Autor Wątek: Centrum Rowerowe - problemy  (Przeczytany 10136 razy)

Offline Kobieta Kot

• Miasto: Blisko Poznania
  • Na forum od: 29.08.2013
Centrum Rowerowe - problemy
« 28 Lip 2017, 09:57 »
Kupiłam w Centrum Rowerowym, przez Internet, koła. Niestety musiałam je zwrócić. Zrobiłam to w przepisowym terminie 14 dni. Odstąpienie do umowy wysłałam zarówno w formie papierowej (w paczce z kołami) jak i mailowo (skan). Skan odstąpienia wysłałam 29 czerwca. Paczkę z kołami odebrali 03.07.2017.

Do teraz nie mam zwrotu środków na koncie. Mimo, że dopominałam się o zwrot zarówno telefonicznie (2x) jak i mailowo (wielokrotnie). Na maile bardzo słabo odpowiadają - czasem wcale. Nie wiem jaki klucz stosują wybierając maile, na które raczą łaskawie odpowiedzieć, a na jakie nie.

Na ten moment jestem prawie 700 zł do tyłu i nadal czekam, często pisząc im maile ponaglające.

Przestrzegam przed tym sklepem. O ile chodzi o same zakupy - to wszystko zawsze było ok (kupowałam wielokrotnie). Jeśli natomiast chodzi o zwroty, to dramat.

Ciekawe jak długo jeszcze będę musiała czekać i jak długo dopominać się o swoje prawa.
Żenada  ::)
Ég hjóla oftast nær í vinnua.
www.kot.bikestats.pl

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Odp: Centrum Rowerowe - problemy
« 28 Lip 2017, 10:45 »
Dzwoń albo pisz do rzecznika praw konsumenta, oni są zwykle bardzo pomocni i działają bardzo "ponaglająco" na sklepy :)

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 31 Lip 2017, 14:00 »
Już kiedyś to opisywałem w innym wątku: zamówiłem u nich towar, zapłaciłem, a pierwotny 3-dniowy termin wysyłki zaczął się nagle wydłużać. Napisałem zatem, że zamówienie anuluję i proszę o zwrot pieniędzy.

Po ustawowych dwóch tygodniach czekania napisałem wprost: albo jutro pieniądze są na moim koncie albo uruchamiam inne, mniej przyjemne sposoby egzekucji należności.

Natychmiast(!) dostałem odpowiedź, że... mój numer konta, który dwa tygodnie wcześniej im wysłałem jest niepoprawny. I faktycznie, obcięło mi gdzieś kilka cyfr. Oczywiście przez 14 dni nikt nie raczył w tej sprawie się odezwać i czekali sobie. Przecież kasa moja a leży u nich.

Wysłałem poprawny numer, pieniądze odzyskałem nazajutrz, ale więcej u nich nie chcę kupować nawet kilograma cebuli.

Pisz do rzecznika, natomiast w komunikacji ze sklepem zacznij podawać kwotę z doliczonymi odsetkami od dnia kiedy minął termin zwrotu pieniędzy. To na razie będą marne grosze ale niech wiedzą, że rośnie.

Offline Kobieta Kot

« 31 Lip 2017, 15:12 »
Nadal nie odpowiadają na maile. Nadal nie oddali pieniędzy. Wysłałam dziś skargę oraz prośbę o pomoc do rzecznika praw konsumentów. Zobaczymy jak to dalej będzie wyglądało...
www.kot.bikestats.pl

jendrzych

• Gość
« 31 Lip 2017, 15:27 »
Bądź twarda i nie odpuszczaj. Jakąś chwilę temu zakupiłem u nich towar, który wystawiony był po okazyjnej cenie (58% taniej niż u całej konkurencji). Wykręcali się sianem, ale w końcu zrealizowali zamówienie. Pisać, strzępić nerwy i czekać było warto  :icon_twisted:

Offline Mężczyzna DiDżej

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.10.2013
« 31 Lip 2017, 15:39 »
Nadal nie odpowiadają na maile. Nadal nie oddali pieniędzy. Wysłałam dziś skargę oraz prośbę o pomoc do rzecznika praw konsumentów. Zobaczymy jak to dalej będzie wyglądało...
To w sumie kiepsko, że Cię to spotkało. Szkoda nerwów i czasu. Ja kilkanaście razy coś u nich kupowałem. Trzy razy zwracałem/reklamowałem i w sumie żadnych problemów. Wręcz miałem bardzo pozytywny odbiór jeżeli chodzi o obsługę. Może z małymi kłopotami, ale zawsze się dodzwaniałem a i obsługa była kompetentna. Trzymaj się  ;)
Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.
Albert Einstein

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 31 Lip 2017, 15:41 »
Smutne to, bo też zrobiłem u nich kilkanaście zakupów i bardzo dobrze mi się kupowało aż do tego roku, kiedy poziom obsługi spadł bardzo.

Offline Kobieta Kot

« 31 Lip 2017, 15:51 »
Z zakupami nigdy nie miałam u nich żadnych problemów. Wszystko było szybko i sprawnie. Tym bardziej więc się zdziwiłam, gdy pojawiły się tak duże problemy z odstąpieniem od umowy i zwrotem pieniędzy.

Co fatalne - zwodzili mnie, że oczywiście zajmą się sprawą, że sprawa jest w dziale zwrotów. A potem... przestali zupełnie odpowiadać na maile.

Do Rzecznika wysłałam korespondencję mailową ze sklepem, skany: faktury zakupu, odstąpienia od umowy, zwrotki potwierdzającej odbiór kół przez sklep. Oczywiście szczegółowo opisałam całą sytuację.

Michał na ich FB podlinkował opis moich problemów. Ludzie z CR natychmiast ten wpis skasowali i zablokowali Michała. Za tym działaniem nie poszedł jednak zwrot pieniędzy.

Zgroza. Przypuszczam, że oni po dobremu nie oddadzą mi moich pieniędzy...
www.kot.bikestats.pl

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 31 Lip 2017, 15:58 »
Michał na ich FB podlinkował opis moich problemów. CR natychmiast ten wpis skasowali i zablokowali Michała. Za tym działaniem nie poszedł jednak zwrot pieniędzy.

No to po takiej akcji są w moich oczach skończeni. A chciałem, pomimo Twoich problemów, zakupić u nich kilka rzeczy (kuszony niskimi cenami w porównaniu do innych sklepów). Słabe zagrywki mają...

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 31 Lip 2017, 16:11 »
O wpadkach CR jest już wątek i tam napisałem, że przytrafiła im się jedna skucha, ale generalnie nie zamierzam strzelać focha, bo nie miałem z nimi poważnych problemów. Być może Twoje doświadczenie wpłynie na moją ocenę.
Nie masz szczęścia, Kocie, do kół  ;) Jakieś dwa miesiące temu pisałaś o sklepie z Poznania, który nie chciał przyjąć Twojej reklamacji koła (luz na bębenku? Dobrze kojarzę?). Jak się skończyła tamta sprawa?
Pytam, bo to dość istotne, jeśli mamy się rzetelnie informować o dobrych i złych sklepach i serwisach.

Co mówi regulamin CR o terminie zwrotu pieniędzy?

jendrzych

• Gość
« 31 Lip 2017, 16:22 »
Regulami sklepu może tylko zaostrzyć (skrócić) terminy ustawowe, a te są określone jako 14 dni od dnia otrzymania oświadczenia konsumenta o odstąpieniu od umowy. Zwrotowi podlegają wszystkie płatności dokonane przez konsumenta, w tym koszty dostarczenia rzeczy.
Przedsiębiorca dokonuje zwrotu płatności przy użyciu takiego samego sposobu zapłaty, jakiego użył konsument, chyba że konsument wyraźnie zgodził się na inny sposób zwrotu, który nie wiąże się dla niego z żadnymi kosztami.
Jeżeli przedsiębiorca nie zwrócił pieniędzy w powyższym terminie, konsument może wystąpić na drogę postępowania sądowego. Przed złożeniem sprawy do sądu, lepiej jednak wezwać przedsiębiorcę do dobrowolnego spełnienia świadczenia.
Niezależnie od tego, czy brak zwrotu nastąpił z winy, czy bez winy przedsiębiorcy, za okres opóźnienia w zapłacie, można żądać odsetek w wysokości ustawowej.

źródło:
art. 32 ustawy o prawach konsumenta
FAQ z witryny ezakupy.uokik.gov.pl

Offline Kobieta Kot

« 31 Lip 2017, 16:35 »
Jakieś dwa miesiące temu pisałaś o sklepie z Poznania, który nie chciał przyjąć Twojej reklamacji koła (luz na bębenku? Dobrze kojarzę?). Jak się skończyła tamta sprawa?
Pytam, bo to dość istotne, jeśli mamy się rzetelnie informować o dobrych i złych sklepach i serwisach.

Moja reklamacja została wysłana przez poznański sklep do polskiego dystrybutora kół Mavic - Harfy Harrysona. Harfa pooglądał koła i odesłał je z powrotem do sklepu Colex, w którym je kupiłam z adnotacją, że jest to luz nie będący wadą i reklamacji mi nie uwzględnili. Co ciekawe, Michał który kupił takie same koła z tą samą wadą, ale w sklepie za granicą i też je odsyłał - dostał nowe koła.

Chyba większych zakupów rowerowych nie opłaca się robić w Polsce, bo podejście do klienta, w przypadku pojawienia się problemów, to tragedia.
www.kot.bikestats.pl

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 31 Lip 2017, 16:43 »
Problem jest jeszcze ciekawszy: właścicielem i CR, i Cykloturu jest ta sama firma - Dadelo. I z Cykloturem takich problemów nie ma. Owszem, lubią przedłużyć termin dostawy produktów dostępnych "od ręki" na jakieś dwa miesiące, ale ze zwrotami nigdy nie miałem problemów.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 31 Lip 2017, 16:45 »
Kiedy ostatnio robiłeś zwrot?
Bo ja też pamiętam "starem dobre CR" w którym oddawanie i wymiana nie było żadnym problemem, a jak dostawa się przedłużała to dostawałem mail z informacją że się opóźnia i co mogą mi zaproponować zamiast tego (z rzeczy które mają).

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 31 Lip 2017, 16:59 »
Kiedy ostatnio robiłeś zwrot?
Zwrot do Cykloturu to już chwilę temu, ale całkiem niedawno jednego produktu nie było, więc dostałem zwrot kasy - na koncie była tego samego dnia w którym dostałem maila.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum