Autor Wątek: Magiczne Roztocze.  (Przeczytany 9507 razy)

Offline Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013
Odp: Magiczne Roztocze.
« 18 Sie 2017, 12:30 »
Magiczne Roztocze - dzień IX.

Na dobry początek

Od rana chmury bawią się ganianego ze słońcem. W sukurs i za sojusznika przyszedł im wiatr, który nie daje większych szans naszej największej gwieździe. Uciekamy do lasu aby było nieco łatwiej. Naiwniacy.

W Woli Wielkiej robimy pierwszy przystanek. Grekokatolicka cerkiew Opieki Bogurodzicy, która tam stoi od bez mała dwustu pięćdziesięciu lat, przyciąga do siebie sosnowym zapachem i swoistą magią. Otoczona kamiennym ogrodzeniem i położona na niewielkim wyniesieniu terenu, powoli dokonuje swojego żywota. Od ponad dwudziestu lat stoi nieużywana i niszczeje smutnie wyglądając w przyszłość czekając na nieuniknione. Brak pieniędzy na remont czy chociażby podstawowe zabiegi konserwatorskie skazuje ją na ruinę i również z tego względu brak jest możliwości zwiedzania jej wnętrza. Na upartego można porozmawiać z sołtysem, który trzyma klucze do jej środka, ale nikt nie chce brać odpowiedzialności na siebie za ewentualne wypadki więc jedyne co pozostaje to pocałować klamkę. Wielka szkoda.

Całość tutaj: http://rmk.bikestats.pl/1609861,Magiczne-Roztocze-dzien-IX.html
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Offline Mężczyzna rmk

« 28 Sie 2017, 18:19 »
Magiczne Roztocze - dzień X.

Dobry PR w obecnych czasach to podstawa. Gmina Józefów chwali się i obwieszcza wszem i wobec, że jest rowerową stolicą Roztocza. Postanowiliśmy sprawdzić co mają do zaoferowania i odbić ślady Naszych opon na ich ziemi. Po wczorajszym, ciężkim dniu, dzisiaj miało być lekko, łatwo i przyjemnie.

Peleton

Dojazd z Suśca do Józefowa prowadzi najkrótszą drogą po śladzie Green Velo. Do Hamerni znaną już Nam drogą, dobrej jakości i z małym ruchem samochodowym. Natomiast od niej do Józefowa możemy cieszyć się jazdą po wydzielonej, asfaltowej i znakomitej drodze dla rowerów. Przy okazji jesteśmy świadkami tego jak nierozgarnięta młodzież z klubu kolarskiego z Tomaszowa Lubelskiego myli trening z wyścigiem i zajmuje całą drogę, zarówno dla aut jak i rowerów. Jadą przez chwile bardzo niebezpiecznie i trener musi mocno zdzierać gardło aby ustawić te cale towarzystwo. Kilkunastoosobowa grupa a dzień dobry ani cześć nie powiedział nikt. Cóż, widocznie tego w tym klubie nie uczą, choć może to my za dużo wymagamy...

Całość tutaj: http://rmk.bikestats.pl/1610178,Magiczne-Roztocze-dzien-X.html

Offline Grzesiek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 13.03.2011
« 1 Wrz 2017, 20:50 »
Skąd wiesz, że oni z Tomaszowa Lubelskiego byli?

Offline Mężczyzna rmk

« 2 Wrz 2017, 10:26 »
Spytałem jednego z chłopaków i otrzymałem odpowiedź  :)

Offline Mężczyzna rmk

« 2 Wrz 2017, 12:55 »
Magiczne Roztocze - dzień XII

Jedna z wielu map, jakie zabraliśmy ze sobą jadąc na wschodnie rubieże Naszego kraju, wydaje się wyjątkowa. Wielokrotnie rozłożona i na powrót składana, zużyta choć nieużywana. Schemat, struktura, plan czy też oblicze gminy Horyniec - Zdrój przeniesione na papier niosło ze sobą dziwny ładunek emocji. Tereny nadgraniczne zawsze wydają się bramą do innego świata, czegoś zakazanego i pożądanego. Brutalnie przedzielone granicą, Roztocze Południowe stało przed Nami i pochłonęło Nas zanim je odwiedziliśmy. Dwunasty dzień Naszych wakacji zapowiadał się udanie.

Całość tutaj: http://rmk.bikestats.pl/1610182,Magiczne-Roztocze-dzien-XII.html
« Ostatnia zmiana: 5 Wrz 2017, 18:26 rmk »

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
« 2 Wrz 2017, 13:36 »
Przepiękne zdjęcia, świetnie napisana relacja, dziękuję!

Offline Mężczyzna rmk

« 5 Wrz 2017, 18:26 »
altharr - to ja dziękuję za tak miłe słowa  :)
----

Magiczne Roztocze - dzień XIII

Poprzez chaszcze płynie kajak i to nie jest żaden majak. Burtą ciągle wodę bierze, że nie tonie, ja nie wierzę...

Szorujemy

Spacer malowniczym rezerwatem Szumy nad Tanwią to nie jedyna możliwość spędzania wolnego czasu w ich sąsiedztwie. Liczne firmy oferują spływy kajakowe po jej wodach reklamując je jako wspaniałą formę relaksu rozrywkę i możliwość obcowania z nieskazitelną przyrodą. Daliśmy się nabrać i z samego rana, w okolicach dziesiątej, zjawiliśmy się samochodem na parkingu przed Szumami skąd mało rozmowny kierowca zawiózł nas swoim autem wraz z kajakami na miejsce startu spływu. Pełni nadziei i mający ochotę na poznawanie tej pięknej rzeki z perspektywy kajaka ruszyliśmy w nieznane. Dwadzieścia metrów dalej, za pierwszym meandrem, Tanew pokazała nam, że współpraca pomiędzy nią a kajakiem może być rozpatrywana tylko i wyłącznie jako forma nabicia kieszeni właścicielom wypożyczającym swój sprzęt pływający.

Spływ po Tanwi.

Całość tutaj: http://rmk.bikestats.pl/1610183,Magiczne-Roztocze-dzien-XIII.html

Offline Mężczyzna rmk

« 8 Wrz 2017, 20:50 »
Magiczne Roztocze - dzień XIV

Wielokrotnie już podkreślałem, że ważną częścią naszych wyjazdów jest poszukiwanie regionalnych smaków i poznawanie miejscowej kuchni. Uwielbiamy próbować nowych rzeczy i jeśli tylko nadarza się taka okazja jedziemy tam gdzie możemy tego dokonać. XVIII Jarmark Galicyjski Smaki Roztocza w Narolu nie mógł przydarzyć się w lepszym terminie niż w czasie naszego urlopu. Będąc tak blisko nie mogło nas zabraknąć tego dnia na miejscowym rynku. Wszak tyle pyszności czekało na degustacje.

Całość tutaj: http://rmk.bikestats.pl/1610185,Magiczne-Roztocze-dzien-XIV.html

---

Magiczne Rozotcze - dzień XV

Przyszedł czas na ostatni, rowerowy dzień naszych wakacji na Roztoczu. Mieliśmy kilka pomysłów jak go spędzić i gdzie pojechać a to, że nie mogło zabraknąć na koniec trzech rzeczy, spowodowało samoistne stworzenie się planu.

Sielanka

Od rana na roztoczańskim niebie panowała piękna atmosfera. Błękit mieszał się z bielą a te dwa najpiękniejsze kolory oświetlały promienie słońca. Pełna sielanka. Dzisiejszą wycieczkę rozpoczęliśmy w Chotylubiu, gdzie zaparkowaliśmy auto pod cerkwią i po przesiadce na rowery obraliśmy kurs na Stare Brusno.

Zjazd z Góry Brusno w kierunku Horyńca-Zdrój.

Całość tutaj: http://rmk.bikestats.pl/1610186,Magiczne-Roztocze-dzien-XV.html

I to by było na tyle. Chciałbym napisać coś w formie podsumowania ale zbyt wiele myśli chciałbym przekazać w tym miejscu. Ten region Polski doprawdy Nas zauroczył. Kiedyś mówiło się, że jest klimat i każdy wiedział o co chodzi. Teraz pewnie trzeba by było ubrać to wszystko w pr-ową gadkę i inne wymysły obecnych czasów. Tego nie potrafię.

Roztocze jest magiczne i nie boję się tego stwierdzenia. Znaleźliśmy tu wszystko czego szukaliśmy.

Offline Mężczyzna mula53

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 29.01.2009
« 9 Wrz 2017, 20:54 »
Ja po prostu podziękuję za relację: dziękuję. Świetnie napisane.

Offline Grzesiek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 13.03.2011
« 13 Wrz 2017, 12:00 »
Spytałem jednego z chłopaków i otrzymałem odpowiedź  :)
Dzięki, zapytałem bo nie słyszałem o klubie kolarskim dla młodzików w Tomaszowie. Popytam jak będę i pogadam z nimi poważnie ;-).

Offline Mężczyzna Piotrass

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 16.11.2017
« 7 Gru 2017, 08:39 »
Okolice piękne, bardzo dobrze je zresztą znam ponieważ właśnie stamtąd pochodzą moi dziadkowie. Kiedys praktycznie nie było tam turystów, aktualnie jest ich coraz więcej, sama okolica rozwija się.
Nasza polska Toskania

Offline Mężczyzna rmk

« 11 Gru 2017, 17:29 »
W Toskanii nigdy nie byłem więc porównywać nie będę ale jeśli tam jest tak jak tu to kiedyś się wybiorę  ;)

Offline Mężczyzna marshalo

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 11.01.2018
    • Dookoła Podkarpacia
« 15 Sty 2018, 18:55 »
Pięknie. Dzięki za to, że pokazujecie, że można. Z rowerami na dachu, z dzieckiem - jechać na drugi koniec Polski i spędzić fantastycznie czas, nie dość, że na rowerach, to jeszcze w pięknych okolicznościach przyrody. Natchnęła mnie Twoja relacja (skądinąd świetnie napisana), marzy mi się, żeby zabrać tam kiedyś moje dziewczyny, może się uda, z Rzeszowa nie mam daleko.

W tym roku zrobiłem po Roztoczu rekonesans rowerowy, odwiedziłem m.in. Zwierzyniec, Guciów, Krasnobród, Susiec, Horyniec i teraz oglądając Twoje zdjęcia i czytając relację chciałoby się tam wrócić, zamienić depresyjny styczeń na roztoczański lipiec... poobserwować boćki, wsłuchać się w ciszę wieczoru. Fajnie pomarzyć  ;)

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
« 16 Sty 2018, 16:33 »
Pięknie napisane i pokazane.
My wybieramy się w te okolice na majówkę. Roztocze lekko zahaczymy od zachodu.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum