Autor Wątek: Wahoo Fitness Element Bolt GPS  (Przeczytany 49401 razy)

Offline Mężczyzna Melon

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.02.2019
Odp: Wahoo Fitness Element Bolt GPS
« 15 Gru 2019, 12:43 »
Czy Roam, Bolt mają funkcję "reset"? Moja poprzednia nawigacja rowerowa (Cyclo 215) okazała się totalną porażką przez zawieszanie się.

Przez to trochę boję się zakupu urządzenia tylko do nawigacji, obecnie korzystam z aplikacji GPX Viever PRO na telefonie, która prowadzi mnie po śladzie. Takie rozwiązanie śmiga mi idealnie jeśli idzie o stabilność i dokładność działania, jednakże telefon jest zamontowany na kierownicy w uchwycie i wydawanie poleceń telefonowi jest utrudnione.

Czy ponadto to, co zostało już w temacie napisane macie jakieś spostrzeżenia co do pracy urządzeń Wahoo jako nawigacji? Jak wyglądają obecnie aktualizacje, aktualność map, jak wygląda stabilność i dokładność działania? Mi zależy tylko na prowadzeniu po wcześniej przygotowanym śladzie, jeśli doraźnie gdzieś chcę dojechać, to mogę przejść na telefon...

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
« 15 Gru 2019, 17:27 »
Używałem rok Bolta i nie było problemu, jest opcja ustawienia do fabrycznych lub twardy reset strzałki góra/dół/power przez 10 sekund.
Ja mam go po to, że łatwo w telefonie zrobić trasę i za chwilę masz w Wahoo.
Aktualizacje oprogramowania są często, mapy to na początku zaktualizowałem a potem nie sprawdzałem.
Teraz mam ROAM bo większy ekran a to ważne jak wzrok słabszy.
MiRowerDajePower

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
« 16 Gru 2019, 09:44 »
Używam od dwóch lat mniej więcej. Zamiast się rozwodzić, napiszę tylko, że nawet nie wiedziałem, że istnieje funkcja resetu, o której pisze vuki.
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 4 Sty 2020, 14:37 »

Czy ponadto to, co zostało już w temacie napisane macie jakieś spostrzeżenia co do pracy urządzeń Wahoo jako nawigacji? Jak wyglądają obecnie aktualizacje, aktualność map, jak wygląda stabilność i dokładność działania? Mi zależy tylko na prowadzeniu po wcześniej przygotowanym śladzie, jeśli doraźnie gdzieś chcę dojechać, to mogę przejść na telefon...

Pod tym względem - to jest bardzo dobrze . Jeśli przygotujesz wcześniej trasę.

Pamiętaj jednak - że wahoo dobrze nawiguje tzn. z pokazywaniem zmiany kierunku na diodach
( Turn by Turn Features) i dodatkowymi informacjami takimi jak np. za ile metrów skręt, itp - tylko z apkami przez nich wspieranymi , i to jest moim zdaniem największa wada tego rozwiązania. Bo w zasadzie póki co skazany jesteś obecnie na komoota - który jest tragiczny na terenie Polski (brak bazy szlaków rowerowych, fatalne wyznaczanie trasy dla mtb itd) .

Ja przez to - np. używam do wyznaczania trasy mapy.cz lub naviki - które nie są w pełni "supportowane" przez Wahoo - i o ile ślad widzę - to już nic więcej na liczniku . Dodatkowo trzeba kombinować zawsze z eksportem do gpx i później otwierać dopiero w apce od Wahoo, więc trochę klikanie dodatkowego jest.

Offline Mężczyzna Mijah

• Na forum od: 01.02.2017
« 5 Sty 2020, 05:50 »
Bo w zasadzie póki co skazany jesteś obecnie na komoota - który jest tragiczny na terenie Polski (brak bazy szlaków rowerowych, fatalne wyznaczanie trasy dla mtb itd) .
Oraz RideWithGPS, które w odróżnienia od Komoota, jest u nas jednym z najpopularniejszych serwisów do wyznaczania tras.

Offline Mężczyzna remik

• Rowerowe Pobiedziska
« 5 Sty 2020, 21:42 »
Oraz RideWithGPS, które w odróżnienia od Komoota, jest u nas jednym z najpopularniejszych serwisów do wyznaczania tras.

Odinstalowałem , u mnie się kompletnie nie sprawdził, może to problem platformy lub samego telefonu, ale nie dało się z tego korzystać.
Może jeszcze spróbuję kiedyś .

Offline Mężczyzna remik

• Rowerowe Pobiedziska
« 31 Maj 2020, 23:22 »
Wola mieć niż być zwyciężyła po raz kolejny  ;)  Dość szybko sprzedałem Bolta - dołożyłem sporo kasy i stałem się posiadaczem nowej - kolorowej i większej wersji Wahoo roam.
Zdam relacje jak to się sprawuje, mam nadzieję - że równie dobrze jak wersja która miałem do czwartku  ::)

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 23.09.2013
    • Dziennik Rowerowy
« 26 Wrz 2020, 16:08 »
Czy ktoś próbował czujników IGPSPORT speed/cadence? Czy elemnt bolt je wykrywa?
#Steel is Real

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
« 26 Wrz 2020, 17:49 »
remik, wiesz że na ultramaratony ROAM jest niewskazany?
Ma błąd i po nastu godzinach się zawiesza. Najlepiej więc zapisać aktywność po 12h i dać start nowej.
Pracują nad tym ale od kilku miesięcy poprawki brak.
MiRowerDajePower

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 26 Wrz 2020, 18:00 »

Raczej piszą, że pracują. Bo jakby się za to rzeczywiście wzięli - to już dawno by było zrobione. Ale tacy co robią trasy powyżej 12h to pewnie minimalny odsetek ich klientów, więc to olewają.

Offline Mężczyzna remik

• Rowerowe Pobiedziska
« 4 Paź 2020, 22:05 »
remik, wiesz że na ultramaratony ROAM jest niewskazany?
Ma błąd i po nastu godzinach się zawiesza. Najlepiej więc zapisać aktywność po 12h i dać start nowej.

heh, to grubo  :o Ja muszę pochwalić ogólnie Roama - sprawuje się znakomicie , właśnie wróciłem
z wyprawy tygodniowej , większy ekran - wieksza czytelność - da się na tym jeździć, ślad 700 km wgrany - zero problemów , działa szybko i pewnie ..

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 30 Mar 2023, 16:09 »
Znalazłem (i przetestowałem szybko) sposób na wrzucanie alternatywnych map na wahoo. W końcu są normalnie rysowane ścieżki w lesie, poziomice, zaznaczone wodopoje i inne takie jako punkty POI: https://github.com/masc4ii/wahooMapsCreator

Samo zrobienie map wymaga trochę zachodu, ale znalazłem też już gotowe kompilacje, które można sobie samemu wrzucić na urządzenie od razu, trzeba tylko w przypadku Polski pamiętać, że są podzielone archiwa na województwa i niektóre foldery się powtarzają, ale mają ciut inną zawartość i można przypadkiem nadpisać (najlepiej sobie ręcznie je połączyć): https://my.hidrive.com/share/1t65k1b0lb#$/Windows-Wahoo-Map-Creator-Osmosis-v2-Maps/Europe

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
« 29 Mar 2024, 13:43 »
Wahoo (tzn. bolt i roam w wersji 2) dostały aktualizację firmware dodającą wsparcie dla:
* lampek sterowanych zdalnie (np. garmin varia, flare)
* gopro 9+
* muzyki ze sparowanego telefonu (np. spotify)

https://www.dcrainmaker.com/2024/03/wahoo-announces-gopro-connectivty-smart-lights-integration-and-music-control.html

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
« 3 Paź 2024, 09:05 »
A czy ktoś wie, czy wahoo rozwiązało ten problem z wieszaniem się po 24h?

Ten problem był w ROAM v1. W Bolt v2  i Roam v2 nie zaobserwowano.

Za to pojawił się nowy  >:(

Przy ładowaniu długich tras np. MPP, MP pojawia się komunikat
“your route is loaded but is too long to generate turn by turn directions”

Trasa jest na mapie, niby wszystko działa ale bez informowania o manewrach.
Tego nie było w v1 i w v2 też się nie pojawiło od razu, chyba dopiero po którejś aktualizacji.
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 3 Paź 2024, 09:33 »
Ciekawe to, bo Bolt v2 zawsze generował mi kierunku na ileś km naprzód, ignorując resztę trasy, robił to więc dynamicznie wraz z przejechanym dystansem. Może zmienili to na generowanie w całości? Tylko po co?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum