Autor Wątek: Wahoo Fitness Element Bolt GPS  (Przeczytany 49386 razy)

Offline Mężczyzna michuss

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 28.02.2014
Odp: Wahoo Fitness Element Bolt GPS
« 10 Mar 2018, 23:38 »
Ale nie możesz zgrać trasy do sieci za pomocą komórki korzystając z jej połączenia z siecią

Możesz.
No właśnie. Czytałem gdzieś w recenzji wahoo, że są problemy z korzystaniem z wifi utworzonego przez telefon, który jest sparowany z urządzeniem. Jesteś pewien na 100%, że da się jednak wysłać? Przepraszam, że tak dopytuję, ale to akurat bardzo istotne dla mnie, bo nawet w domu używam tylko internetu z telefonu.

Wilk, w skrócie: tak, zgadzam się z tym, co napisałeś, że każde z tych urządzeń ma swoje wady i zalety. Dlatego tutaj dyskutujemy, bo przez to wybór nie jest tak prosty i oczywisty ;)

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 10 Mar 2018, 23:41 »
Ale po co tak kombinować? Wahoo łączy się z telefonem przez Bluetooth + aplikację Elemnt, telefon z siecią jak chcesz. Mapy i trasy idą w obie strony bez problemu.

WiFi używam tylko do update map w domu.

Offline Mężczyzna michuss

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 28.02.2014
« 10 Mar 2018, 23:51 »
OK, dzięki za rozwianie wątpliwości.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 11 Mar 2018, 00:13 »
Aha, z tego co pamietam to przez Wifi mozesz updateowac wszystkie trasy z wszystkich serwisow hurtem, przez aplikacje tylko pojedynczo. Ale nie widze w tym problemu. Za to zapisane sciezki wlatuja automatycznie.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 11 Mar 2018, 17:54 »
Ostatnio jednak Garmin coś popsuł jedną z ostatnich aktualizacji. Od niedawna drenuje mi baterię trzy razy szybciej. Z 7%/h zrobiło się ponad 22%. Pisałem do wsparcia w tej sprawie. Zobaczymy co wymyślą.

Ciężko powiedzieć czy to kwestia aktualizacji, aż taka różnica to byłaby ogromna wpadka, a na forum Garmina nie widać krzyków w tym temacie. Bateria też może paść/osłabnąć, szczególnie po zimie. W razie takich podejrzeń warto wgrać starszy firmware, wtedy od razu widać czy w nim był problem.

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 11 Mar 2018, 18:51 »
Ostatnio jednak Garmin coś popsuł jedną z ostatnich aktualizacji. Od niedawna drenuje mi baterię trzy razy szybciej. Z 7%/h zrobiło się ponad 22%. Pisałem do wsparcia w tej sprawie. Zobaczymy co wymyślą.

Ciężko powiedzieć czy to kwestia aktualizacji, aż taka różnica to byłaby ogromna wpadka, a na forum Garmina nie widać krzyków w tym temacie. Bateria też może paść/osłabnąć, szczególnie po zimie. W razie takich podejrzeń warto wgrać starszy firmware, wtedy od razu widać czy w nim był problem.
Coś jest na rzeczy z tym "softem". Nie jest to raczej spadku wydajności przez użytkowanie w niskiej temperaturze. Zimy Garmin raczej nie widział.
Zarówno na forum szosowym jak i garmina trochę ludzi o tym pisało. Sam zorientowałem się dopiero jak wyskoczyłem na dłuższą jazdę na dworze. Trenując w domu nic nie zauważyłem, ale trudno było jak sesja nie trwała dłużej niż 1 godzinę.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 11 Mar 2018, 20:04 »
Coś jest na rzeczy z tym "softem". Nie jest to raczej spadku wydajności przez użytkowanie w niskiej temperaturze. Zimy Garmin raczej nie widział.
Zarówno na forum szosowym jak i garmina trochę ludzi o tym pisało. Sam zorientowałem się dopiero jak wyskoczyłem na dłuższą jazdę na dworze. Trenując w domu nic nie zauważyłem, ale trudno było jak sesja nie trwała dłużej niż 1 godzinę.

Ale piszą ogólnie o jakichś problemach z baterią i mało konkretnie, a tu potrzeba informacji o konkretnej aktualizacji i jej efekcie. Skok w czasie pracy jest gigantyczny - i jeśli to sam firmware by to spowodował to jednak byłoby dużo opinii i to świeżych w temacie, a nie ma nawet wątku temu poświęconemu na forum Garmina. Tak więc ciężko uwierzyć że to sam firmware spowodował, jest możliwe, że po prostu coś się stało z baterią, jakaś część ogniw w niej padła itd. Dlatego warto wgrać starszy firmware, potestować, później znowu nowy i wtedy na 100% wiemy czy to w nim był problem

Offline Mężczyzna tomcz20

• PRZYSZŁOŚĆ NALEŻY DO NAS
  • Miasto: Tychy, Śląskie
  • Na forum od: 12.03.2016
« 19 Sty 2019, 16:55 »
Nie wiem czy ktos tu jeszcze zagląda ale chciałem zapytać posiadaczy licznika Wahoo, którzy jechali w evantach typu Karpacka Hulaka, Maraton Podróżnika itp. czy ten sprzęt dawał radę jeżeli chodzi o jazdę po śladzie trasy?

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 19 Sty 2019, 17:30 »
Nie wiem czy ktos tu jeszcze zagląda ale chciałem zapytać posiadaczy licznika Wahoo, którzy jechali w evantach typu Karpacka Hulaka, Maraton Podróżnika itp. czy ten sprzęt dawał radę jeżeli chodzi o jazdę po śladzie trasy?

Spokojnie dawał radę, przecież są w tym wątku opinie z dużo dłuższego MRDP. Tylko oczywiście ze względu na długość trasy trzeba go ileś razy ładować.

« 19 Sty 2019, 18:33 »
Jak chodzi o ładowanie bateri to jakoś przeżyję, pytanie czy da się ładować podczas uzytkowania tego licznika.
Dla mnie to byłby dobry wybór bo wiekszość czasu spędzam na szosie na wyjazdach 2-4 godzinnych a dwa trzy razy do roku jakiś dłuższy wypad ale wtedy mogę używać nawigacji w telefonie.
W tym roku chcę wystartować w Maratonie Podróżnika i stąd moje pytanie odnośnie wykorzystania tego licznika w nawigacji w trakcie tej imprezy.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 19 Sty 2019, 18:51 »
Spokojnie da radę, wiele osób to używa na takich imprezach

« 19 Sty 2019, 19:56 »
Czy ktoś z foruowiczów używa Wahoo z telefonem Huawei. Na stronie Wahoo widnieje informacja *Huawei phones are not compatible with the Companion App or ELEMNT Bolt.
Czy ktoś to może potwierdzić lub zaprzeczyć?

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 19 Sty 2019, 20:24 »
Telefony Huawei ostatnio robią się co raz mniej kompatybilne ze wszystkim, wręcz passe, fee..  :)
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 19 Sty 2019, 21:41 »
Fakt ten (niekompatybilności) potwierdzają odp. informacje esklepów w zakładce tych produktów:

Wichtiger Hinweis: Wahoo Fitness ELEMNT Fahrradcomputer sind nicht mit Smartphones der Marke Huawei kompatibel.

Important Note: Wahoo Fitness ELEMNT bike computers are not compatible to Huawei devices.

https://www.bike24.de/p1217201.html
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

« 20 Sty 2019, 11:19 »
I niby wszystko jest jasne ale ja mam telefon tej marki (ale nie szpieguję) i mam zainstalowaną apkę Wahoo Fitnes sparowaną z czujnikami: tętna, prędkości i kadencji i zsynchorinozwaną z Stravą i działa to bardzo dobrze. Na stronie producenta Wahoo jest informacja aby sprawdzić przed zakupem czy ich apki dogadają sie a telefonem. U nie wygląda na to że dogadują się.
Zastanawiam się czy to jakaś stara informacją z początków sprzedaży Wahoo Bolt czy jednak jest jakiś problem. Dlatego szukam kogoś, kto ma taki duet tj. Wahoo Bolt i telefon Huawei.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum