Autor Wątek: Wahoo Fitness Element Bolt GPS  (Przeczytany 49859 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Wahoo Fitness Element Bolt GPS
« 2 Maj 2019, 13:54 »
Jest dogłębny test na dcrainmaker - i jakby wychodzi, że nie aż tak fajny jak drogi ;) https://www.dcrainmaker.com/2019/05/wahoo-element-roam-cycling-gps-in-depth-review.html

Na pewno ciekawe urządzenie - Wahoo z kolorowym ekranem i częścią funkcji nawigacyjnych w urządzeniu. Czyli te sprawy, których brakowało mocno w Elemncie i Bolcie. Ale w podsumowaniu tego długiego testu autor narzeka, że Wahoo trochę przespało ostatnie 2 lata i zaczyna zostawać za konkurencją, przede wszystkim że ten Roam jest dość wolny, a to przy nawigacji ma duże znaczenie, nie ma też bazy POI i możliwości nawigowania do nich, jedynie do wgranych punktów lub miejsca zaznaczonego kursorem na mapie, nie tworzy też profilów wysokościowych do tras zaprojektowanych na urządzeniu. I w stosunku do nowo wypuszczonych modeli Garmina Edge 830 i 530 - zostaje jednak w tyle.

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 2 Maj 2019, 15:35 »
Wilk : Mnie te zalety o których piszesz nie przekonują. Po pierwsze kolor . Nawigacja w Bolcie jest mega intuicyjna a podpowiedzi na panelu ledowym gdzie jechać - lub "krzyk" czerwonymi diodami - jak źle skręcę (rzadko się zdarza. ale jednak) w ścieżkę - dla mnie rewelacja . Nie wiem o jakie funkcje nawigacyjne chodzi - ale w sumie bardzo szybko ogarniam trasę (modyfikacje) na telefonie i ją uploaduje na wahoo (trasy ogarniam np. w komoot offline).

Także jak wspominam męki kolegów z Germinami - to trochę się śmieję - ale może czegoś nie wiem - to chętnie posłucham ...

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 2 Maj 2019, 15:47 »
Wilk : Mnie te zalety o których piszesz nie przekonują. Po pierwsze kolor . Nawigacja w Bolcie jest mega intuicyjna a podpowiedzi na panelu ledowym gdzie jechać - lub "krzyk" czerwonymi diodami - jak źle skręcę (rzadko się zdarza. ale jednak) w ścieżkę - dla mnie rewelacja . Nie wiem o jakie funkcje nawigacyjne chodzi - ale w sumie bardzo szybko ogarniam trasę (modyfikacje) na telefonie i ją uploaduje na wahoo (trasy ogarniam np. w komoot offline).

Stare Wahoo ma jedynie nawigację po śladzie. Poza śladem nawigacja jest tam bardzo słabiutka, ani sensownie mapy się przeglądać nie da (jest jedynie zoom), ani jechać do np wybranego adresu lub restauracji czy stacji kolejowej. Trzeba rzeźbić trasę na komórce i ją wysyłać, a to dalekie od wygody i wymaga zasięgu komórkowego, z czym bywa na wyjazdach różnie, podczas gdy na Garminie jestem w stanie to wygodnie ogarnąć w czasie jazdy. Oczywiście nie każdemu nawigacja poza śladem jest potrzebna, ale dla mnie jest istotną funkcją urządzenia, dlatego Wahoo dla mnie odpada.

Także jak wspominam męki kolegów z Germinami - to trochę się śmieję - ale może czegoś nie wiem - to chętnie posłucham ...

Jest tych opowieści kupa, tylko w dużej ilości przypadków winni są użytkownicy zwalający swoją nieumiejętność poprawnej obsługi na błędy urządzenia, jak się Garmina trochę poużywa i pozna jego "humory" to problemów łatwo jest uniknąć. Ja na Garminie mam bardzo wygodną nawigację bez potrzeby używania komórki i bez dostępu do sieci. Garmin jest niezależnym urządzeniem, podczas gdy Wahoo wymaga komórki.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 2 Maj 2019, 17:45 »
Warto tu dla porównania z Wahoo podać świetną funkcję jaka pojawiła się w nowych Garminach Edge 830 i 530, a ma się także pojawić dla niektórych starszych w update firmware. Jest to Climb Pro. Działa to tak, ze gdy mamy włączoną nawigację po śladzie i zbliżamy się do podjazdu to odpala się ekranik podsumowujący dany podjazd, jego długość, nachylenie średnie, oraz różne kolory na profilu w zależności od nachylenia danego kawałka. Kapitalna funkcja do jazdy po górach:

Podobno są też takie podsumowania podjazdów dla całej trasy, którą mamy zaplanowaną, jeśli to dobrze będzie działać - to dla mnie genialna funkcja, czekam na ten update, który to wprowadzi do mojego Edge 1030.

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 2 Maj 2019, 18:42 »
Cytat: Wilk
Jest tych opowieści kupa, tylko w dużej ilości przypadków winni są użytkownicy zwalający swoją nieumiejętność poprawnej obsługi na błędy urządzenia, jak się Garmina trochę poużywa i pozna jego "humory" to problemów łatwo jest uniknąć. Ja na Garminie mam bardzo wygodną nawigację bez potrzeby używania komórki i bez dostępu do sieci. Garmin jest niezależnym urządzeniem, podczas gdy Wahoo wymaga komórki.

Wiadomo - każdy chwali sprzęt który używa  :D

Odnośnie Germinów - to w zasadzie nie chodzi tu o opowieści , tylko z autopsji - co to widziałem
- i nie było to fajne , przez pryzmat tego - jak ergonomiczny i póki co niezawodny jest Bolt dla mnie .
Jeśli chodzi  o potrzebę korzystania bądź nie z telefonu, to wiadomo - że to kwestia indywidualna, ja mam sporo aplikacji z których korzystam więc i tak zawsze mam pod ręką - mam komoota czy tez mapy.cz też w offline więc dostęp do netu mi nie potrzebny .

Ale jednak tu się różnimy trochę w założeniach.
Tak czy inaczej  uważam - że właśnie w Wahoo ta prostota i intuicyjność jak dla mnie to największa zaleta , choć nie neguje - bo przecież nie mam / nie miałem nigdy Germinki - i o pełne porównanie trudno ..

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 2 Maj 2019, 23:50 »
Dzisiaj pierwszy raz jechałem z Boltem. Czasu na konfigurację nie miałem, bo musiałem na rower wyjść albo już albo w ogóle. No a domyślne ustawienia pól z danymi to raczej demo możliwości niż cokolwiek sensownego. Trochę się z tym zakałapućkałem, ale po powrocie odkryłem że konfigurowalność w tej kwestii jest świetna a wybór pól danych bogaty.

Samo urządzenie bardzo przyjemne we współpracy, proste w obsłudze i czytelne. To ostatnie, jako dotychczasowy użytkownik eTrexa, doceniam najbardziej. Niestety, choć w ostrym słońcu ekran jest wyraźny, nie można tego powiedzieć o diodach. W dzień po prostu ledwo widać, że cokolwiek, nie mówiąc już o ich kolorze. Również w tak wietrzny dzień jak dziś, sygnałów dźwiękowych można nie usłyszeć. Ale taka pogoda to raczej wyjątek.

Bardzo fajne jest informowanie o telefonach i SMSach na wyświetlaczu licznika. Dość zastanawiania się kto dzwoni i czy to ważna sprawa czy telemarketer, który ominął filtr spamowy ;)

Względem Garmina najbardziej będzie mi brakowało wykresu wysokości, szczególnie tej części przede mną. A to co Wilk pokazuje powyżej, jest dowodem, że w Garminie ktoś myśli i ucieka przed konkurencją do przodu. Dopóki jednak będą skupiać się na nowych bajerach a nie na poprawie stabilności swoich produktów, to ja do Garmina raczej nie wracam. No chyba że Wahoo okaże się jeszcze gorszy.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 3 Maj 2019, 13:23 »
Odnośnie Germinów - to w zasadzie nie chodzi tu o opowieści , tylko z autopsji - co to widziałem
- i nie było to fajne , przez pryzmat tego - jak ergonomiczny i póki co niezawodny jest Bolt dla mnie .
Ale tłumaczę, że to najczęściej wynika z błędów użytkownika, jak ktoś umie używać Garmina i zna jego humory - to nie ma większych problemów. Wielu ludzi nie rozumie istoty działania tych urządzeń, czy istoty routingu. Wykonać urządzenie z routnigiem działające perfekcyjnie na setkach różnych map z różnymi typami routingu (samochód, rower itd) - jest niesłychanie trudno. I zawsze pewne błędy będą, tylko świadomy użytkownik daje sobie z nimi elegancko radę, a nieświadomy leży i mówi jakie to ma słabe urządzenie. Wahoo pod tym względem jest dużo mniej skomplikowany, bo nie ma samodzielnego routingu, jedynie odtwarza to co mu się wgra, dopiero ten nowy model Roam ma tę funkcję, ale ograniczoną. Tak więc porównywanie stabilności tych urządzeń - nie jest do końca obiektywne, bo Wahoo nie ma routingu będącego dużym wyzwaniem dla stabilnego funkcjonowania nawigacji.

Jeśli chodzi  o potrzebę korzystania bądź nie z telefonu, to wiadomo - że to kwestia indywidualna, ja mam sporo aplikacji z których korzystam więc i tak zawsze mam pod ręką - mam komoota czy tez mapy.cz też w offline więc dostęp do netu mi nie potrzebny .

Tylko podstawowa różnica jest ta, że w Garminie możesz korzystać z komórki, a w Wahoo musisz korzystać z komórki do minimalnie bardziej zaawansowanej obsługi tego urządzenia. Garmina możesz używać jak Wahoo, wgrywając bezprzewodowo trasy z komórki, a możesz i na nim tworzyć gotowe ślady, a na Wahoo nie masz tej możliwości. To Garmin jest bardziej zaawansowanym urządzeniem.
Względem Garmina najbardziej będzie mi brakowało wykresu wysokości, szczególnie tej części przede mną. A to co Wilk pokazuje powyżej, jest dowodem, że w Garminie ktoś myśli i ucieka przed konkurencją do przodu. Dopóki jednak będą skupiać się na nowych bajerach a nie na poprawie stabilności swoich produktów, to ja do Garmina raczej nie wracam. No chyba że Wahoo okaże się jeszcze gorszy.

Ja nie mam żadnych problemów ze stabilnością urządzenia. I nowsze modele Edge są raczej stabilne, odpowiednik Bolta - Edge 520 Plus ma bardzo pozytywne oceny, a teraz właśnie wypuścili na rynek nowe Edge 530 i 830, które są konkurencją cenową Wahoo, na opinie trzeba jeszcze trochę poczekać.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 3 Maj 2019, 13:43 »
Z własnych doświadczeń z 5 modelami Garmina wiem, że wieszają się. Jedynie 76MAP działał mi stabilnie, ale to prehistoria. eTrexy wszystkie miały swoje narowy, w najgorszych sytuacjach wymagały postoju, wyjęcia baterii i kilku prób restartu. 30x był tu najbardziej przewidywalny: dzięki sporej pamięci nie wymagał karty, z którą komunikacja to najsłabszy punkt programu we wszystkich modelach. Bez niej wymagał już tylko jednego odczynienia zaklęć na dobę, zaraz po północy UTC, kiedy to zamierał ;)

Historie Hipków przekonały mnie, by po Edge już nie sięgać i poszukać alternatywy.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 3 Maj 2019, 13:50 »
Bez niej wymagał już tylko jednego odczynienia zaklęć na dobę, zaraz po północy UTC, kiedy to zamierał
Automatyczny zapis śladu raz na dobę? Wyłączyłem to w cholerę na początku przygody z garminem, to nigdy nie działało dobrze.
Mój się nie focha, jakbym miał takie przygody, to bym nie używał ;)

Problemy z ładowaniem map to zwykle poluzowanie uchwytu karty przy wkładaniu baterii i to jest jedyny racjonalny powód do restartu.

My home is where my bike is.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 3 Maj 2019, 14:00 »
Historie Hipków przekonały mnie, by po Edge już nie sięgać i poszukać alternatywy.

Ale Hipki jak pamiętam miały ewidentnie jakieś walnięte egzemplarze, które po awarii wymieniano im kilka razy na niepełnowartościowe urządzenia poserwisowe i się to ciągnęło. I chyba po tym jak im wymieniono na nowe to już jest sporo lepiej. Ja jak napisałem nie mam żadnych problemów ze stabilnością.

Automatyczny zapis śladu raz na dobę? Wyłączyłem to w cholerę na początku przygody z garminem, to nigdy nie działało dobrze.
U mnie w 62st akurat ta funkcja poprawnie działała, też żadnych problemów ze stabilnością. Karty nie używałem, pamięć wewnętrzna była wystarczająca. Z kartami rzeczywiście były problemy  w niektórych modelach, właśnie w Etrexie 30 Kot miała z tym spore kłopoty, w końcu musiała wymienić urządzenie. Ale to dotyczy starszych urządzeń, nowe mają taką pamięć, że karty już nie trzeba stosować, jak się nie używa bardzo dużej ilości map.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 3 Maj 2019, 17:19 »
Mój się nie focha, jakbym miał takie przygody, to bym nie używał ;)

Raczej nie to. Raz, że nie pamiętam w ogóle takiej opcji w ustawieniach, a dwa że GPX zawsze był zapisywany na bieżąco. Natomiast sama zwiecha nie następowała dokładnie o północy, tylko kilka-kilkanaście minut później.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 3 Maj 2019, 17:37 »
Raczej nie to. Raz, że nie pamiętam w ogóle takiej opcji w ustawieniach, a dwa że GPX zawsze był zapisywany na bieżąco. Natomiast sama zwiecha nie następowała dokładnie o północy, tylko kilka-kilkanaście minut później.

To mogła być też ograniczona wielkość pliku. Ja to miałem w starszym Edge 800, przy pewnej wielkości pliku (tylko tam był plik .fit) następowała awaria, trzeba było wcześniej zapisać plik by tego uniknąć. Ale jak wspominałem w nowszych modelach ze stabilnością jest coraz lepiej, ileś lat projektowania takich urządzeń jednak robi swoje, a rosnąca konkurencja też wymusza zmiany

Offline Mężczyzna ehwj

• Miasto: Krościenko Wyżne
  • Na forum od: 21.03.2010
« 22 Lis 2019, 19:53 »
Warto tu dla porównania z Wahoo podać świetną funkcję jaka pojawiła się w nowych Garminach Edge 830 i 530, a ma się także pojawić dla niektórych starszych w update firmware. Jest to Climb Pro.

Ponoć wprowadzili tę funkcję dla Garmina Edge 1030 z aktualizacją do wersji 8.00. Wilk sprawdzałeś może czy to działa?

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 22 Lis 2019, 21:04 »
Ponoć wprowadzili tę funkcję dla Garmina Edge 1030 z aktualizacją do wersji 8.00. Wilk sprawdzałeś może czy to działa?

Tak, używałem tego, fajna funkcja. Z wgranego śladu po którym nawigujemy urządzenie automatycznie wybiera co większe podjazdy i gdy dojeżdżamy do podjazdu to włącza się nam ekranik z profilem podjazdu, gdzie kolorami są pokazane nachylenia; też odlicza ile dystansu oraz metrów w pionie zostało do końca. Można też we właściwościach śladu przejrzeć profile wszystkich profili, mamy tez listę na którym kilometrze śladu są podjazdy.

Pierwotnie urządzenie wykrywało jedynie większe podjazdy, przykładowo ślad MPP obejmował 19 takich podjazdów, z czego na Kaszubach tylko 2, następny dopiero na Jurze. Ale nowszy firmware to zmienił, teraz można sobie samemu ustawić jakie podjazdy urządzenie  ma pokazywać - są 3 ustawienia do wyboru, czy od najmniejszych do największych, czy od średnich, czy tylko największe podjazdy.

Offline Mężczyzna ehwj

• Miasto: Krościenko Wyżne
  • Na forum od: 21.03.2010
« 23 Lis 2019, 17:45 »
Dzięki. Zastanawiam się. Edge 830 to tegoroczny model z ponoć szybszym procesorem, natomiast w Edge 1030 kusi większy ekran, a różnica w cenie niewielka. Żeby nie był to całkowity off-topic to zastanawiam się też nad Wahoo Roam :) 

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum