Autor Wątek: Nyple do starych Maviców Cosmos  (Przeczytany 872 razy)

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
Nyple do starych Maviców Cosmos
« 30 Lip 2017, 10:20 »
Hej ho!

Z racji tego, że chciałem mieć komplet porządnych, niekoniecznie lekkich kół do szosówki (ale za to móc w 100% na nich polegać), nabyłem komplet Mavic Cosmos - dwukilowe kowadła, ale naczytałem się opinii gości o połowę ode mnie cięższych, którzy bardzo dużo na nich jeździli bez żadnych problemów. Kilkunastolenie, z cyklu takich-już-nie-robią, to-co-dzisiaj-to-nie-to-co-kiedyś, itp. Słowem - kultowe ;-)

Oczywiście, zgodnie z prawem Murphy'ego, coś się musiało popsuć. W końcu sezon w pełni, a w niedzielę się na pierwsze ultra wybierałem ;-)

Przebieg ok 1500 km - tył się mocno scentrował. Oczywiście... przy próbie wycentrowania musiał się nypel rozwalić.

Myślałem, że nie będzie problemu z jego wymianą, z zewnątrz wyglądał normalnie. W środku jednak... Okazało się, że nie przypomina takiego nypla, jakich garść pałęta mi się po szafce. Spodziewałem się zwykłego gwintu na płaski śrubokręt, ale niestety -jest tam jakaś dziwna nakrętka - jak na zdjęciu.

Pytanie pierwsze - czy wymieniony nypel musi być taki sam? Jeśli tak, gdzie taki kupić? Czy mógłbym jednak wymienić uszkodzony nypel na zwykły?

Pytanie drugie - jak wykręcić pozostałości starego nypla?

Pytanie trzecie - podejrzewam, że odpowiedź będzie twierdząca - czy z kołem w takim stanie absolutnie nie wolno mi jeździć?

Pytanie dodatkowe - tak na przyszłość - gdyby strzeliła szprycha... Gdzie szukać zapasowej? To się chyba "straight pull" nazywa, czy jakoś tak?

Ratujcie!

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Odp: Nyple do starych Maviców Cosmos
« 30 Lip 2017, 11:14 »
Internety mówią że zwykłe nyple DT zadziałają, tylko być może będziesz musiał dać podkładkę bo otwory w Cosmicach są nieco większe. Weź zatem nieco dłuższe - może 16mm.

Stary nypel powinien sam wyjść, nie jest w końcu wkręcany?

Szprychy to straight pull.

Na takim kole nie jeździj, szkoda.

A jeśli chodzi o mocne koła, to przekombinowałeś :P - trzeba było sobie złożyć jakieś na 32 szprychach, wychodzą poniżej 2kg bez łaski ;)

Offline Mężczyzna Rolf

« 30 Lip 2017, 11:48 »
Internety mówią że zwykłe nyple DT zadziałają, tylko być może będziesz musiał dać podkładkę bo otwory w Cosmicach są nieco większe. Weź zatem nieco dłuższe - może 16mm.

Stary nypel powinien sam wyjść, nie jest w końcu wkręcany?

Szprychy to straight pull.

Na takim kole nie jeździj, szkoda.

A jeśli chodzi o mocne koła, to przekombinowałeś :P - trzeba było sobie złożyć jakieś na 32 szprychach, wychodzą poniżej 2kg bez łaski ;)

Z tym że to COSMOS, nie COSMIC - zupełnie inne koło.

Kółeczko na 32 może ważyć mniej, to wiem, ale nie za 400 pln za komplet. A 28 to też dużo ;-)

A jak wyciągnąć ten stary nypel bez ucinania szprychy? :P

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 30 Lip 2017, 12:38 »
Wydaje się że Cosmosy mają takie same nyple jak Cosmiki. Czyli normalne też podejdą.

Co do wyciągnięcia, zapuść tam kropelkę lekkiego oleju i spróbuj wykręcić szprychę łapiąc ją kombinerkami przez warstwę z dętki. Kilka obrotów ci tam tylko zostało.

Kółeczko na 32 może ważyć mniej, to wiem, ale nie za 400 pln za komplet

Hmm, około 1800g, ponizej 100e

https://www.merlincycles.com/shimano-wh-rs010-clincher-road-wheelset-84403.html

Malo szprych tylko.

Tutaj jeszcze taniej, 32 szprychy, ale nieco ciezej - ok. 2kg

https://www.merlincycles.com/supra-ra-comp-clincher-road-wheelset-98792.html

Offline Mężczyzna Rolf

« 30 Lip 2017, 13:40 »
O, genialnie!

A co do innych kółek... Mam nadzieję, że te moje maviki jeszcze trochę pojeżdżą. Niby koła są (były) chwalone:
http://www.roadbikereview.com/caet/wheels/wheelsets/mavic/cosmos/prd_33167_2490crx.aspx
...choć ciężko mi je było dobrze wycentrować, bo na małym kawałku obręczy mam bicie dół-góra-dół  ::)

EDIT: Niestety nie udało się wykręcić... Jutro ratuję się serwisem. Kiedyś w końcu trzeba serwis odwiedzić :D
« Ostatnia zmiana: 31 Lip 2017, 22:38 Rolf »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum