Autor Wątek: Rowerem po Polsce - co polecacie?  (Przeczytany 3130 razy)

Offline Wicked

• Miasto:
  • Na forum od: 01.08.2017
Rowerem po Polsce - co polecacie?
« 1 Sie 2017, 14:12 »
Hej,

pytanie do bardziej doświadczonych cyklistów - jakie trasy na ok. tydzien jazdy (60-100 km dziennie po płaskim) polecacie w Polsce? Fajnie by było, gdyby do miasta początkowego można było łatwo dojechać pociągiem z Warszawy. Mam rower miejski, cienkie opony, więc mocno piaszczyste tereny raczej średnio. Uprzedzę, że robiłem już trasę wzdłuż polskiego Bałtyku - i to tyle z moich doświadczeń po Polsce. Jakieś pomysły?

Druga kwestia - czy istnieje jakaś trasa po polskich górach, którą można spokojnie przejechać na cienkich oponach i rowerze nie-MTB? Chciałbym pośmigać rowerem po górach, ale na ten moment dysponuję tylko miejskim z cienkimi oponami.

Dzięki z góry!

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Odp: Rowerem po Polsce - co polecacie?
« 1 Sie 2017, 14:49 »
Cześć, witaj na forum.

Doprecyzuj trochę swoje kwestie albo/i zaglądnij (i poczytaj) do działów Podróże i Wyprawy oraz Wycieczki, znajdziesz tam relacje, zdjęcia i często ślady z GPS z różnych wyjazdów.

Mam rower miejski, cienkie opony,

Co to znaczy cienkie? 25 mm?

Druga kwestia - czy istnieje jakaś trasa po polskich górach, którą można spokojnie przejechać na cienkich oponach i rowerze nie-MTB?

Które góry masz na myśli :) ? Po Beskidach tylko można kilka tys. km zrobić...

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Wicked

• Miasto:
  • Na forum od: 01.08.2017
« 4 Sie 2017, 13:48 »
Hej,

rzeczywiście - nie do końca doprecyzowałem wszystkich kwestii. Rower to Kross Trans Pacific, opony Schwalbe 26x1,5 cala. Co do gór - jest mi naprawdę wszystko jedno, byle można było łatwo dojechać tam pociągiem i żebym mógł z takimi oponami sensownie jeździć :> Biorę się za przeglądanie wyżej wymienionych działów.

Z góry dzięki!

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 4 Sie 2017, 20:30 »
Leniwy jesteś. Na forum opisów  możliwych wypraw jest od groma. Kilka aktualnych wątków jak np. Roztocze. Trasy kolegi Podjazdy aktualnie wrzucane. Leń i tyle.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 6 Sie 2017, 23:27 »
Wschodnia ściana na początek, np. szlakiem Polski Egzotycznej. W większości płasko, łatwo ale ciekawie.
Możesz też skorzystać z Green Velo i zajrzeć w bardziej pofałdowane okolice (Świętokrzyskie, Roztocze).

Wzdłuż granicy w Sudetach i w Beskidach też będzie bardzo ładnie ale już bardziej wymagająco. No i nie ma gotowych szlaków, musisz układać sam.

Offline Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013
« 6 Sie 2017, 23:30 »
Co polecamy?

Ja polecam wsiąść na rower i jechać przed siebie. Gdziekolwiek. Trasę ustalisz sobie na bieżąco, wedle doznań cielesno-duchowych. Będziesz zadowolony.
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 7 Sie 2017, 00:08 »
... Mam rower miejski, cienkie opony...
... Rower to Kross Trans Pacific, opony Schwalbe 26x1,5 cala...

Kross klasyfikuje ten model jako trekkingowy. Podobno fabrycznie ma gumki 1,6 (może da się wcisnąć więcej). Waga 17 kg i osprzęt Tourney nie gwarantują, że jazda będzie zawsze przyjemna, ale żaden sprzęt nie daje takiej gwarancji, więc radziłbym pamiętać o pewnych ograniczeniach sprzętowych, ale nie stawiałbym ich na pierwszym miejscu. Zrezygnować by należało z turystycznych szlaków pieszych, a do rowerowych podejść ostrożnie. Drogami asfaltowymi zrobisz prawie wszystko. Najwyżej na Karkonoską trochę podprowadzisz  ;)

Podoba mi się propozycja rmk - po prostu pojechac gdzieś. Nawet można bez mapy, bo w regionalnych punktach IT można je dostać.
I za emesem - wschód jest fajny.

Może szeroko pojęte Mazury Garbate (po stronie litewskiej nie byłem) i okolice? Dzikości tam już coraz mniej, ale łatwiej tam trafić na jakąś prawdziwą wioskę niż w Sudetach.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 7 Sie 2017, 04:58 »
W pierwszym poscie jest info, że z Warszawy.
M.in. dlatego pomyślałem o Mazurach, bo chyba od zawsze są nieźle skomunikowane ze stolicą, będąc łikendową miejscówką jej mieszkańców.

Offline Kobieta Sandi

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 23.01.2017
    • Moje rowerowe i inne wycieczki :)
« 11 Sie 2017, 16:13 »
 Polecam Podlaski Szlak Bociani. Sama go przejechałam w zeszłym roku, razem z małą objazdówką na Mazurach. Na Podlaskim Szlaku Bocianim jest wiele ciekawych miejsc w tym 4 parki narodowe, które warto zobaczyć.

Z dworca Warszawa Wschodnia jeżdżą pociągi do Suwałk. Stamtąd musiałbyś podjechać rowerem ok 30 km do Stańczyk, gdzie PSB się zaczyna. Zobaczysz tam słynne wiadukty. Szlak ma ok 413 km i kończy się w Białowieży. Z Białowieży możesz podjechać rowerem ok 22 km do Hajnówki skąd jeżdżą pociągi do Warszawy z przesiadką w Siedlcach lub miejscowości Czeremcha.

Więcej informacji o szlaku wraz z mapką znajdziesz na stronie http://www.podlaskiszlakbociani.pl/pl

A jakbyś był zainteresowany, to tu znajdziesz relację z mojej wycieczki :) http://fotorowerzystka.blogspot.com/2016/07/rowerowe-mazury-i-podlaski-szlak_17.html
fotorowerzystka.blogspot.com

Offline Mężczyzna jarkot

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 26.08.2015
« 25 Wrz 2017, 22:41 »
Wpadnij do Małopolski jak chcesz wypasione asfalty, gdzie już oddano do użytku 2 spore odcinki Wiślanej Trasy Rowerowej (łącznie 170 km) oraz jakieś 20 km Velo Dunajec. Więcej w tym wątku

Offline halaberd

• Miasto:
  • Na forum od: 13.09.2017
« 31 Paź 2017, 10:19 »
Taki zrobię trochę offtop, ale czy jest tutaj ktoś kto przejechał Polskę dookoła rowerem? Chętnie chciałbym zapoznać się ze szczegółami takiej trasy :)
Suknie balowe uwielbiam,
 ale jadąc w nich na rowerze ciężko tak trochę.

Offline Mężczyzna LXVII

• Miasto: Ostrów Wlkp.
  • Na forum od: 01.07.2015

Offline Mężczyzna radek83

• Miasto: Stalowa Wola
  • Na forum od: 30.11.2014
« 24 Gru 2017, 07:40 »
Taki zrobię trochę offtop, ale czy jest tutaj ktoś kto przejechał Polskę dookoła rowerem? Chętnie chciałbym zapoznać się ze szczegółami takiej trasy :)
Ja przejechałem 1-29 lipiec 2017 wg punktów rajdu dookoła Polski PTTK. Nie długło wrzucę relację

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 24 Gru 2017, 10:12 »
wg punktów rajdu dookoła Polski PTTK.
A zbierałeś potwierdzenia punktów. PTTK ustanowiło specjalne odznaki krajoznawcze na tą okazję. "Mały" i "Duży Rajd dookoła Polski"

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Rafał

• dawniej unh
  • Miasto: Nowy Tomyśl
  • Na forum od: 01.02.2010
« 6 Sty 2018, 11:20 »
Polecam Podlaski Szlak Bociani. Sama go przejechałam w zeszłym roku, razem z małą objazdówką na Mazurach. Na Podlaskim Szlaku Bocianim jest wiele ciekawych miejsc w tym 4 parki narodowe, które warto zobaczyć.

Z dworca Warszawa Wschodnia jeżdżą pociągi do Suwałk. Stamtąd musiałbyś podjechać rowerem ok 30 km do Stańczyk, gdzie PSB się zaczyna. Zobaczysz tam słynne wiadukty. Szlak ma ok 413 km i kończy się w Białowieży. Z Białowieży możesz podjechać rowerem ok 22 km do Hajnówki skąd jeżdżą pociągi do Warszawy z przesiadką w Siedlcach lub miejscowości Czeremcha.

Więcej informacji o szlaku wraz z mapką znajdziesz na stronie http://www.podlaskiszlakbociani.pl/pl

A jakbyś był zainteresowany, to tu znajdziesz relację z mojej wycieczki :) http://fotorowerzystka.blogspot.com/2016/07/rowerowe-mazury-i-podlaski-szlak_17.html

wspaniała relacja, dziękuje za opublikowanie :)
Zapytany o ideę, odpowiadam - oto ona:
Myśl o niczym, w zamyśleniu przedłużona.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum