Autor Wątek: green velo roztocze  (Przeczytany 4603 razy)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
green velo roztocze
« 11 Lip 2017, 09:38 »
witam

przeglądam trasę Green Velo i jest tam na stronie taka pętla, poniżej link oraz zrzut ekranu:

https://greenvelo.pl/geoportal/?locale=pl_PL&skin=1

być może słabo szukam, ale próbuję wyszukać odległości danego odcinka. Interesuje mnie ta pętla, którą pokazuję na zrzucie ekranu. Ile ona ma km?

Offline Mężczyzna tolaf

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.09.2015
Odp: green velo roztocze
« 11 Lip 2017, 10:02 »
cześć
kiedyś sobie sprawdzałem kółeczko Rzeszów-Rzeszów na mapach - pętla "podkarpacka" (nazwa robocza) to ok. 495 km
pozdr
z przodu mistrzowie ... z tyłu bohaterowie :D

Offline Mężczyzna tolaf

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.09.2015
« 11 Lip 2017, 10:06 »
z przodu mistrzowie ... z tyłu bohaterowie :D

Offline EASYRIDER77

« 11 Lip 2017, 11:00 »
dziękuję bardzo. Pozdrawiam

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
« 11 Lip 2017, 16:13 »
W Rowertour 01/2017 jest opisana ta trasa

Offline Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013
« 13 Lip 2017, 20:37 »
Właśnie wróciłem z roztocza, jeśli masz jakieś pytania co do GV od Zwierzyńca do Horyńca to pisz śmiało. Co prawda nie jeździłem po nim stricte ale poznałem go chyba w całości  :)
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Offline EASYRIDER77

« 14 Lip 2017, 07:40 »
ok, będę pisał jak się ostatecznie zdecyduję. Dzięki za odzew.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 14 Lip 2017, 16:20 »
Właśnie wróciłem z roztocza, jeśli masz jakieś pytania co do GV od Zwierzyńca do Horyńca to pisz śmiało. Co prawda nie jeździłem po nim stricte ale poznałem go chyba w całości  :)
Hej, jak wygląda nawierzchnia na tej trasie? Nadaje się pod rower szosowy?

Pozdrawiam,
Maciek

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 14 Lip 2017, 19:35 »
Zdecydowanie nie. Najwięcej asfaltów znajdziesz w części przebiegającej przez woj. świętokrzyskie.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

« 14 Lip 2017, 20:22 »
Dzięki za ostrzeżenie :) No to postawię problem inaczej.
Ruszam za kilka dni z Przemyśla z małżonką nad morze. Rowery mamy szosowe.
Chciałbym zacząć od takiej traski Przemyśl -> Horyniec -> Zwierzyniec. Którędy polecasz ? Nie musi być ścieżką rowerową i samym GV, osobiście preferuję drogi gminne itp. Niestety pokrycie ściany wschodniej google street view jest słabe i ciężko wyczaić gdzie jest asfalt na takich drogach. Z drugiej strony, jeżdząc w Małopolsce a ostatnio dobre kilkaset km na południe od Przemyśla obserwuję, że drogi gminne mają bardzo dobry a nierzadko lepszy asfalt niż krajówki a na szutrową to nie trafiłem kilka lat.

Pozdrawiam,
Maciek

Offline Mężczyzna rmk

« 15 Lip 2017, 08:07 »
nie mam teraz dostepu do komputera, wiec pomoge Ci dopiero w poniedzialek. Daj znac tylko czy ma byc to najkrotsza trasa w tym rejonie czy moze byc nieco wiecej kilometrow i czy chcesz cos zwiedzac po drodze.

« 15 Lip 2017, 09:23 »
Trasa nie musi być po kresce, ale generalnie ta którą zgrubsza zaplanowaliśmy ma ok 1200 km a czas nie jest z gumy. Zwiedzania muzeów raczej nie planuję, natomiast jakiś kościółek przy drodze bardzo chętnie, zwlaszcza jak prognozy na lampę sie utrzymają. Najbardziej zależy mi na spokojnej drodze, żeby mozna bylo swobodnie rozmawiać  :)

Offline Mężczyzna rmk

« 17 Lip 2017, 12:37 »
Wytyczyłem trasę od Lubaczowa do Szczebrzeszyna, w całości przejezdna na szosie, większość asfaltów w świetnym stanie, krótkie odcinki dziurawe ale do przejechania.

https://ridewithgps.com/routes/23217409

Jeśli chodzi o samą drogę to mniej więcej przedstawia się ona tak:
#Lubaczów - Basznia Dolna (wojewódzka, ruch jest, nawierzchnia kiepska)
#Podlesie - Wólka Horyniecka (zamknięta dla ruchu samochodowego, nowa asfaltowa droga przez las - ideał)
#Wólka Horyniecka - Horyniec Zdrój (kiepski asfalt, dziury i łaty)
#Horyniec Zdrój - Radruż (dobry asfalt, ruch prawie żaden)
#Horyniec Zdrój - Werchrata (spokojna droga ale nawierzchnia mocno średnia)
#Werchrata - Narol (dobry asfalt, mały ruch)
#Narol - Rebizanty - Susiec (świetny asfalt, mały ruch, wydzielony pas rowerowy od Paar do Suśca)
#Susiec - Józefów (świetny asfalt, ruch różny, od Hamerni do Józefowa asfaltowa DDR-ka)
#Józefów - Tereszpol (nowy, idealny asfalt! ruch jest czasem dość duży)
#Tereszpol - Zwierzyniec (spokojna droga, asfalt różnej jakości)
#Zwierzyniec - Szczebrzeszyn (droga przez Topólczę spokojna, urokliwa i zdecydowanie lepsza alternatywa dla nudnej DDR-ki wzdłuż drogi wojewódzkiej, którą prowadzi GV na tym odcinku)

Od Huty Kryształowej do Radruża kładą teraz nowy asfalt i gdyby był już skończony to byłaby to świetna droga od Lubaczowa do Horyńca ale nie wiem kiedy ją skończą, choć tempo mieli niezłe.
Na odcinku Horyniec Zdrój - Werchrata jest możliwa alternatywa przez Górę Brusno. Jest to bardzo dobrej jakości asfalt, od Nowin zamknięty dla ruchu poza ALP. Nie wiem czy lubicie podjazdy dlatego nie umieściłem go od razu na śladzie - jest tam konkretna ścianka ale z pięknym widokiem ze szczytu. Droga w całości w lesie, w razie upału baardzo polecam, poza tym ma zdecydowanie lepszą nawierzchnię niż wojewódzka. Jednak zawsze jest jakieś ale - przed samą Werchratą jest ok. 800m szutru ale da jakby co da radę go przejechać.
Poza tym szuter, na wytyczonej powyżej drodze, ale dobrej jakości mielibyście tylko do kamieniołomu w Nowinach, ok. 300m.

Z miejsc, które najmocniej polecam Ci odwiedzić na tej trasie są:
*Cafe Sanacja w parku zdrojowym w Horyńcu Zdroju - obłędne desery i doskonała kawa w pięknie odrestaurowanym wnętrzu.
*Cerkiew św. Paraskewy w Radrużu - przepiękna, drewniana cerkiew z XVIw. Objęta jest patronatem UNESCO, naprawdę warto przejechać kilka kilometrów więcej aby ją zobaczyć, wstęp 8zł.
*Bar u Rubina w Narolu - przepyszne, domowe jedzenie dla którego warto przyjechać tu z każdego zakątka Polski. Pogadać z właścicielem też zdecydowanie warto.
*Szumy na Tanwi w Rebizantach - 24 kaskady na tej rzeczce na odcinku 400m. Choć miejsce wydaje mi się mocno przereklamowane to i tak jest godne tego aby je odwiedzić. Tylko zdecydowanie nie na weekend ze względu na tabuny ludzi.
*W Suścu warto wjechać na wieżę widokową - piękna panorama
*Nieczynny kamieniołom w Nowinach i wieża widokowa, która się w nim znajduje - kolejna piękna panorama
*rezerwat Czartowe Pole - znajduje się zaraz za kamieniołomem w Nowinach, jest tam parking MOR Green Velo - krótki spacer, ok. 2km ale warto. Dzikie miejsce, kładki i można się zrelaksować.
*Kamieniołom w Józefowie i wieża widokowa, która się w nim znajduje - jeszcze jedna panorama
*Zalew w Józefowie lub Stawy Echo w Zwierzyńcu - jeśli najdzie Was ochota aby trochę popływać
*Browar w Zwierzyńcu - dobry chmiel zawsze jest dobry ;)

Jak masz jakieś pytania chętnie odpowiem.
« Ostatnia zmiana: 17 Lip 2017, 12:49 rmk »

« 17 Lip 2017, 14:23 »
Dzięki! Już nie mogę się doczekać :)

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 25.05.2011
« 17 Lip 2017, 15:10 »
Od Huty Kryształowej do Radruża kładą teraz nowy asfalt i gdyby był już skończony to byłaby to świetna droga od Lubaczowa do Horyńca ale nie wiem kiedy ją skończą, choć tempo mieli niezłe.
Asfalt już jest, jechałem w ostatni weekend tamtędy szlakiem Green Velo od Rzeszowa do Lubyczy Król.
Mogę polecić nocleg w Wielkich Oczach w domu weselnym, w samym centrum, pokoje do wynajęcia na górze - wytargowaliśmy się na 25 zł za pokój 2 os. z łazienką, ale z własnymi śpiworami :)

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum