Dużą tarczę wymienia się najrzadziej
Średnia tarcza zawsze leci do wymiany
... słyszałam, że dużą się wymienia i średnią zawsze...
...kup od razu komplet łańcuch + kaseta...
Zależy przecież, jak kto tych tarcz używa i wymienia się je również w zależności od zużycia. Ja na przykład częściej używam blatu niż środkowej. Najmniejszej nie miałem potrzeby wymieniać nigdy, w żadnym rowerze.
(Spojler:emonika: Kiedy już tym rowerem do Kruszynian dojedziesz, jeśli tam będziesz chciała przez noc pozostać, ani na dziko, ani w 'kimś domku chciała nie będziesz, - w Perle /Perła/, od Krynek po prawej, trochę przed wioski środkiem, jest pole namiotowe.)
jesteś pewna, że łańcuch ślizga Ci się po tarczach a nie po koronkach kasety?pozdrawiamLXVII
Cytat: emonika w 27 Cze 2017, 00:42... słyszałam, że dużą się wymienia i średnią zawsze...Zawsze, kiedy jest taka potrzeba Jeśli zęby blatu nie są zużyte, to może zostać, chociaż teoretycznie, może mieć niekorzystny wpływ na łańcuch. Jednak znacznie groźniejszy jest (dla tarcz korby i kasety) wyciągnięty łańcuch niż zużyty blat dla łańcucha.Jeśli możesz zrobić fotkę zębom tarcz, to może znajdzie się tu ktoś, kto będzie potrafił ocenić ich stan i upewnić Cię w decyzjach.Jeśli zdecydujesz się zmieniać blat, to chyba bym odradzał ten z kompletu, który podlinkowałem, bo jest zrobiony ze stali - ciężki. Blaty wyższych grup są aluminiowe i takiego bym poszukał.
...Zęby kasety jak i tarczy średniej i małej są ostre i pochylone - jak będę w domu to może uda mi sie zrobić foto.
Jeśli zdecydujesz się zmieniać blat, to chyba bym odradzał ten z kompletu, który podlinkowałem, bo jest zrobiony ze stali - ciężki. Blaty wyższych grup są aluminiowe i takiego bym poszukał.
Cytat: LXVII w 27 Cze 2017, 07:50...kup od razu komplet łańcuch + kaseta...Dlaczego?