Autor Wątek: Trasa R 10 Rower Trekking  (Przeczytany 7800 razy)

Offline Mężczyzna wietrznie_młody

• Miasto: Kielce
  • Na forum od: 28.12.2015
Odp: Trasa R 10 Rower Trekking
« 23 Mar 2018, 13:38 »
Sporo już wyczytałem o R10 i trasach przy wybrzeżu, ale prośba jeszcze o kilka szczegółów.
1. Las Międzyzdrojski przejadę na gravelu o oponach 32? (jedziemy koniec maja) Czy lepiej jechać DK3 do Międzyzdrojów?
2. Jaka jest nawierzchnia na odcinku R10 Międzyzdroje - Kołczewo?
3. Jeżeli jechalibyśmy DW102 i chcieli zajrzeć na Gosań - da się tam dojechać rowerem? Na StreetView widzę, że są tam schody, a znowu gdzieś czytałem w relacji, że się tam wjeżdża.
4. Pogorzelica - Mrzeżyno - Jest jakaś przyjemniejsza trasa niż przez Trzebiatów i DW102?
5. Czy dostał ktokolwiek z Was zgodę na przejazd poligonem w Wicku Morskim czy nie ma sensu nawet próbować?
6. Elizium wspominał o fajnej ścieżce z Osetnika do Kopalina. Znacie coś podobnego na odcinku Kopalino - Białogóra?
7. Odcinek od Dębek do Karwi jest sensownie przejezdny? Jaka nawierzchnia?
Z góry Dzięki

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
« 23 Mar 2018, 13:57 »
To jeszcze popatrz tu:
http://sierra.bikestats.pl/1456135,Wybrzezem-do-domu-2016-Swinoujscie-Rewal.html
to taka cykliczna impreza i jeśli wejdziesz na lata wcześniejsze (w 2017 roku nie jechałem), to znajdziesz: ślad wg Endo , trochę fotek. Dodatkowo spójrz na blog Krzysia (to Pomysłodawca Imprezy, bez trudu Go znajdziesz na bs'ie) a znajdziesz na niej wiele wskazówek.
Jechaliśmy raczej góralami i myślę, że gravelem też spokojnie powinieneś dać radę.
Przyjemnej podróży.

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 23 Mar 2018, 14:55 »
Ad. 1 - nie wiem. Jeździłem tam w sierpniu i było różnie (piach ale i też ubite drogi)
Ad. 2 - asfaltowa. Raczej z tego co pamiętam dość równa.
Ad. 3 - da się dojechać, ale od strony Międzyzdrojów (wjazd jest na wzniesieniu). Potem albo musisz wrócić tą samą drogą, albo sprowadzić rower po schodach (my sprowadzaliśmy, bo 'kto by jechał dwa razy po tym samym śladzie')
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013
« 23 Mar 2018, 16:05 »
1. Nie wiem czy przejedziesz ale choćbyś miał pchać to i tak będzie to przyjemniejsze od DK3.
3. Od DW 102 jest kilkadziesiąt schodów przed Szczytem.
4. Jest piękna droga rowerowa przez poligon, ogólnodostępna. Dwa warianty - jeden bliżej morza w sporej części po kostce, drugi - objazd kostki nową, szutrową drogą w lesie. Bardzo ale to bardzo polecam! Możesz zajrzeć i zobaczyć http://rmk.bikestats.pl/1550099,Zimowy-Baltyk-dzien-1.html

Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

« 23 Mar 2018, 20:12 »
Dzięki, Panowie.
rmk - pożyczam Twoją trasę do Mrzeżyna (przy okazji: super foty...)
podjazdy - dziękuję za konkretne odpowiedzi. Nie irytuj się, że męczę o nawierzchnie - przepchanie 1km meczy mnie bardziej niz przejechanie 100... :) Jakoś nie pomyślałem, żeby walnąć odcinek Białogóra-Dębki przez Piasnice. Nie wiem czemu myślałem, że ta rzeczke trzeba objechać...  :icon_redface:

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
« 23 Mar 2018, 20:21 »
5. Czy dostał ktokolwiek z Was zgodę na przejazd poligonem w Wicku Morskim czy nie ma sensu nawet próbować?
Nie dostałem ani razu, ale może warto próbować po prostu wcześniej, a nie na bramce.
Osobiście nie próbowałem, ale znam dwie osoby którym się udało. Mój syn ze znajomymi harcerzami podjechał i po konsultacji na bramie ich puścili. Znajomi przejechali ale załatwiali sporo wcześniej w dowództwie. Inny znajomy, emerytowany żołnierz, też próbował załatwić, ale się nie udało, akurat mieli jakieś strzelania. Reasumując, najlepiej wcześniej wysłać maila do dowództwa poligonu i poprosić o możliwość przejazdu.

« 23 Mar 2018, 20:32 »
Napisałem pismo, żeby było "oficjalniej"  ;D Jutro śle poleconym...

Offline Mężczyzna wiecho

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 01.01.2016
« 23 Mar 2018, 20:58 »
Chyba w 2007 dojechałem do szlabanu od strony Ustki. Wyszedł strażnik spojrzał na mnie, na moją zdziwioną minę. Powiedział, że też jeździ na rowerze i pozwoli mi przejechać. Zadzwonił do kolegi w Jarosławcu, że jakiś kolarz będzie wyjeżdżał z poligonu. 18 km po poligonie rakietowym zaliczone :icon_smile:  Jak pamiętam, to chyba cały czas asfalt, po drodze kilka strzelnic do oglądania.
Rower... to dla mnie już obowiązek... stał się pasją...i chyba filozofią życia...

Offline Mężczyzna kouczan

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 14.07.2017
« 25 Mar 2018, 13:34 »
Na oficjalne pozwolenie na przejazd przez poligon bym nie liczył. W zeszłym roku rozmawiałem i telefonicznie, i mailowo i dostałem dosyć dobitnie sprowadzony na ziemię, że przejazd przez teren wojskowy jest niemożliwy. Spróbuj może kontaktować się bezpośrednio z dowództwem. Mnie się niestety nie udało.

Wysłane z mojego Lenovo A6020a46 przy użyciu Tapatalka

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 25 Mar 2018, 14:16 »
Dwa lata temu jak jechałem Szlak Latarni Morskich. Dzwoniłem do biura przepustek i otrzymałem informacje że od 2015 przejazd przez poligon jest tylko w lipcu .
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Aldi

• Miasto:
  • Na forum od: 05.04.2018
« 5 Kwi 2018, 08:31 »
Witam,
Jeszcze raz na temat drogi między Niechorzem a Mrzeżynem. W Niechorze i Pogorzelicę dobrze jest przejechać ścieżką rowerową wzdłuż kolejki wąskotorowej i jeziora. A za Pogorzelicą skręcić z płyt w prawo w szutruwkę prowadzoną lasem. Zdjęcie skrętu na szutruwkę dałam na blogu https://historiezrowerem.blogspot.com/2018/03/normal-0-21-false-false-false-pl-x-none.html
Przy wylocie z szutrówki, kiedy znajdziesz się na bruku, warto cofnąć się kilkadziesiąt metrów do punktu widokowego.
Pozdrawiam

Offline malusienka

• Miasto:
  • Na forum od: 19.07.2019
« 19 Wrz 2019, 11:43 »
Właśnie skończyłam trasę Świnoujście - Gdynia, zazwyczaj jadąc szlakiem R10. Polecam poza sezonem, te puste plaże są tego warte.
Dla przyszłych podróżujących dwie uwagi:
- objeżdzając poligon Wicko po trasie R10, przed samą Ustką uważajcie na fragment Pęplino - Wodnica. Ten fragment zaczyna się dobrze, ale od 1/3 wygląda jakby była tam przeprowadzana zwózka drewna. My jechaliśmy tam przy ładnej pogodzie, ale po tygodniowych deszczach, błoto miało konsystencję szybko zastygającego betonu. Jeśli ktoś jedzie rowerem bez błotników to przejedzie, chociaż na brudno, ale dla nas to był najgorszy fragment całej trasy. Lepiej objechać.
- Jadąc mierzeją za Łebą, wzdłuż jeziora Sarbsko, trzeba uważać żeby rzeczywiście jechać szlakiem, wzdłuż jeziora. My zagapiając się przejechaliśmy całość niebieskim szlakiem pieszym, bliżej morza, widokowo pewnie i lepiej, ale bardzo dużo sypkiego piasku. Jak już się tam wjedzie i nie chce się cofać, o dopiero za jeziorem można na trasę rowerową wrócić. Jadąc tam jak jeszcze nie wiedziałam że jadę złą trasą, zastanawiałam się kto mógł tu narzekać na jakieś korzenie, skoro mając fragment twardego podłoża cieszyłabym się widząc korzenie a nie piasek :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum