Autor Wątek: Łódzki Szlak Konny, zanim zniknie  (Przeczytany 3345 razy)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Obawiam się że to działa w drugą stronę, bo mapa w skali 1:90 000 jest większa niż w skali 1:100 000.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
GPS-używam. Ale mapa to mapa :)
Można je dostać bezpłatnie w marszałkowie na Piłsudskiego w Wydziale Turystyki i Sportu. Ja nasyciłem swój zasób na targach turystycznych. Na stronach marszałkowa są zakładki z mapami interaktywnymi. Może tam są ślady lub mapy, które można załadować do nawigacji?

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Co do skali to jest jak jest. I tak odległość przeważnie na mapie oceniam na oko więc da się żyć. A za mapami warto się rozejrzeć bo są ok. Arkusze dwustronne bez durnych opisów i reklam zatem używa się je efektywnie.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Obawiam się że to działa w drugą stronę, bo mapa w skali 1:90 000 jest większa niż w skali 1:100 000.
Ale nie zawsze mniejsze jest tańsze. Jesli np. drukarnia drukuje i biguje (czy jak się to tam nazywa) zwykle mapy według okreslonych szablonów, to ich zmiana może byc kłopotliwa. Nie wiem czy tak jest, tak tylko piszę...
:)

@Sedymen, czy mógłbyś podać dokładne tytuły tych map i ew. jakieś info ułatwiające ich identyfikację?
Napiszę maila do Departamentu Sportu i Turystyki, może są jakieś inne sposoby niż wyjazd do Łodzi.
« Ostatnia zmiana: 6 Lip 2017, 15:51 RS »

Proszę bardzo

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Dziękuję.

Offline Mężczyzna paryslis

• Miasto: KOLUMNA
  • Na forum od: 04.07.2017
Te trzy mapy to kontynuacja tych poprzednich (Południowy-zachód, Południowy-wschód i Bzura-Ner) Problem w tym że obecne wydanie jest w skali 1:90 000 a poprzednie było w skali 1:75 000. Poza tym różnica między nimi jest taka że obecne wydanie pokrywa całe województwo a na poprzednim brakował zachodni odcinek szlaku. O ile to obecne wydanie jest wzorowane   na mapach w skali 1:100 000 (n.p. z atlasu RDLP) to traci wiele detali a jeśli na mapach 1:75 000 to jest mniej czytelne. W niektórych Informacjach turystycznych (np w Łasku) można dostać jedną część pierwotnego wydania.
 Jeśli ktoś chce 18 mapek wydanych przez Dziennik Łódzki, które są takie same jak pierwsze wydanie to może je nabyć tylko osobiście w Łodzi na ulicy Skorupki 17/19 tel. 42 665 93 63 wewnętrzny 2  Każda z mapek kosztuje 2 zł ale myślę że warto

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
Jeśli ktoś chce 18 mapek wydanych przez Dziennik Łódzki, które są takie same jak pierwsze wydanie to może je nabyć tylko osobiście w Łodzi na ulicy Skorupki 17/19 tel. 42 665 93 63 wewnętrzny 2  Każda z mapek kosztuje 2 zł ale myślę że warto
Czym one lepsze od tej pary map?
http://www.compass.krakow.pl/p/lodzkie-czesc-polnocna
http://www.compass.krakow.pl/p/lodzkie-czesc-poludniowa

Borafu widziałem jedną z map z ostatnich linków i ma dużo mniej detali niż pierwotne wydanie trzech map wydanych przez Urząd Marszałkowski i 18 mapek  które są w skali 1:75 000. Po za tym są nie duże i łatwe do przeglądania. Oczywiście jeśli nie wybierasz się na Łódzki Szlak Konny to być może inne mapy będą w zupełności wystarczające

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
OK, pytam bo nie widziałem, a mapy z linków mam i lubię.
Ale ja np nie przepadam za mapami, na których jest milion znaczków dla turystów - ruiny stodoły, kościół z XIX wieku, miejsce po nieistniejącym dworze itp.

Z tymi detalami to chodziło mi raczej o polne drogi i leśne trakty bo po takich drogach prowadzi szlak konny. Poza tym na mapach o mniejszej skali łatwiej orientować się z kompasem

Starą serię również używałem i używam. Co do znacznej różnicy w generalizacji treści to się nie zgodzę. W moim odczuciu mimo zmiany skali ilość treści pozostała bez zmian. Zaletą jest, że nowe mapy nie powstały w wyniku "zmniejszenia" starych map, ale były unacześnione. Zawierają zatem bardziej aktualne informacje. Dla mnie te serie świetnie się uzupełniają ze względu na inny układ arkuszy. Zabieram tą, która ma lepiej dopasowany układ w stosunku do planowanej trasy. W ten weekend przejechałem na nich od Puszczy Kampinoskiej przez Sochaczew - Maurzyce - Piątek - Łęczyce - Sokolniki - Grotniki do Pabianic i dały radę. Za to oznaczenia szlaków w terenie generalnie słabe. Nie da się pojechać "za znakami szlaku" bo pojawiają się i znikają niczym ufo. Bez mapy ani rusz.

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
Oznaczenia pewnie są słabe, być mamgli się nastawiać na nawigację GPS. Swego czasu było głośno o ładowarkach do elektroniki, na które poszła jakaś kasa.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Starą serię również używałem i używam. Co do znacznej różnicy w generalizacji treści to się nie zgodzę.

Chodziło mi o dwie mapki w skali 1:100 000 z dwóch ostanich linków Borafu.

Starą serię również używałem i używam. Co do znacznej różnicy w generalizacji treści to się nie zgodzę. W moim odczuciu mimo zmiany skali ilość treści pozostała bez zmian. Zaletą jest, że nowe mapy nie powstały w wyniku "zmniejszenia" starych map, ale były unacześnione.

Nie widziałem tych ostatnich map i zgadzam się że są bardziej aktualne ale jeśli każdy kilometr  kwadratowy stracił trochę powierzchni na mapie  to chyba mapa jest trochę trudniejsza do czytania?
 Byłbym wdzięczny gdybyś zobaczył czy na mapę został naniesiony przebieg szlaku w pobliżu Wieruszowa i na południe od Sulejowa (na prawym brzegu Pilicy) żeby umieścić odpowiednią informacje na blogu

Ale o jaki szlak Ci chodzi? O konny. Na S od Sulejowa, na prawym brzegu Pilicy jest zaznaczony szlak konny do miejscowości Taraska. Przychodzi od S. Dalej odbija od rzeki na E do Dąrowa na N do Stoczki i wraca na N od Sulejowa do Owczary.
W okolicy Wieruszowa jest na E od miasta Kolonia Chotynin - Nalepa - Tyble - Ostrówek - Kużaj - Głaz i ucieka na E. Jest jeszcze odbicie Nalepa - Mieleszynek.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum