tą groblą to można jechać rowerem? Na mapie googla chyba nie działa street view w tym rejonie natomiast z satelity jakiś szlak obok torów jest. Ciekawe czy przejezdny rowerem. Nigdzie nie znalazłem,że można jechać.
Co do biletów to dzięki za taki research. Wow. Myślę, że w kontekście Syltu muszę jechać tym pociągiem o 9 z Głównego więc rzeczywiście może spróbuję kupić ten Schleswig-Holstein-Ticket bezpośrednio u konduktora. Rozumiem, że co najwyżej doliczą za rower 5, granicę 2,5 oraz wypisanie w pociągu 3,5.
Albert Einstein

Offline Mężczyzna DiDżej

« 22 Mar 2018, 00:03 »
Mi google maps działa, są tam punkty z panoramami zrobionymi z pociągu wożącego samochody.
Tak, tak. Widziałem te punkty tylko myślałem, że jakoś dokładniej popatrzę czy można tam jechać. Ale chyba nie chociaż bity szlak jest. Wyspa w sumie nie jest duża. Żeby odwiedzić N i S wyspy to jakieś 70km. Warto się zastanowić. Dzięki.
Albert Einstein

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 22 Mar 2018, 02:42 »
Kiedyś na pokładzie pociągu kupowało się przejazdówkę przez granicę za 2zł. Ale to było dawno i na granicy czeskiej ;) Podejrzewam jednak, że tak to działa i dziś.

Spróbuj na stronie DB ograniczyć pociągi do regionalnych. Cena może spaść, czas jazdy wydłużyć się. Ale 20+ EUR to i tak już fajna cena, wątpię by dało się taniej.

Offline Mężczyzna DiDżej

« 22 Mar 2018, 11:02 »
Dwa lata temu jechaliśmy z Katowic do Bohumina i nic nie dopłacaliśmy w KŚ. Pewnie te dopłaty zależą od jakichś umów może nawet lokalnych.

Tak cena 29EUR za ok. 600km koleją nie jest zła. Miałem tylko wątpliwości ile ma mnie kosztować pierwszych 15km do Grambowa i jak to kupić żeby nie płacić taryfy międzynarodowej. W sumie nie ma o co kruszyć kopii przy dodatkowym poziomie 2,50EUR. Pamiętam kiedyś (jeszcze przed EUR na Słowacji) jechaliśmy PR z Muszyny do Lubotina no i pamiętam, że cena "bolała" - też 15km.
Albert Einstein

Offline kozlik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 28.07.2019
« 28 Lip 2019, 11:29 »
Hej,

wybieram się z Frankfurtu nad Odrą do Leer i z biletem Quer-Durchs-Land-Ticket, wcześniejszy Schönes Wochenende Ticket.

Na ostatnią część trasy pojawia mi się takie coś.

Ktoś wie może co należy z tym zrobić? Jakąś rezerwację należy zrobić? Ale gdzie?

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
Rezerwacje na rowery w niemieckich pociągach są wtedy, gdy w pociągu jest ograniczona liczba miejsc - logiczne. Rezerwacja na rower nic nie kosztuje (płacisz już za przewóz roweru kupując dzienny bilet rowerowy), ale...

... niestety, nasze doświadczenie mówi, że miejscówki na rower muszą być wydane do miejscówki osobowej. Więc najprawdopodobniej zapłacisz za miejscówkę rowerową 0 euro, ale 4,50 (chyba) kosztować będzie Cię miejscówka "ludzka".

Chyba że zrobisz inaczej:

ponieważ w Niemczech nie można w systemie kupić rezerwacji na rower w dzień wyjazdu, to po prostu zameldujesz się na peronie, ale wcześniej zagadasz kierownika pociągu i powiesz, że już nie możesz kupić biletu, a chcesz jechać. Jeśli będą miejsca rowerowe (w sezonie w Niemczech bywa z tym słabo), to najprawdopodobniej kierpoć machnie ręką na bezpłatną rezerwację, bo płatny bilet całodzienny i tak już będziesz miał. I obędzie się bez miejscówki dla Ciebie.

Dokładnie tak zrobiliśmy tydzień temu między Amsterdamem a Berlinem - w systemach od dawna nie było biletów na rowery przez dwa interesujące nas dni (kilkanaście pociągów!), ale w praktyce na chyba 18 (!) miejsc rowerowych w wagonie były trzy wolne, dzięki którym jechaliśmy warunkowo kolejne etapy podróży, aż dojechaliśmy szczęśliwie do Berlina.

Powodzenia :)

A z Leer to dokąd dalej?

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
PS Ten pociąg (IC) jedzie z Berlina. Może lepiej już tam do niego się zapakować?

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline hub

• Miasto:
  • Na forum od: 13.06.2023
« 13 Cze 2023, 13:31 »
Trochę ogrzeję starego kotleta: wiecie jaka jest obecnie możliwość zakupu biletu rowerowego na  pociąg relacji Szczecin - Lubeka (DB)? Na stronie DB nie ma możliwości zakupu biletu na rower, tylko przewóz osób. Sprawdzałem w kasach w PKP/Polregio - również nie ma takiej możliwości

Jest Szczecinie jakaś dedykowana kasa/autopmat DB? Czy też po prostu kupić bilet na przejazd osób na stronie DB a bilet na rower u konduktora?

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 13 Cze 2023, 13:47 »
Czy to ICE, czy RE/RB?
Jeśli RE/RB to kupujesz bilet dzienny na rower, nie na konretny pociag, tutaj:
https://fahrkarten.bahn.de/privatkunde/pauschalpreisbuchen/pauschalpreis_start.post?lang=de&redirected=1
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 13 Cze 2023, 14:04 »
ICE nie jeździ na tej trasie, tylko RE4. Najkorzystniej wychodzi oferta biletu landowego na "Mecklenburg-Vorpommern-Ticket (Jednodniowy bilet regionalny na Meklemburgię-Pomorze Przednie)". W kilka osób wychodzi taniej na osobę, niż w pojedynkę. Niestety w dni robocze ten bilet ważny jest dopiero od 9 rano. Bilety na rowery kupujesz osobno, 6 EUR na cały kraj w ruchu regionalnym, na niektóre landy masz tańszy bilet na rower, ale nie wiem czy akurat na Mecklenburg-Vorpommern. W załączniku mapa ważności biletu landowego na ten land - jak widaćobejmuje i Szczecin, i Lubekę.

"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum