Autor Wątek: GSB 2017  (Przeczytany 3060 razy)

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Odp: GSB 2017
« 27 Lip 2017, 06:56 »
Gratuluję pięknej trasy. Tym razem miałeś chyba trochę więcej szczęścia do pogody niż w zeszłym roku. Wtedy to była masakra :)

... 1x11 (30 x 11-46)...
... napęd się nie sprawdził. ...
Od momentu gdy się pojawił, dziwi mnie taki napęd w zastosowaniach turystycznych.
Ta moda wzięła się z kopiowania rozwiązań sportowych, ale tam ma to sens, bo przed każdym wyścigiem można inaczej skonfigurować napęd, dopasowując go do konkretnej trasy. Można założyć za każdym razem inny blat i inną kasetę (gdzie dobra kaseta 11-ka kosztuje powyżej tysiąc zeta). Na zawodach liczą się te sekundy, które tracimy na mieszaniu przełożeniami w systemach 3xX i 2xX i tam rzeczywiście napęd 1xX ma przewagę, ale na wycieczce po GSB? Nie jestem pewien.
Są jeszcze kasety 50T, ale gdzieś musi być granica tego szaleństwa  ;D

ed.
Kiedyś miałem tarcze BioPace (eliptyczne) i uważam, że to działało. Nie dane mi było się przekonać o problemach z kompatybilnością późniejszych rozwiązań - jakiś sk... zakosił mi ten rower i potem już jeździłem na okrągłych.
« Ostatnia zmiana: 27 Lip 2017, 07:02 RS »

Offline andrzej.brandt

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.06.2010
« 27 Lip 2017, 10:19 »
intrygujący jest ten pine. W kategorii maszyn pod bikepacking ma dobry stosunek ceny do jakości (komponentów), ale nie mogę się nadziwić skąd to rozwiązanie 1x11. Tak jak RS pisał - pod sportowe zastosowania super, ale pod długą, żmudną tyrę w różnym terenie - no nie bardzo.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 27 Lip 2017, 11:08 »
To by była bardzo dobra opcja, gdyby dało się zainstalować mniejszą zębatkę z przodu.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 27 Lip 2017, 11:14 »
Kiedyś miałem tarcze BioPace (eliptyczne) i uważam, że to działało. Nie dane mi było się przekonać o problemach z kompatybilnością późniejszych rozwiązań - jakiś sk... zakosił mi ten rower i potem już jeździłem na okrągłych.

Mam gdzieś w szpargałach korbę z biopace, chyba 48-38-28 na kwadrat, gdybyś chciał znowu spróbować. Ja już raczej nie będę jej nigdzie zakładał.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 27 Lip 2017, 11:26 »
Ale przecież 30x46 to takie samo przełożenie jak 22x34. Jak zainstalujesz sobie napęd 2x z kasetą 36, to dużo lepiej nie będzie. To przez te szerokie opony jest tak ciężko.

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
« 27 Lip 2017, 11:59 »
PABLO ta wełna to takie 100% czy jakieś mieszanki?
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 27 Lip 2017, 12:17 »
Mam gdzieś w szpargałach korbę z biopace, chyba 48-38-28 na kwadrat, gdybyś chciał znowu spróbować. Ja już raczej nie będę jej nigdzie zakładał.
No, takie wielkie tarcze wtedy były w MTB. Do nich miałem kasetę 12-34 - nie było letko  :)
Potem pojawiły się informacje o problemach z płynnością zmiany przełożeń - coś podobno nie grało z nowymi systemami Shimano. Suntour'a już wtedy nie było (tego "prawdziwego"), więc to raczej nie były plotki rozsiewane przez konkurencję, a ja już tego nie sprawdziłem.
Gdybym składał jakiegoś kolejnego retro górala, to będę pamiętał.

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
« 27 Lip 2017, 13:51 »
wykaz ekwipunku mało szczegółowy

To ironia, czy rzeczywiście Ci tam czegoś zabrakło?

PABLO

a czyż w tym wykazie nie ma ironii? ;)

Offline Mężczyzna Gerwazy

• Użytkownik forum
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 13.10.2016
« 27 Lip 2017, 22:29 »
...No i przyłączam się do pytania Kota o kleszcze.

2 tygodnie temu mialem okazję pokręcić się po Beskidzie Małym (okolice Wadowic). Przejeżdżając niebieskim szlakiem (później żółtym) od Ponikwi na 2 Bliźniaki - dalej w dół do Kaczyny - przebyłem kilkusetmetrowy odcinek (polana/krzaki) z wysokimi trawami (bez zatrzymywania). Zdjąłem z siebie 7 szt. kleszczy (5 jak było w fazie poszukiwania dogodnego miejsca na ucztę) a 2 niestety już po powrocie na kwaterę wyciągałem z okolic kostek.
Co ważne - to jest chyba główny powód tej sytuacji - jechałem w krótkich spodenkach...długie spodnie + DEET na nich załatwił by sprawę.

jendrzych

• Gość
« 27 Lip 2017, 22:55 »
Ad. wełnianej odzieży - jaka, w Twojej opinii, Pablo - gramatura wełny jest optymalna na lato?
tap, tap, tap...

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 28 Lip 2017, 08:01 »
/.../
Uwaga na gramaturę, żeby nie kupić za ciepłych rzeczy!
/.../

O tym nie sama gramatura. O włochato-mechatym wykończeniu "grzeją" znacznie bardziej od innych takiej samej gramatury. Włochato-mechatych pod kątem wysiłku lepiej nie kupować, te świetnie sprawdzają się już podczas biwakowania, snu.

/.../ nie łapie smrodu, /.../

Z czasem, intensywnym wysiłkiem (pot) - łapie. Widać to po strukturze, przebarwieniu (nie wypłowieniu) - równomierna powierzchnia tkaniny (?) zamienia się w przeciągniętą gumę od m., na znacznej powierzchni (pleców, piersi) włókna merino stają się pomarszczoną, zniszczoną nicią. Pomimo tego, iż rękawy, bo/cz/ki nadal są dobre, przód góra, tył w środku po długości traci swe właściwości - woń wyczuwalna się staje już w dzień, dwa po praniu (zwyczajowo pralka w specjalnym płynie do prania wełny pierze co 2 tygodnie lub 8oo - 1.ooo km). Piszę o gramaturze 26o g/m2, koszulkach Icebreaker (przynajmniej 3 skutecznie wykończyłem /z czasem te trochę się spierają, filcują/). Devold 185 g/m2, wobec mniejszej gramatury, skończył się znacznie szybciej, podobnie kilka Icebreaker'ów 2oo g/m2 (te najpierw rwą się na łokciach).

Przestrzegam przed zakupem jak najmniejszej gramatury w kontekście intensywnych wysiłków - rzeczy (b.) szybko się skończą.

Linia GT Icebreakera jest pod sportujących.

W przypadku Smartwoola pilnować trzeba rozmiarówki (M'ki, L'ki różnych wdzianek przynajmniej po szerokości wypadają b. różnie), mieć to na względzie, Smartwool b. często robi mixy - ropopochodne łączy z merino.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
« 28 Lip 2017, 20:26 »
gdybyś nie znalazł towarzystwa, a chciał się z kimś poszlajać niezmiennie zapraszam w Beskid Niski.  My właśnie 5.08 zaczynamy w Tarnowie
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 28 Lip 2017, 21:11 »
No to może z innej beki. 12.08 wypalamy na Polesie Wołyńskie. Hmm.

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013
« 28 Lip 2017, 22:02 »
Relację przeczytałem z wypiekami na twarzy. Jestem pod wrażeniem, olbrzymim wrażeniem. Życzyłbym Nam wszystkim jak najwięcej takich relacji na forum, sobie życzyłbym choć jednej takiej wyrypy. Coś pięknego  :)
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
« 30 Lip 2017, 00:16 »
gdybyś nie znalazł towarzystwa, a chciał się z kimś poszlajać niezmiennie zapraszam w Beskid Niski.  My właśnie 5.08 zaczynamy w Tarnowie

Jak byście byli skłonni trochę z modyfikować plany, to można by razem ruszyć wzdłuż Karpat - Połoniny Pikuja, Połonina Borżawa, Połonina Krasna, Świdowiec, Czarnohora ... aż do Rumuni. Przygoda czeka!

Po prostu, zamiast zaczynać w Tarnowie, zaczynamy w Medyce lub w Cisnej.

PABLO
PABLO przykro mi, ale nie dam rady mimo szczerych chęci. Po prostu mama małolata nie puści na tamtą stronę
- Gandhi

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum