Autor Wątek: Wahoo Fitness Element Bolt GPS  (Przeczytany 49385 razy)

Offline Mężczyzna kosola

• Kosma
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 05.01.2016
Wahoo Fitness Element Bolt GPS
« 23 Lip 2017, 13:40 »
Czy ktoś z Was miał kiedyś do czynienia z marką wahoo? Moja znajoma szuka dla swojego chłopaka prezentu i on jej kiedyś wspominał o takim urządzeniu:

https://m.addnature.pl/wahoo-fitness-elemnt-bolt-gps-licznik-rowerowy-czarny-625244.html?gclid=EAIaIQobChMI0eb5tKyd1QIVD40bCh2FOgvkEAYYASABEgJxu_D_BwE&_cid=21_1_-1_9_1638_625244_111661658481_pla&ef_id=Vt3ofQAAAC7DtP-n:20170722165025:s

Ja się nigdy z tą marką nie spotkałem. Koleżanka dysponuje budżetem 1200 złotych. Poleciłem jej Garmin Edge 520. Co o tym sądzicie ?

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Na forum od: 18.02.2012
Odp: Wahoo Fitness Element Bolt GPS
« 23 Lip 2017, 13:58 »
Ludzie coraz częściej szukaj czegoś innego niż Garmin, w tym temacie więcej info pewnie znajdziesz na szosa.... :) 
Bezpośrednio nie pomogę, ale może warto "okiem rzucić":
http://elkapitano.pl/2017/02/22/licznik-kolarski-wahoo-elemnt/
« Ostatnia zmiana: 23 Lip 2017, 14:05 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 23 Lip 2017, 15:57 »

Dosyć mocno rozważałem zakup Wahoo Element. Podobał mi się monochromatyczny wyświetlacz, nie dotykowy ekran obsługiwany przyciskami i kilka innych bajerów, m.in. ledowy wskaźnik.
Ostatecznie kupiełm Edge 820, bo mimo swoich wad zapewniał możliwość tworzenia/wgrywania treningów, czego Wahoo w tamtym okresie nie oferowało.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna LXVII

• Miasto: Ostrów Wlkp.
  • Na forum od: 01.07.2015
« 25 Lip 2017, 08:03 »
Czy ktoś z Was miał kiedyś do czynienia z marką wahoo?

tu masz kilka słów:

http://szosa.org/topic/20965-wahoo-elemnt/?hl=wahoo

Offline Mężczyzna Ricardo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.05.2011
« 25 Lip 2017, 08:48 »
Wahoo Element jest dość popularne w USA, na TransAm widziałem nawigację tego producenta u kilku zawodników. Sam w ręku nigdy tego nie miałem, ale słyszałem tylko pozytywne opinie, że jest pozbawiony wad które posiada Garmin, urządzenie jest bardziej stabilne niż Garmin, nie wiesza się, itp.

Offline Mężczyzna kosola

• Kosma
  • Na forum od: 05.01.2016
« 26 Lip 2017, 14:14 »
wielkie dzięki za informacje. Zdaje się, że wybór nie będzie taki prosty ... ;)

Offline Mężczyzna Mijah

• Na forum od: 01.02.2017
« 28 Paź 2017, 12:00 »
Od lipca jeżdżę z Wahoo ELEMNT. Przejechałem na nim m.in. MRDP i MPP i ani razu nie zawiódł. Zero zawiech, czy wyłączania się, jakie miałem w przypadku Edge'a 810 (do którego straciłem cierpliwość i po kolejnym zalaniu gniazda ładowania i karty i wymianie na "nowy", trzeci już egzemplarz 810, jaki miałem). Na MRDP może ze dwa razy zdarzyło się, że trochę gubił satelity, ale to było w okolicznościach typu jazda przez gęsty las w ulewie. Jadący całą trasę nieopodal i w tych samych warunkach Edge 820 radził sobie co nieco gorzej.

Osobną kwestią jest nawigacja, która chyba nie jest przedmiotem zainteresowania Wahoo w takim stopniu, jak Garmina przy serii 8xx (i zapewne 1xxx). Do jazdy po śladzie jest git - tzw. turn-by-turn działa bez zarzutu, pokazuje kolejne POI (PK ;)) i dystans do nich. Z racji braku kolorków, jest dość minimalistyczna, ale działa jak należy. Niewątpliwą niedoróbką jest to, że powyżej skali 1 km widać tylko nazwy miejscowości i ewentualnie bardzo główne drogi pokroju autostrady czy obwodnicy - wygląda to tak:

Niemniej, szczerze przyznaję, że jeszcze nie było okazji, żeby mi to w czymś przeszkodziło. Jeśli miałem jakieś problemy z nawigowaniem, to wynikały one raczej ze zmęczenia i słabej koncentracji, niż z właściwości urządzenia. Przy nawigowaniu do celu (bez śladu), trzeba już skorzystać z telefonu, trochę na zasadzie wyszukiwania trasy w Google Maps. Czasami nie do końca zgadzam się z tym jak ta trasa jest poprowadzona, ale i z Edgem 810 zazwyczaj się nie zgadzałem ;)

Generalnie, jeśli ktoś szuka rowerowego gpsa, na którym można polegać, to moje dotychczasowe doświadczenia wskazują, że Wahoo ELEMENT do nich należy. Dodatkowym plusem jest to, że aktualizacje faktycznie coś wnoszą i dodają nowe funkcje, a nie tylko naprawiają błędy, czego przykładem jest choćby wspomniana wcześniej w tym wątku opcja treningów, którą Wahoo obecnie posiada. Pomimo monochromatycznego ekranu, software'owo jest to współczesność w porównaniu z Garminem, który sprawia wrażenie jakby był wyjęty z lat 90tych. No i udało mi się dotąd nie zalać Wahoo, a okazje były ;)

« 26 Sty 2018, 20:09 »
Używam Bolta kilka miesięcy, dotychczas jednak nie planowałem nigdy trasy w terenie. W domu do planowania używam ridewithgps i synchronizuję z urządzeniem. Proste. Jak coś takiego zrobić w terenie na telefonie? Poleci ktoś jakąś aplikację na telefon? Fajnie gdyby było coś co działa jak google maps, wyszukuję adres online i wyznacza trasę którą bez problemu zsynchronizuję z Boltem

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 26 Sty 2018, 20:20 »
było już w innym wątku, ale spróbuj zikes.website

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Mijah

« 27 Sty 2018, 12:02 »
Używam Bolta kilka miesięcy, dotychczas jednak nie planowałem nigdy trasy w terenie. W domu do planowania używam ridewithgps i synchronizuję z urządzeniem. Proste. Jak coś takiego zrobić w terenie na telefonie? Poleci ktoś jakąś aplikację na telefon? Fajnie gdyby było coś co działa jak google maps, wyszukuję adres online i wyznacza trasę którą bez problemu zsynchronizuję z Boltem
Aplikacja ELEMNT daje możliwość wyznaczania tras "powered by Google Maps". Sprawdzałem tylko z większym ELEMNTem, ale sądząc po opisie z Google Play, z BOLTem działa tak samo.

« 29 Sty 2018, 20:39 »
Aplikację Element używam i znam opcje "take me to", ale myślałem że uda się jakoś wrysowac na telefonie trasę punkt po punkcie, coś jak w deskotopwej wersji ridewithgps ale aplikacja na telefon nie daje takiej możliwości. Żeby trasa była widoczna w bolcie musi to być chyba jedna z aplikacji które synchronizuja się z wahoo.

Offline Mężczyzna Mijah

« 29 Sty 2018, 21:27 »
Rozumiem. W zasadzie żadna aplikacja mobilna wypuszczona przez któryś z serwisów "trackingowych" z jakich korzystam(łem) nie powiela funkcjonalności wersji desktopowej, jaką jest rysowanie trasy. Przykłady jakie przychodzą mi do głowy to właśnie Ridewithgps, Strava, Garmin Connect, Mapmyride czy Endomondo. Nigdy specjalnie nie szukałem aplikacji, o jakiej mówisz, ale jest np. coś takiego jak MyRoutes Route Planner.

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 29 Sty 2018, 21:48 »
Ridewithgps, GPSies, Kurviger.de etc ... ale i androidowy BikeComputer Pro wykorzystują to samo api ... https://www.graphhopper.com/. W BikeComputer pro, który nie rysuje tras na podstawie adresu,  można rysować trasę w trybie offline (przyjmuje postać krzywych), ale po podłączniu z internetem wygładza ślad w oparciu o algorytm Graphhopera albo Googla (do wyboru). Działa to naprawdę bardzo dobrze, choć oczywiście zdarzają się lekkie strzały w bok, od głównych dróg ... więc warto przyglądnąć się śladowi takiej utworzonej w telefonie trasie.
« Ostatnia zmiana: 29 Sty 2018, 21:55 skrzysie.k »

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 29 Sty 2018, 21:55 »
Locus Maps skonfigurowany z Brouterem rysuje trasy nawet na mapach offline. Wyeksportowane jako GPX sa bez problemu łapane przez aplikację ELEMNT i wysyłane do Bolta.

Z tego co wiem Locus planuje włączyć algorytmy Graphhoppera do użycia offline, tak że będzie jeszcze prościej.

« 9 Mar 2018, 11:29 »
Czy ktoś używający wahoo może potwierdzić czy aplikacja nie ma jakiejś granicznej liczby punktów trasy po przekroczeniu której nie pokaże jej w całości? Dla Garmina istnieje ograniczenie 10000 punktów i nie wyświetli on całej trasy. Czy trasa długości 5-6 tyś. km utworzona w ridewithgps (zawiera na 100% powyżej 10 000 pkt) będzie cała poprawnie widoczna w wahoo po synchronizacji?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum