Autor Wątek: Wahoo Fitness Element Bolt GPS  (Przeczytany 55207 razy)

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Odp: Wahoo Fitness Element Bolt GPS
« 17 Kwi 2019, 00:43 »
Bardziej niż na prędkości zależy mi na pomiarze dokładnego dystansu, ale w sumie nie jest to tak oczywiste. Wahoo bierze te dane na podstawie prędkości z czujnika, czy opiera się na GPS?

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 17 Kwi 2019, 08:24 »
Jakich czujników prędkości używacie? Jako że to funkcjonalność o niskim priorytecie, bo dubluje licznik, zastanawiam się czy w ogóle warto. A jeśli warto, to czy jakieś Magene za 48zł z Aliexpress spełni swą rolę, czy tylko dołoży niedokładności do pomiaru?

Ja własnie przyciąłem kasę na Magene - i za skąpstwo zostałem ukarany  :P
Czujnik prędkości działał do niczego, bardzo często przerywał, a przy prędkościach rzędu 10km/h i niżej w ogóle przestawał działać, a zanim Garmin się automatycznie przestawi na satelity to chwila czasu mija, więc np. na podjeździe odczyt prędkości przestaje działać. Kadencja działała, ale z wyraźnie większym opóźnieniem niż u Garmina. Po przesiadce na czujniki garminowskie wszystkie problemy znikły.

Bardziej niż na prędkości zależy mi na pomiarze dokładnego dystansu, ale w sumie nie jest to tak oczywiste. Wahoo bierze te dane na podstawie prędkości z czujnika, czy opiera się na GPS?

Odczyt dystansu przy stosowanym czujniku jest ewidentnie z czujnika właśnie. Skąd by się inaczej brał dystans na trenażerze? Tak samo jak jechałem długie tunele w Norwegii na NorthCape 4000, bez dostępu do satelitów. W moim GPS z czujnikiem dystans w tunelu normalnie przyrastał, natomiast gdy jeździłem z turystycznym GPS bez czujnika wyglądało to tak, że po wyjechaniu z tunelu i załapaniu satelitów urządzenie dodawało dystans w linii prostej od ostatniego sygnału, co w przypadku górskich tuneli z zakrętami i podjazdami oznaczało błędny pomiar.
« Ostatnia zmiana: 17 Kwi 2019, 08:36 Wilk »

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
« 18 Kwi 2019, 01:42 »

Strona wahoo sugeruje, że odległość też jest z sensora: https://support.wahoofitness.com/hc/en-us/articles/204280744-Is-Wahoo-Fitness-s-GPS-accurate-

Natomiast ciekaw jestem o jakiej dokładności myślisz (i po co) - bo w mtb mam klasyczny licznik (używany w rajdach na orientację) i wahoo z gps (bez sensora) i różnice na płaskiej trasie ~50km były poniżej 1%. 1cm błędu pomiaru obwodu opony to jest 0.5%... "Kręty tunel" Wilka to raczej ekstremalnie nietypowy przypadek :) W normalnej trasie gps zawsze odrobinę doda na prostych drogach (w wyniku błądzenia) i odrobinę odejmie na zakrętach (bo je ścina). Podjazdy też poza skrajnymi przypadkami nie wnoszą dużo (tj. 10% podjazd/zjazd daje różnicę 0.5% pomiędzy odległością na mapie a liczoną z koła).

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 18 Kwi 2019, 02:05 »
Mi różnica przy dokładnym pomiarze koła wychodzi nawet do 2,5%. I nie mówię tu o ciężkich podjazdach pokonywanych zygzakiem ;)

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
« 18 Kwi 2019, 08:05 »
Mam Megene czujnik i dwa obroty kołem i połączony z GPSem. Garminowski też mam i nie widzę różnicy.
MiRowerDajePower

« 18 Kwi 2019, 11:12 »
Mi różnica przy dokładnym pomiarze koła wychodzi nawet do 2,5%.

To sporo - ale w którą stronę te 2.5% - GPS dodaje czy gubi? Jaki GPS - bo np. Locus Map mniej więcej rok temu próbował przestawić się na nowego providera wbudowanego w androida ("fused provider"), który zamiast surowych danych GPS dostarcza dane wzbogacone (m.in. doszacowaniem z akcelerometru) - ale szybko się z tego wycofali bo na wielu urządzeniach było gorzej: https://help.locusmap.eu/topic/how-did-version-3-30-get-a-more-accurate-gps-location

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 18 Kwi 2019, 14:34 »
Mam Megene czujnik i dwa obroty kołem i połączony z GPSem. Garminowski też mam i nie widzę różnicy.

Łączyć to mój też sie łączy od razu, tylko co z tego jak na trasie przerywa  ;)

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 18 Kwi 2019, 16:53 »
To jaki czujnik prędkości na Bluetooth LE jest dobry ?

Offline Mężczyzna tomcz20

• PRZYSZŁOŚĆ NALEŻY DO NAS
  • Miasto: Tychy, Śląskie
  • Na forum od: 12.03.2016
« 24 Kwi 2019, 21:40 »
Ja mam pod Wahoo podpięte czujniki prędkości i kadencji Magene (te z Aliexpres) a czujnik HR z Decatchlonu. Wcześniej te czujniki miałem sparowane z telefonem i apką Wahoo i były problemy z działaniem - szczególnie na początku jazdy. Z Boltem działa to super ale mam sparowane poprzez ANT+.
Co do licznika to w momencie sparowania z czujnikem prędkości prędkość i dystans pobiera z czujnika natomiast nawigacja oczywiscie idzie z GPS-a. Jak porównywałem odczyt prędkości i długości tras u innych, z którymi jeżdziłem to nie było wielkich różnic - właśnie rzędu 1,5-2%.
Dla fanów segmentów Stravy i zdobywania KOM-ów to działa bardzo dobrze i bardzo łatwo wykonuje się synchronizację. Tak samo bezproblemowo działa wysyłanie linku do śledzenia trasy, którą właśnie się pokonuje.
Najlepsze jest natomiast przesyłanie przejechanej trasy do np. Stravy. Jeśli jedzież z skomunikowanym telefonem z Boltem to w momencie zakończenia jazdy trasa jest już załadowana w aplikacji i na Stravie lub innym portalu. Można oczywiscie ustawic sobie przesyłanie tras ręcznie po akceptacji.
Zużycie baterii 3 godziny o 20% mniej prądu.
Co do reklamowania tego licznika jako Aero to także tego nie rozumiem bo ja widzę zalety tego urządzenia w obsłudze i funkcjonalności a 1W więcej dzięki kształcie aero to jakiś nieporozumienie.

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 25 Kwi 2019, 12:41 »
Też eksportuje do Stravy - jak potrzebuję - działa to świetnie , natomiast importuje / planuje trasy 
z Komoot - w którym nawet wykupiłem mapy off-line - bardzo dobre to jest :)

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 25 Kwi 2019, 14:51 »
To sporo - ale w którą stronę te 2.5% - GPS dodaje czy gubi?

GPS oczywiście gubi. Podejrzewam, że to z powodu opisywania łuków prostą łamaną. Nawet na pewno — właśnie sobie uświadomiłem, że te 2,5% zanotowałem gdy miałem ustawiony dłuższy interwał w zapisie.

« 25 Kwi 2019, 16:38 »
To sporo - ale w którą stronę te 2.5% - GPS dodaje czy gubi?

GPS oczywiście gubi.

Z tym "oczywiście" to nie koniecznie, jak masz gęsty las, góry, złą pogodę itd. to możesz mieć ślad dużo dłuższy niż rzeczywistość :)

Offline Mężczyzna tomcz20

• PRZYSZŁOŚĆ NALEŻY DO NAS
  • Miasto: Tychy, Śląskie
  • Na forum od: 12.03.2016
« 1 Maj 2019, 18:34 »
Co do nowego modelu Wahoo to chyba chodzi o ten model Elment Roam
https://eu.wahoofitness.com/devices/bike-computers
Kolorowy wyświetlacz parę nowych funkcji związanych z nawigacją  i deklarowane 17 godzin pracy baterii.
Cena 1350 zł - na razie dostępny w USA ale podejrzewam, że niedługo będzie w Europie. Jeżeli jest tak samo solidny jak Bolt to będę żałował, że nie poczekałem i ne kupiłem tego Roama. :-[

« 1 Maj 2019, 19:28 »
Co do nowego modelu Wahoo to chyba chodzi o ten model Elment Roam

Jest dogłębny test na dcrainmaker - i jakby wychodzi, że nie aż tak fajny jak drogi ;) https://www.dcrainmaker.com/2019/05/wahoo-element-roam-cycling-gps-in-depth-review.html

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 1 Maj 2019, 23:54 »
Dobra - sprzedam mojego elemnt bolta - jeszcze na gwarancji  ;D ;D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: