Autor Wątek: W-wa Centralna - Palmiry  (Przeczytany 611 razy)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
W-wa Centralna - Palmiry
« 4 Lip 2017, 22:10 »
Najbliższy weekend planuje mały wypad rowerowy Warszawa - KPN (Palmiry - Granica) - Żelazowa Wola - Sochaczew - Łowicz - Maurzyce - Piątek - G Św. Małgorzaty - Tum - Łęczyca - Grotniki - Pabianice.
Start z Warszawa Centralna. I tu jest pytanie
Uwzględniając Zamek Królewski i Stare Miasto to jaką trasą najlepiej (najładniej/najmilej) przejechać przez W-wę do KPN?
Czy z Palmir da się przejechać z sakwami, trekingiem czerwonym szlakiem pieszym w kierunku na Leszno?
Czy w Lesznie jest "najgrubsze" drzewo w RP jak tak to gdzie je znaleźć?
Czy oprócz Palmir i Granicy coś warto zobaczyć w KPN jeszcze, zważywszy, że nocleg mam w Pasikonie?

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Kierunkowy22

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 16.03.2014
Odp: W-wa Centralna - Palmiry
« 5 Lip 2017, 00:47 »
Czerwonym szlakiem dojedziesz do Roztoki, a stamtąd już kilka kilometrów szosą do Leszna. Tak, czerwony szlak jest przejezdny dla rowerów, co widać po liczbie dwukołowców. Sporo co prawda korzenia i czasem trochę piachu, no ale jesteśmy w puszczy na piasku powstałej....
Często tuż obok czerwonego szlaku (kilka metrów) wiedzie wyjeżdżona latami przez rowerzystów ścieżka - nie ma piachu, ale korzenia sporo wystaje. Na trekingu z sakwami nie będzie kłopotu, nawet podjazdy na wydmy.
Można się trochę pogubić w Roztoce, bo czerwony szlak trochę z czapy jest poprowadzony górą wydmy, gdzie rowerem nijak się nie dostaniesz, więc trzeba kawałek podjechać szosą w kierunku Leszna. Jak wjedziesz w las przy szlabanie to od razu czeka ok.50m podjazdu po korzeniach stromizną chyba z 20%. Ale dalej już podjazdy są mniej wymagające.

Między Palmirami a Roztoką jest jeszcze cmentarz powstańców AK z 1944r.Z kolei jadąc w kierunku Granicy na jednej krzyżówce - bardzo dobrze oznakowanej - jest zjazd do starego grodziska Zamczysko z X-XIw (pozostało ukształtowanie terenu, z fosą). Bardzo klimatyczne miejsce, takie solidnie zasłonięte przez korony drzew.

Gdybyś zgłodniał to w Roztoce na parkingu jest bar z takim domowym jedzeniem, jak pamiętam zawsze ze sporym wyborem zup. W tym roku przez Roztokę nie przejeżdżałem, więc nie wiem co się zmieniło.

Odnośnie drzew. W Nartach jest najstarszy w Polsce grab (ok.300 letni). W Lesznie owszem, było najgrubsze drzewo w Polsce (topola ponad 13m obwodu) ale teraz jest już solidnie spróchniałe.
Ja w KPN najbardziej cenię spotkania ze zwierzakami. Najczęściej łosie paradujące po szlaku (gównie po tej "dzikszej" stronie na zachód od trasy Kazuń-Leszno), ale też rzadkie w Polsce hejcery robią wrażenie spotkane nagle na łące. Wydaje mi się, że raz widziałem też ryśka, ale możliwe że to jakiś lokalny garfield pałętał się po dziczy. W puszczy od niedawna są na stałe wilki (jeśli w ogóle można mówić o stałym miejscu w przypadku wilków).

Niewątpliwie jazda po Puszczy Kampinoskiej wytrzęsie. Wrażenia można sobie osłodzić jagodami, jest tego mnóstwo.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 5 Lip 2017, 01:17 »
A co to są hejcery?

blondas

• Gość
« 5 Lip 2017, 07:58 »
Gdybyś zgłodniał to w Roztoce na parkingu jest bar z takim domowym jedzeniem, jak pamiętam zawsze ze sporym wyborem zup. W tym roku przez Roztokę nie przejeżdżałem, więc nie wiem co się zmieniło.
Dawno kolega nie był. Baru już dawno nie ma.

« 5 Lip 2017, 10:06 »
Wielkie dzięki za informacje. Czerwony szlak w kontekście wydm był największą niewiadomą. Korzenie da się przetrwać.

Offline Mężczyzna lepiotrek

• Więcej uczy cudza głupota niż własny rozsądek
  • Miasto: Sochaczew
  • Na forum od: 23.04.2014
« 5 Lip 2017, 11:22 »
Trochę ostatnio padało więc unikaj Kacapskiej Drogi (z Granicy do Rzepowej Góry), zarośnięta a poza tym to obecnie będzie bagnisko.

« 5 Lip 2017, 13:06 »
Z tym barem to zasmuciło mojego tasiemca - uwielbiał szarlotkę domowej roboty tam podawaną.

Odnośnie wydm - one tylko z nazwy i ukształtowania kojarzą się z tymi z naszych wyobrażeń pustynno-nadmorskich. To już głównie utwardzone, zarośnięte runem i drzewami pagórki.
Jadąc od strony wschodniej będziesz podjeżdżał na wydmy od strony ich czoła (kiedyś dominowały wiatry z kierunku wschodniego) zatem podjazdy będą od strony bardziej stromej.

Ja po Warszawie do KPN jadę ścieżką rowerową wzdłuż Wisły (głównie asfalt), za mostem Północnym parkiem wzdłuż 7-ki do ul.Kazimierza Wójcickiego i tam przez Buraków do krzyżówki ulicy Trenów z Kampinoską.
Tak na marginesie. Gdybyś jechał przez Sieraków w kierunku Pociechy, to szukaj po lewej stronie głównego szlaku ścieżki  - dobrze wyjeżdżona i wiedzie wzdłuż leśnej drogi (mniej wygodnej).
Jazda w sobotę rano ścieżką rowewrową wzdłuż Wisły może dołożyć dodatkowego nerwa postaci rozbitego szkła po nocnych zabawach nad Wisłą. To taki minus koegzystencji nocnego życia Warszawy i rowerzystów, trzeba to przyjąć, nie różnimy się pewnie od innych podobnych miejsc.

A co to są hejcery?
Bociek Czarny

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 5 Lip 2017, 13:14 »
A co to są hejcery?
Bociek Czarny
Ooo, nie słyszałem takiej nazwy.
Hajstra (l.lm. hajstry) tak, ale hejcery? Nigdy  :o

« 5 Lip 2017, 13:51 »

Odnośnie wydm ... Jadąc od strony wschodniej będziesz podjeżdżał na wydmy od strony ich czoła (kiedyś dominowały wiatry z kierunku wschodniego) zatem podjazdy będą od strony bardziej stromej.

Wszystkie pola wydmowe w KPN tworzą wydmy paraboliczne. Ukształtowane zostały w warunkach dominujących adwekcji zachodnich. W przypadku wiatrów wschodnich taka morfologia wydm wskazywałaby na barchany a wówczas morfologia stoków byłaby dokładnie odwrotna. W Polsce jednak nie ma śródlądowych, utrwalonych wydm tego typu. Nie mogły powstać ze względu na przebieg morfogenezy naszych pól wydmowych w holocenie. Co do morfologii stoków masz rację
Ja po Warszawie do KPN jadę ścieżką rowerową wzdłuż Wisły (głównie asfalt), za mostem Północnym parkiem wzdłuż 7-ki do ul.Kazimierza Wójcickiego i tam przez Buraków do krzyżówki ulicy Trenów z Kampinoską.
Dzięki. Też myślałem trzymać się Wisły do Mostu Północnego (Młociny) i przebijać się do ul. Trenów

« 5 Lip 2017, 14:53 »
Dzięki za wyjaśnienie z tymi wydmami. Żyłem w błędzie.

O hejcerach czytałem kiedyś w starym przewodniku po KPN gdy jeszcze nie wiedziałem, że są czarne bociany  :D 

« 5 Lip 2017, 20:36 »
Cyt: Mloda hajstra w przygotwaniu do lotu
Taki to napis jest pod czarnobiala fotografia we wspomnianym przewodniku. No, korcilo mnie sprawdzic czy bzdury nie wbilem sobie do glowy i mialem rację  - wbilem sobie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum