Autor Wątek: Trasa R 10 Rower Trekking  (Przeczytany 7802 razy)

Offline Mężczyzna pabloskus

• Miasto: Włoszakowice
  • Na forum od: 07.07.2017
Trasa R 10 Rower Trekking
« 23 Lip 2017, 21:59 »
Witam mam pytanie takie ci co już przejechali trasę R 10 czy da się przejechać rowerem Trekingowym ? Będę ruszał z Świnoujścia chciałbym całą trasę przejechac

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Odp: Trasa R 10 Rower Trekking
« 23 Lip 2017, 22:32 »
Przejedziesz

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 23.09.2013
    • Dziennik Rowerowy
« 23 Lip 2017, 22:36 »
mw, był w rejonie Kluk w tym roku, pojawiły się tam tablice o nieprzekezdności tego odcinka rowerowo. Chyba część kładek na bagnach ma już spore ubytki.
#Steel is Real

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 23 Lip 2017, 22:45 »
Szlak R-10 już od kilku lat nie prowadzi ani przez Kluki, ani przez kładki na bagnach.
Zamiast tego idzie przez Wierzchocino, Równo i Główczyce.
W terenie jest oznaczony po nowemu, na mapie OSM po staremu.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 23 Lip 2017, 22:47 »
W terenie jest oznaczony po nowemu, na mapie OSM po staremu.
Popraw OSMa ;)

My home is where my bike is.

« 23 Lip 2017, 22:52 »
Nie umiem i nie mam czasu się nauczyć. :P

Wyznakowany na nowo był już w 2013 roku:
http://rowerowyturysta.blogspot.com/2013/08/sierpniowka-dzien-2.html

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 24 Lip 2017, 10:25 »
Przejechałem go z sakwami na trekkingu w tym roku (oponki 37mm przód i 43mm tył). Szlak był generalnie przejezdny ale dużo trudnych odcinków. Piachy i korzenie. Świnoujście - Międzyzdroje piachy, odcinek przez lasy za Jarosławcem- korzenie, bagna za klukami totalnie nieprzejezdne, kilka kilometrów brodzenia w błocie. Jechaliśmy też mierzejami. Jeziora Bukowe odcinek od Łaz to koszmar. Nieprzejezdna. Rewelacja za to mierzeja Jez. Kopań za Darłowem - klimatyczna, łatwa betonka. Polecam.
Korzystaliśmy z przebiegu trasy na OSM i pewnie jest jak napisał Turysta, bo szlak w terenie właściwie nie istniał.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna gsapijaszko

• Miasto: Lubnów / Wrocław
  • Na forum od: 03.03.2017
« 11 Sie 2017, 20:15 »
Nie umiem i nie mam czasu się nauczyć. :P

A można prosić przebieg (gpx, kml, whatever)? Naniosę zmiany w OSM.

Pozdrawiam,
Grzesiek

« 11 Sie 2017, 20:52 »
Myślę, że jednak aktualizację mapy należy oprzeć o bardziej aktualne dane niż moja wycieczka sprzed 4 lat.
Kto wie, może znowu się coś zmieniło?
(Chociaż niby strona gminy potwierdza moją wersję)

Offline Mężczyzna mw

• Miasto: Puszcza
  • Na forum od: 15.04.2011
« 11 Sie 2017, 22:17 »
Potwierdzam jechałem od Kołobrzegu wzdłuż morza czasami R10. Owszem tablica o nieprzejezdności jest za Klukami, lecz moim zdaniem dotyczyła stanu sprzed powstania nowych kładek, które właśnie w czerwcu dopiero ukończono. Poza tym nie należy jechać alej szlakiem do Łeby tylko przez Skórzyno. Moim zdaniem obecnie spokojnie można przejechać rowerem trekingowym. Sam takim jechałem. Nie rozumiem zupełnie trzymania się kurczowo szlaku R10. Osobiście czasami nim jechałem, czasami innymi jak było nam wygodnie.
Tutaj kilka fotek
http://1976jazz.bikestats.pl/c,37750,Baltyk2017.html

Offline Kobieta Sandi

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 23.01.2017
    • Moje rowerowe i inne wycieczki :)
« 14 Sie 2017, 20:16 »
Przejedziesz na trekkingu spokojnie :) Sama mam taki rower i to właśnie na nim przejechałam R-10 na odcinku Świnoujście - Hel. Czasem trafia się piach i korzenie, ale nie jest źle. Opuszczając Kluki wcale nie trzeba jechać przez bagna. Mieszkanka wsi doradziła mi inną trasę. Za Muzeum Wsi Słowińskiej jadąc w stronę Jeziora Łebsko skręciłam w prawo przy znaku na Główczyce w taką ubitą polną drogę. Teren może być tutaj podmokły, ale nie miałam problem z przejechaniem go. Po kilku kilometrach, wtedy kiedy tamtędy jechałam był znak "Łeba 24 km" w lewo, właśnie na ten najgorszy bagnisty odcinek. Tam nie skręciłam tylko wg wskazówek pojechałam prosto. Zaczęły się płyty betonowe. Przed wsią Skórzyno skręciłam w lewo w kierunku wsi Zgierz. Dojeżdżając do skrzyżowania skręciłam w lewo i kilometr dalej również w lewo na Izbicę. Dalej kierowałam się w stronę wsi Gać. Tu było trochę piachu w lesie, ale znośnie. Wyjechałam we wsi Żarnowska. Ja Kluki polecam. Warto zobaczyć stary słowiński cmentarz, Muzeum Wsi Słowińskiej i zobaczyć Jezioro Łebsko z wieży widokowej :)
fotorowerzystka.blogspot.com

Offline Mężczyzna miszael

• Miasto:
  • Na forum od: 27.07.2017
« 15 Sie 2017, 23:01 »
Jestem tu nowy, więc witam się ze wszystkimi serdecznie.

W zeszłym roku przejechałem całe wybrzeże od Świnoujścia do Piasków k. Krynicy Morskiej. Najmilej wspominam odcinki Kołobrzeg-Ustronie Morskie, Darłowo-Jarosławiec i Ustka-Rowy.

Najlepiej pokonywać tę trasę z zachodu na wschód (od Świnoujścia w kierunku Gdańska) ze względu na wiatry, które zazwyczaj dmuchają z zachodu.

Oprócz ładowania się w bagna koło Kluk odradzam jazdę Mierzeją Sarbską (między Łebą a Stilo) mimo iż szlak tamtędy prowadzi. Trasa jest usiana mnóstwem drobnych korzeni - trzęsie niemiłosiernie. Dalej piachy i pełno niewielkich górek i dołków (ukształtowanie terenu jak po bombardowaniu). To nie jest trasa dla roweru obciążonego sakwami (można sobie coś uszkodzić). Lepiej objedź jezioro od strony lądu.

Jeszcze co do oznakowania szlaku... Jeżeli chcesz trzymać się wiernie trasy R-10, to wyposaż się w dokładne mapy lub najlepiej GPS. W terenie szlak jest kiepsko oznakowany. Są miejsca, gdzie drogowskazy prowadzą jak po sznurku, ale są to raczej wyjątki na trasie. Ja, mimo że byłem wyposażony w bardzo dokładne mapy papierowe, wiele razy gubiłem szlak lub zatrzymywałem się, by skonfrontować okolicę z mapą, bo szlak odbijał gdzieś w bok, a nie było żadnego znaku.

Ogólnie trasa bardzo malownicza i ciekawa, a przy tym łatwa (brak większych przewyższeń jeśli trzymasz się linii brzegowej), w sam raz na rozpoczęcie przygody z sakwiarstwem. Bardzo dobra baza noclegowa. W każdej miejscowości są pola namiotowe, kampingi, kwatery, hotele (co kto lubi), z tym że na kwaterach prywatnych niechętnie przyjmują na jedną noc, bo - jak twierdzą - nie opłaca im się. Z jedzeniem też nie ma problemów, wszędzie pełno sklepów. Ale uwaga! - jest drogo. Ceny za nocleg czy zwykłą wyżerkę wzięte z kosmosu. Jeśli masz skromny budżet, to zalecam spanie pod namiotem i zaopatrywanie się w żywność w dyskontach spożywczych (Biedronka, Polo Market).
« Ostatnia zmiana: 16 Sie 2017, 09:04 miszael »

Offline Mężczyzna AWIK

• Miasto: Juszkowo
  • Na forum od: 01.04.2008
« 18 Sie 2017, 14:51 »
Ja też tydzień temu przejechałem R10 ze Świnoujścia do Stilo z moim 12 lat synem.
Spaliśmy w schroniskach PTSM i 2 razy w kwaterze prywatnej.
Kto jest odpowiedzialny za szlak R10 w woj. pomorskim?

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 19 Sie 2017, 15:36 »
Oprócz ładowania się w bagna koło Kluk odradzam jazdę Mierzeją Sarbską (między Łebą a Stilo) mimo iż szlak tamtędy prowadzi. Trasa jest usiana mnóstwem drobnych korzeni - trzęsie niemiłosiernie. Dalej piachy i pełno niewielkich górek i dołków (ukształtowanie terenu jak po bombardowaniu). To nie jest trasa dla roweru obciążonego sakwami (można sobie coś uszkodzić). Lepiej objedź jezioro od strony lądu.
Fakt. Ten odcinek łatwy nie jest, ale nie ma co przesadzać. Przejechać się da nawet z sakwami na ponad tydzień. W porównaniu z przeprawą przez Puszczę Kampinoską, szlakami pieszymi, to bułka z masłem.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

« 19 Sie 2017, 20:34 »
Jest bardzo ładny i szkoda go omijać tylko z powodu tych "kilku" korzeni.

Ja jechałem raz, ale podpisuję się pod tymi słowami.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum