Autor Wątek: Koła do gravela  (Przeczytany 5982 razy)

Offline Mężczyzna Viracocha

• Miasto: Piemont
  • Na forum od: 11.04.2007
Koła do gravela
« 27 Cze 2017, 19:05 »
Chciałbym kupić koła do Treka 720. Już przed zakupem roweru zdawałem sobie sprawę, że firmowe koła Bontragera, są najsłabszym ogniwem w rowerze i do tej pory mnie do siebie nie przekonały.
Koła mają być porządne, nie muszą być lekkie. Nie mam zamiaru wozić dużych bagaży, ale sam nie jestem lekuchny (90 kg). Rower ma służyć do zastosowań ogólnych - szosa i lekki teren. Wydaje mi się, że najodpowiedniejszym wyborem byłyby 32 szprychy. Nie mam dużych wymagań. Chciałbym móc założyć najszersze opony 1,6. Piasty mają mieć mocowanie na tarcze Centerlock, raczej nie maszynowe. Co byście polecili i gdzie to kupić?

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 23.09.2013
    • Dziennik Rowerowy
Odp: Koła do gravela
« 27 Cze 2017, 20:17 »
Mogę polecić obręcze DT R460db.
450g jednokomorowe o dobrej sztywności bocznej.
Dzielnie znosiły moje 100kg w Roninie.
Miałem je na Novatec-ach 042/41SB i 32 szprychach.

Czemu nie maszyny?
#Steel is Real

« 27 Cze 2017, 21:02 »
Nie "nie maszyny", a "raczej nie maszyny" :P. Nie mam jakiegoś wstrętu do piast maszynowych, jak również i doświadczenia z nimi. Rozważyć mogę, ale na dzień dzisiejszy skłaniam się ku sprawdzonemu, chyba jednak prostszemu rozwiązaniu.

Offline Mężczyzna Włod

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.04.2011
« 27 Cze 2017, 21:49 »
Widzę że zwolennicy kulek i konusów nie wymarli jak dinozaury ;)

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 23.09.2013
    • Dziennik Rowerowy
« 27 Cze 2017, 22:02 »
Nie mam nic przeciwko rozwiązaniu kula-konus, tylko jakości konusów shimano. Przy każdym serwisie piasty wychodziły wżery. Jak się bliżej przyjrzałem, problemem była zbyt mocno nawęglana stal. Konusy twarde, ale kruchliwe, ukruszony fragment mielił mi się w  kulkach tworząc pastę ścierną, co skutecznie kończyło życie konusa.

3 rok na maszynach i jeszcze do nich nie zaglądałem. Luzów brak.
#Steel is Real

Offline Mężczyzna tomek

• Na forum od: 01.06.2014
« 28 Cze 2017, 09:13 »
Chciałbym kupić koła do Treka 720. Już przed zakupem roweru zdawałem sobie sprawę, że firmowe koła Bontragera, są najsłabszym ogniwem w rowerze i do tej pory mnie do siebie nie przekonały.
Koła mają być porządne, nie muszą być lekkie. Nie mam zamiaru wozić dużych bagaży, ale sam nie jestem lekuchny (90 kg). Rower ma służyć do zastosowań ogólnych - szosa i lekki teren. Wydaje mi się, że najodpowiedniejszym wyborem byłyby 32 szprychy. Nie mam dużych wymagań. Chciałbym móc założyć najszersze opony 1,6. Piasty mają mieć mocowanie na tarcze Centerlock, raczej nie maszynowe. Co byście polecili i gdzie to kupić?

Proszę bardzo
-- świetne piasty shimano klasy ultegra/XT przeznaczne do rowerów CX,
HB-CX75
FH-CX75

-- obręcze WTB Frequency CX, sztywne, dwukomorowe
https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/obrecze-rowerowe/28-cali-622/p,obrecz-frequency-cx-wtb,563420.html

-- szprychy DT Competition 2.0/1.8

Sam śmigam na takim komplecie i jestem bardzo zadowolony. Solidne koła w sensownej cenie i w znośnej wadze (w okolicach 1750g). Jeżdżę na nich drugi sezon, wszędzie - szosa, teren - na lekko i z sakwami - na razie zero problemów.
Podobne zestawy składałem znajomym (piasty albo CX75 albo XT, obręcze WTB Frequency CX albo Team).

« 28 Cze 2017, 15:53 »
Sam śmigam na takim komplecie i jestem bardzo zadowolony. Solidne koła w sensownej cenie i w znośnej wadze (w okolicach 1750g). Jeżdżę na nich drugi sezon, wszędzie - szosa, teren - na lekko i z sakwami - na razie zero problemów.
Podobne zestawy składałem znajomym (piasty albo CX75 albo XT, obręcze WTB Frequency CX albo Team).
Chyba dokładnie o takie koła mi chodziło. Da się gdzieś kupić gotowe, czy trzeba samemu składać? Rozumiem, że te swoje sam zaplotłeś?

Offline Mężczyzna tomek

« 28 Cze 2017, 16:41 »
Gotowców nie ma. Ja sam zaplatałem. W razie czego - pomogę ;)

« 28 Cze 2017, 16:58 »
Gotowców nie ma. Ja sam zaplatałem. W razie czego - pomogę ;)
Jakiej długości szprychy zakupiłeś? Jaki zaplot?
Jeszcze nie zaplatałem samodzielnie kół. Przemyślę temat...

Offline Mężczyzna tomek

« 28 Cze 2017, 18:55 »
Zaplot na 3 krzyże.

Przód
L: 286 mm, R:298 mm
Tył:
L: 288 mm, R:296 mm

« 28 Cze 2017, 19:01 »
Dzięki! Jeszcze jakbyś mógł fotę koła/kół wrzucić to byłoby super. Zaczęły mnie te koła nieźle nakręcać ;).

Offline Mężczyzna tomek

« 29 Cze 2017, 09:07 »
Chyba muszę robić zdjęcia swoim kołom, zaraz po zapleceniu w jakimś namiocie bezcieniowym, bo potem tak 'niewyjściowo wychodzą' ;) Ale proszę:

« 29 Cze 2017, 15:42 »
Dzięki wielkie! Mógłbyś się jeszcze podzielić informacją jak ustaliłeś długość szprych? Czy po prostu na podstawie jakiegoś kalkulatora, czy może jakoś modyfikowałeś dane w trakcie swojego, wielokołowego doświadczenia? Jakiś fajny tutorial odnośnie tematu mógłbyś polecić? Wątek o zaplataniu kół stał się "nieco" nieczytelny, to pytam tutaj.

Offline Mężczyzna tomek

« 3 Lip 2017, 14:04 »
Kalkulatorów używam dwóch - dają takie same wyniki.
https://leonard.io/edd/
https://spokes-calculator.dtswiss.com/en/

Ważną sprawą przy liczeniu długości szprych jest poprawne ustalenie ERD, czyli średnicy obręczy. Niektórzy producenci nie podają i trzeba mierzyć samemu, Mavic podaje ale w szczególny dla siebie sposób więc trzeba zmierzyć bo Ci wyjdą za krótkie szprychy, inni podają wiarygodne wartości.

Kolejna rzecz to wymiary piasty - z tym jest jak wyżej - albo masz dokumentację producenta albo piastę w ręku i suwmiarkę.

Tutków na sieci jest mnóstwo. Ja zaczynałem od lektury
 https://www.sheldonbrown.com/wheelbuild.html

« 3 Lip 2017, 16:48 »
Dzięki jeszcze raz. Jak skompletuję wszystkie potrzebne rzeczy, to się pewnie jeszcze o coś spytam. Na razie nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa - jak ustalić naprężenie szprych nie posiadając tensometru. Centrowanie kół idzie mi całkiem niczego sobie, ale tutaj szprychy są już wstępnie napięte.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum