Autor Wątek: Spd-szosowe czy mtb?  (Przeczytany 3604 razy)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
Spd-szosowe czy mtb?
« 17 Gru 2010, 14:58 »
ja do turystyki od wielu lat używam SPD M324 shimano i vp,  czyli jednostronne SPD a z drugiej strony normalne. Na zime mam buty: sh-mt 91 na lato sh -mt 51  oraz mt40 starszy model.
Używam jednostronne, ponieważ jak mam przerwe dłuższą zmieniam na sandały bez spd, lub też jeszcze coś innego i moge jechać nawet w kaloszach. Poza tym raz mi się zdarzyło, że spd się uszkodziło coś pękło więc jechałem na drugiej stronie bez problemu. Zimą lub też w błocie, zdarza się, że spd się zapycha i nie chce się wpiąć but, wtedy jadę na normalnej części pedały.
Generalnie SPD są super do turystyki ale jak widzisz mam wersje turystyczne, bo w nich dużo chodzę, zwiedzam.

Offline kaarool

• Miasto: Szczecin/Poznań
  • Na forum od: 17.05.2010
Spd-szosowe czy mtb?
« 17 Gru 2010, 16:01 »
Też zależy mi na turystycznych, ponieważ nie chce wozić ze sobą bezsensu dodatkowej pary butów. Czyli SH-MT51 polecasz tak? Teraz wybór które lepsze, SH-MT51 czy  SH-MT41?

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Spd-szosowe czy mtb?
« 17 Gru 2010, 17:36 »
To, że w sportowych butach (mtb) nie da się chodzić to mit. Może w najwyższych wersjach faktycznie chodzenie jest utrudnione, ale w tych z normalnej półki nie. Zresztą - planujecie wielokilometrowe spacery?
Wracam do jeżdżenia.

Offline kaarool

Spd-szosowe czy mtb?
« 17 Gru 2010, 19:22 »
Turystyczne są bardziej podobne do zwykłych adidasów i jednak bardziej uniwersalne. Do nich chce kupić pedały ze zwykłą platformą. To będą moje pierwsze buty SPD i boje się, że czasami  dla bezpieczeństwa z powodu braku doświadczenia będę jechał normalnie. W szosowych nie postawie nogi na zwykły pedał ponieważ będzie mi noga zjeżdżała. Tak mi się wydaje.

Offline EASYRIDER77

Spd-szosowe czy mtb?
« 17 Gru 2010, 21:00 »
mt 41 są bardziej jakby zamszowe, bardziej przepuszczają wodę, wiatr itp. czyli np. w upał są bardziej przewiewne i bardziej się brudzą. Co do tych drugich 51 są z kolei jakby oblane tworzywem,gumą coś takiego żeby Ci opisać. Zaletą jest to że nawet dość długo w deszczu noga jest sucha (oczywiście nie wodoszczelne jak kalosze) i nigdy nie narzekałem na brak wentylacji. Poprzednie które miałem były takie jak właśnie 51 i dlatego wybrałem ten model. Nie wiem jak Ty kupujesz (internet?) ale rozmiar w shimano butów jest jakby 1 niżej, czyli moja stopa to 42 a musiałem kupić 43.

Offline EASYRIDER77

Spd-szosowe czy mtb?
« 17 Gru 2010, 21:01 »
zresztą na mojej stronie na zdjęciach możesz zobaczyć te moje "czarne" stare buty jak się przyjrzysz
www.roweremdoprzodu.za.pl

Offline kaarool

Spd-szosowe czy mtb?
« 17 Gru 2010, 21:11 »
Wiesz mierzyłem shimanowskie buty i wyszło że 46 są dla mnie dobre. Normalne buty u mnie mają różne rozmiary od 43 do 44.5.  Przed zakupem jeszcze przymierze jakieś buty shimano dla pewności w którymś ze sklepów.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum