Autor Wątek: Rowerem po Polsce - co polecacie?  (Przeczytany 3131 razy)

Offline Mężczyzna Kamilek

• Pół legenda, pół prawda, pół nieprawda.
  • Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 01.05.2014
Odp: Rowerem po Polsce - co polecacie?
« 23 Sty 2018, 14:33 »
Polecam Podlaski Szlak Bociani. Sama go przejechałam w zeszłym roku, razem z małą objazdówką na Mazurach. Na Podlaskim Szlaku Bocianim jest wiele ciekawych miejsc w tym 4 parki narodowe, które warto zobaczyć.

Z dworca Warszawa Wschodnia jeżdżą pociągi do Suwałk. Stamtąd musiałbyś podjechać rowerem ok 30 km do Stańczyk, gdzie PSB się zaczyna. Zobaczysz tam słynne wiadukty. Szlak ma ok 413 km i kończy się w Białowieży. Z Białowieży możesz podjechać rowerem ok 22 km do Hajnówki skąd jeżdżą pociągi do Warszawy z przesiadką w Siedlcach lub miejscowości Czeremcha.

Więcej informacji o szlaku wraz z mapką znajdziesz na stronie http://www.podlaskiszlakbociani.pl/pl

A jakbyś był zainteresowany, to tu znajdziesz relację z mojej wycieczki :) http://fotorowerzystka.blogspot.com/2016/07/rowerowe-mazury-i-podlaski-szlak_17.html

ale fajne :) machne sobie w Majowke, ze szczecina do augostowa dojazd pociagiem bez przesiadek wiec mnie namowili :)

Offline Mężczyzna MARECKI

• Miasto: Elbląg, Polska
  • Na forum od: 28.01.2016
    • Rowerowa strona Mareckiego
« 23 Sty 2018, 18:06 »
Obawiam się, że bez przesiadki to PKP nie pozwoli  :icon_cool:

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
« 23 Sty 2018, 19:11 »
Obawiam się, że bez przesiadki to PKP nie pozwoli  :icon_cool:
A jednak. Jest taki pociąg. Szczecin - Suwałki, przez Poznań i Warszawę

Offline Mężczyzna MARECKI

• Miasto: Elbląg, Polska
  • Na forum od: 28.01.2016
    • Rowerowa strona Mareckiego
« 23 Sty 2018, 22:34 »
Faktycznie  :icon_eek: A jakim prawem omija Elbląg?  :wink:

Offline Mężczyzna mitam

• Miasto: Kędzierzyn-Koźle
  • Na forum od: 05.03.2013
    • Rowerujemy Kędzierzyn-Koźle
« 31 Sty 2018, 07:00 »
Jestem na etapie planowania i mam problem trasa Białowieża Suwałki i być może dalej czy GreenVELO CZY podlaski szlak bociani? GreenVELO znam bo przejechane mamy Przemysł Białystok wiec wiem czego się można spodziewać NATO miast PSB trochę mnie intryguje tym ze nie jest taki nagłośniony. Jest ktoś kto oba przejechał i doradzi .... ? Ważne żeby było płasko i bez piachów ... Pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-T800 przy użyciu Tapatalka

Offline Mężczyzna marszy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 23.07.2013
« 3 Mar 2018, 12:10 »
Te szlaki się w sporej części pokrywają lub idą bardzo blisko. PSB był wyznaczany po drogach lokalnych, GV mogło pozwolić sobie na nowe DDRy przy głównych drogach, przez nie musiało omijać większych miast. Jeśli zależy ci na sielance, to do Biebrzańskiego PArku Narodowego trzymaj się PSB. Jeśli chcesz trochę pozwiedzać, to poleciłbym PSB z Białowieży na Eliaszuki, poten odbił na Wiejki - Zubry - Kruszyniany - Krynki - Supraśl. Za Białymstokiem przez promy na Narwi, dalej PSB do Tykocina, GV do Toczyłowa, tam przez zamknięty most na PSB, i dalej przez Biebrzański częścią łączoną aż do Dębowa. Końcowy fragment przy samej Narwii jest trochę piaszczysty, w lato przyda się szersza opona, w maju szło to jeszcze przejechać.

Dalej to samo - albo PSB bocznymi drogami pod same Suwałki, albo częściowo GV z zajazdem do Augustowa. Jeśli drugi wariant, to z krajówki za Białobrzegai skręcaj od razu na szuter, nim spokojnie dojedziesz pod Augustów. W Augustowi zdecydowanie warto objechać fragment za kanałem bulwarami nad wodą aż do Portu. Dalej powinien być nowy DDR do Studzienicznej.

Jakby nie było, wszystkiego nie zobaczysz, nie da się ;) W kwestii turystyki Polska Wschodnia zdecydowanie jest Polską A.

Offline Mężczyzna Qba

• Miasto:
  • Na forum od: 04.02.2014
« 3 Mar 2018, 22:33 »
Od siebie polecam PSB. Poprowadzony jest bocznymi drogami, bywają też piaszczyste odcinki, choć nie jest tragicznie.

W porównaniu do Green Velo, na trasie uświadczysz zdecydowanie mniej rowerzystów.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 3 Mar 2018, 23:45 »
Jak patrzę na trasę PSB, to brałbym jak rolnik dopłaty. Trudno poprowadzić lepiej, choć fakt że okolice są takie, że wszędzie warto się pokręcić na boki ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum