Autor Wątek: Polska - Czechy - Szwecja  (Przeczytany 571 razy)

Offline Mężczyzna davit

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 25.06.2017
Polska - Czechy - Szwecja
« 25 Cze 2017, 21:56 »
Hej po długim zastanowieniu, planuję mam nadzieje ciekawą podróż przez Czechy, Niemcy, Luksemburg, Belgię, Holandię, Niemcy, Danię i Szwecję. Do zrobienia około 2200 - 2400km i przeznaczam na to 16 dni urlopu + weekendy. Ze Szwecji wracamy promem. Na wyprawę wyruszamy z Pragi i jedziemy trasą Paneeuropejską, a potem dalej.

Planowany wyjazd 21 lipca - do uzgodnienia.

Charakterystyka tej wyprawy:
- dziennie musimy przejechać około 100km, a jeśli będzie dobrze szło to więcej - trasa jest raczej płaska
- śpimy na kempingach, chyba, że prawo lub okoliczności stanową inaczej ;) - nie mam doświadczenia spania na dziko. Ponadto nie lubię łamać prawa w obcym kraju ;) Jeżeli będziemy zgraną ekipą i uda nam się znaleźć fajne miejsce to czemu nie.
- pod Luksemburgiem odpoczynek 2-3 dni u rodziny, przez ten czas jemy pierogi i jedziemy dalej ;)
- nic nie musimy, możemy zmienić trasę

Możliwości skrócenia wyprawy są bardzo duże, można zrezygnować z Danii i Szwecji i wrócić do Świnoujścia. Można zrezygnować z wizyty w Luksemburgu, Belgii i Holandii i pojechać do Danii i Szwecji. Wszystko zależeć będzie od naszej formy i samopoczucia.
Trasa jest raczej łatwa i myślę, że do zrobienia. W tamtym roku udało mi się pokonać w krótszym czasie 2000 kilometrów do Rzymu przez Alpy.

Wymagania:
- jakakolwiek sprawność fizyczna
- w miarę lekki ekwipunek i rower (nie bierzemy jedzenia z PL do sakw z przodu ;) - ja jadę rowerem Triban 520, zrobiony bardziej na przełajowy:
https://www.decathlon.pl/triban-540-2016-id_8350480.html
- wystarczające finanse na kempingi, bilety promem i jedzenie

Wyprawa zapewne nie będzie tania. Dzienne koszty to kilkanaście euro + promy.
- kempingi od 10e do nawet 20 w dużych miastach (duże miasta można omijać), średnio około 11-13 euro. Zawsze prowadzę negocjację i czasami można coś utargować.
- jedzenie przygotowane samemu do 10 euro lub więcej ;)

Preferuję kempingi bo:
- można w spokoju odpocząć, przygotować posiłek, delektować się wakacjami bez stresu
- jest prysznic, wc, wifi, elektryczność inni ludzie
- jest zimne, lane piwo ;)

Jet miesiąc na organizację. Chętnych zapraszam do kontaktu. Doświadczenie nie jest konieczne. Trzeba tylko spełniać powyższe warunki. W każdej chwili można zrezygnować z trasy i wrócić do domu.

Wstępny plan trasy, może całkowicie ulec zmianie. Jestem otwarty na propozycje.
https://www.bikemap.net/pl/routeplanner/#/z6/52.3890111,12.4145508/terrain/plan:9c630d1ae13abc596e1d4a216c6cb0f6

Offline Mężczyzna PauseBreak

• Miasto: Katowice / Bielsko-Biała
  • Na forum od: 29.04.2017
Odp: Polska - Czechy - Szwecja
« 27 Cze 2017, 17:57 »
Hej Davit,

Planuje podobna trasa w tym okresie, to moze kawalek pojedziemy razem.
Mam rower trekingowy. Nigdy na wyprawy po Europie nie zabierelem namiotu,
Korzystam z Warmshowers, Couchsurfing i hosteli. Nie wychodzi wcale
drozej niz kampingi, a wygoda duzo wieksza. Moze wislij mi na prv twoj nr
telefonu, to zadzwonie do Ciebie i porozmawiamy.

Offline Mężczyzna davit

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 25.06.2017
Odp: Polska - Czechy - Szwecja
« 27 Cze 2017, 19:35 »
Hej, dzięki za odzew. Ale jeśli są inni chętni to fajnie jeśli wątek będziemy kontynuować wątek publicznie :)

Co do hosteli szybko zerknąłem, że trzeba liczyć się z ceną 25 euro, co już drogo. Raczej i tak każdy śpi na dziko, więc wątpię, że ktoś będzie zainteresowany w ogóle noclegami na polu namiotowym :)

Co do Warmshowers i Couchsurfing. Raz z Warmshowers udało mi się załapać nocleg w czasie podróży do Włoch. Mam wrażenie, że jest to serwis mało popularny, albo w tym czasie dużo ludzi już pojechało gdzieś rowerami. Jednej osobie zawsze łatwiej znaleźć nocleg, chyba gorzej jak jedzie 2-3 i ma rower z całym osprzętem. Na pewno jest to jakaś opcja, szczególnie w większych miastach. Ale osobiście wolę pełną niezależność i brak pewnego skrępowania jakie towarzyszy przy spaniu u kogoś :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum