Autor Wątek: Pozycja na rowerze/kierownica - trekking vs. cross  (Przeczytany 4146 razy)

Offline Mężczyzna mitch

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 13.07.2017
Witajcie.

Bardzo chciałbym zacząć swoją przygodę z rowerem, ale jeszcze go nie posiadam.

Ze względów zdrowotnych (bolące lewe kolano i łokieć - lewy :) zastanawiam się, który rower będzie dla mnie lepszy - cross czy typowy trekking. W planach wycieczki poza miasto, ale zdecydowanie z przewagą dróg utwardzonych no i poza tym, a właściwie przede wszystkim po mieście (spokojne tempo bez napinki). Czytałem forum i zdania są podzielone. Są tacy, którzy piszą, że pozycja wyprostowana to bolący tyłek i kręgosłup. Wydawałoby się, że powinno być odwrotnie. Najwięcej wątpliwości mam co do kształtu kierownicy - jaka będzie najlepsza do mojego stylu jazdy.

W tej chwili pod uwagę biorę dwa rowery: Unibike Voyager GTS lub Unibike Crossfire GTS. Do jazdy po mieście wolałbym lżejszy, ale nie wiem czy dokładanie osprzętu na wyprawę (bagażnik, błotniki, osłony itp.) nie będzie większym kłopotem niż kupno od razu.

Czy można liczyć na waszą pomoc?

Pozdrawiam
Gabriel

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Pozycja na tego typu rowerach będzie zbliżona. Jeżeli zamierzasz dokładać osprzęt, to zdecydowanie lepiej kupić rower już fabrycznie wyposażony.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna mitch

Z elementów, które mnie interesują te rowery różnią się przede wszystkim kształtem kierownicy i siodełkiem. Przymierzałem w sklepie Voyager'a, ale wydaje się jednak, że na Crossfire będzie bardziej agresywnie. W Voyager siodło to typowa kanapa (jest dość szerokie) i kierownica ma kształt "łukowy" (tak nazwał ją Unibike w zwrotnej wiadomości do mnie, zachwalając, że taka kierownica sprawdzi się zarówno na podjazdach oraz w długiej trasie.

Nie zawracałbym gitary na forum, ale z uwagi na zdrowotne kłopoty nie chcę się wkopać (dla mnie to dość spory wydatek).

Za trzy tygodnie odbieram po serwisie pożyczony rower Crossowy - Author Horizon - będę miał okazję trochę pojeździć i się przymierzyć - rama 22' (mam 185 cm i 83 dł. nogi).

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Witajcie...

... zdecydowanie z przewagą dróg utwardzonych no i poza tym, a właściwie przede wszystkim po mieście ...

... Unibike Voyager GTS lub Unibike Crossfire GTS...

... nie wiem czy dokładanie osprzętu na wyprawę (bagażnik, błotniki, osłony itp.) nie będzie większym kłopotem niż kupno od razu...

Cześć. Napiszę dość szorstko i bez ogródek, ale to nie znaczy, że uważam, iż moje zdanie jest słuszne - każdy może mieć inne.

Jak na twarde nawierzchnie, to nie jest potrzebny amortyzowany widelec i amortyzowana sztyca. Zrezygnowałbym też z regulowanego mostka.

Nikt nie zmusiłby mnie do kupna tych rowerów za takie pieniądze. Za darmo też bym ich chyba nie chciał. Ten Voyager wygląda jak kpina z klienta albo próba sprawdzenia jak daleko można się posunąć w sprzedawaniu badziewia.

Ja bym brał golasa i dołożył resztę według własnych potrzeb. W zestawie z tej półki cenowej dostaniesz najgorszy osprzęt.

Nie wiem jakim budżetem dysponujesz, ale gdybym chciał kupić rower w cenie ok. 2-2,5 tys zł, to szukałbym wśród używek - z nowymi zawsze będzie coś nie tak.
Wiem, wiem, zaraz padną argumenty, że nowy, że serwis itd. ale to mnie zupełnie nie przekonuje.

Wiatru w plecy.
 :)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Bardzo chciałbym zacząć swoją przygodę z rowerem, ale jeszcze go nie posiadam.
I w związku z tym nie wiesz jeszcze jaki rower najbardziej by Ci odpowiadał.
Te rowery, które podałeś to nie jest najwyższa półka, a tej klasy używany rower kupisz pewnie za 1/3 ceny. Nawet jak dodasz niezbędny serwis to i tak zmieścisz się w połowie. A jak już będziesz wiedział czego chcialeś to sprzedasz z niewielką stratą, albo bez i kupisz właściwy.

Ze względów zdrowotnych (bolące lewe kolano i łokieć - lewy :) zastanawiam się, który rower będzie dla mnie lepszy - cross czy typowy trekking
A to jest właśnie to pytanie na które nie dostaniesz odpowiedzi na tym forum, bo jedyną osobą, która będzie w stanie to określić jesteś Ty sam.

piechucki

• Gość
Próbowałem różnych kierownic, rogów, ustawień i dopiero kierownica wielofunkcyjna (różne nazwy spotkałem) https://www.decathlon.pl/kierownica-wielopozycyjna-id_8351063.html (przykład) okazała się dla mnie taką, która pozwala na dłuższą jazdę. Do tego "chwyty" (gryfy) ergonomiczne i jest całkiem nieźle.
Ale czy to zadziała i w Twoim przypadku...?
A to jest właśnie to pytanie na które nie dostaniesz odpowiedzi na tym forum, bo jedyną osobą, która będzie w stanie to określić jesteś Ty sam.

Offline Mężczyzna RS

... Najwięcej wątpliwości mam co do kształtu kierownicy - jaka będzie najlepsza do mojego stylu jazdy...

Nie masz jeszcze roweru, więc nie masz też stylu jazdy.
Do tych dwóch elementów, na których się tak koncentrujesz - siodełko i kierownica, nie przywiązywałbym dużej wagi.
Z pierwszym jest tak, że każda doopa jest inna i o tym czy siodełko nam pasuje dowiadujemy się po dłuższej przejażdżce. Na Twoim miejscu założyłbym od razu, że siodełko będzie wymagało wymiany.
Podobnie z kierownicą. Jest tak wiele różnych kierownic, że zmieniając tylko ten element można otrzymać całkiem odmienne pozycje na rowerze.
Wymiana kierownicy i siodełka nie musi być dużym kosztem, bo wiele osób je wymienia, więc rotacja na rynku jest spora.
W pierwszym etapie ten regulowany mostek, o którym pisałem, może pomóc w szukaniu wygodnej pozycji, ale jak już ją znajdziesz, to być może będziesz chciał rower trochę odchudzić. Wtedy można założyć mostek sztywny i tutaj zauważysz przewagę systemu A-head 1 1/8 nad innymi, bo podaż różnych mostków tego typu jest ogromna.

Offline Mężczyzna mitch

Roweru nie mam, ale regularnie jeżdżę na Veturilo (nie wiem czy można się przyznać do tego na tym forum  :icon_redface:)

Przyznaję, że przyczepiłem się do Unibike jak rzep do... itd ;). Liczę na to, że ten odrestaurowany Author Horizon odpowie mi na część pytań co do pozycji. Rower ten ma już kilka lat, prostą kierownicę, siodło z dziurą i nie ma żadnej amortyzacji, ale brat mówi, że jest bardzo wygodny. Do samodzielnego składania roweru w tej chwili się nie nadaję (za mało wiedzy i łatwo byłoby mnie naciągnąć na kasę).

Także mocno zastanawiam się nad kierownicą wielofunkcyjną, ale rzeczywiście najpierw trzeba trochę pojeździć i zobaczyć jak będzie.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
Nie musisz sam składać roweru. Kupujesz coś co jest podstawą i w miarę jak się części zużywają, albo dochodzisz do wniosku że chcesz je wymienić, wymienisz odpowiedni kawałek sam lub zlecając to serwisowi.

Offline Mężczyzna mitch

Nikt nie zmusiłby mnie do kupna tych rowerów za takie pieniądze. Za darmo też bym ich chyba nie chciał. Ten Voyager wygląda jak kpina z klienta albo próba sprawdzenia jak daleko można się posunąć w sprzedawaniu badziewia.

Jednak nurtuje mnie to stwierdzenie i jeśli możesz to napisz w krótkich słowach co konkretnie miałeś na myśli pisząc "badziewie"? Konkretne komponenty? Np. mechanizm korbowy to badziewie bo... ;)

Unibike się ceni i to nie jest tajemnica, ale podobno stosunek jakości do ceny jest dobry. Nie napisałem wcześniej, że rower chcę kupić jesienią lub w zimę, więc z pewnością będzie jakaś obniżka.

Offline Mężczyzna RS

... co konkretnie miałeś na myśli pisząc "badziewie"? Konkretne komponenty? Np. mechanizm korbowy to badziewie bo...
Miałem na myśli całość :)
To jest rower na poziomie Tourney/Altus, czyli markeciak, a kilka odrobinę lepszych komponentów (korby, tylna przerzutka, hamulce) jest dla zmyły, bo wszyscy wiemy na co patrzy nieświadomy klient.
Wystarczy przeczytać specyfikację, piasty, suport, stery, manetki...
I na koniec waga 16,8 kg. Nie jest łatwo uzyskać taki wynik - trzeba chyba ramę ołowiem zalewać. Realna wartość jest zatem mocno zbliżona do wartości złomu ;)

Pewnie, że przesadzam - mnóstwo ludzi jeździ na takich rowerach i przeżywają wspaniałe przygody. Zadałeś pytanie na forum rowerowym i prawdopodobnie otrzymasz sprzeczne odpowiedzi, bo każdy może mieć inne priorytety.
Mnie się nie podoba właśnie ten stosunek jakość/cena i uważam, że taką forsę można wydać dużo lepiej. Ile by ten rower nie kosztował po przecenach, to bym go nie kupił, ale to Twoja forsa i naprawdę życzę przyjemnej jazdy.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
z tą wagą to trzeba ostrożnie.

Okazuje się, że w moim rowerze MTB gdzie rama jest cr-mo, bagażnik tylny też z cr-mo, a opony to schwalbe marathon plus 26x17,5 to trudno żeby mało ważył skoro mam tyle stali oraz ciężkie opony (jedna opona 1 kg, bagażnik tylny tubus cargo 0,7 kg). A rower z osprzętu dobrej półki.  A wygodny jest bardzo.

Też namawiam na szukanie używanego albo wydanie większej kwoty na nowego z lepszymi komponentami bo zwyczajnie przyjemniej się używa takie sprzętu.

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
Nie musisz sam składać roweru. Kupujesz coś co jest podstawą i w miarę jak się części zużywają, albo dochodzisz do wniosku że chcesz je wymienić, wymienisz odpowiedni kawałek sam lub zlecając to serwisowi.

Dla kogoś kto nie zna się na tyle dobrze na rowerach żeby szukać roweru używanego to chyba najlepsza propozycja. Nie każdy ma chęć, czas, umiejętności by składać wymarzony rower samemu lub nawet w serwisie. Nie sądzę, żeby w tej cenie można było znaleźć gotowca z lepszym osprzętem. Jeżeli tak to rzućcie konkretnymi propozycjami.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
Tylko ten Białogard...