Autor Wątek: Pociąg TLK bez miejsc dla rowerów - co zrobić?  (Przeczytany 5303 razy)

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
Roch, na bagaż wielkogabarytowy nie wpadłem. Kojarzysz jakie to były koszta? Na stronie IC wyczytałem tylko, że:

jeśli przewozimy rzeczy łatwe do przenoszenia, ale nie mieszczące się nad i pod zajmowanym przez nas miejscem. Wówczas naliczana jest dodatkowa kwota 5,10 zł od każdej rzeczy przekraczającej wymiary

Brzmi to pewniej (i taniej) niż przewożenie roweru. Ale zapewne nie przez przypadek na rower jest jednak specjalny
Przepraszam, że nie odpisałem wcześniej. Jakoś przeoczyłem - byłem w trasie. Niestety nie pamiętam jaki to był koszt. Wydaje mi się jednak, że cena była ciut wyższa niż bilet na rower. Jednak tak nieznacznie, że nawet nie zwracałem uwagi na ten fakt. To było jakieś 4 lata temu. Wyglądało to tak
« Ostatnia zmiana: 13 Sie 2017, 08:09 R_och »
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline Mężczyzna wietrznie_młody

• Miasto: Kielce
  • Na forum od: 28.12.2015
Kojarzycie, czy w pociągu bez miejsc dla rowerów (konkretnie TLK Ustronie) konduktor MOŻE mi sprzedać bilet na rower jak się z nim dogadam przed wejściem do pociągu? Czy też będzie miał blokadę sprzedaży biletu na rower tak jak mają w kasach?

piechucki

• Gość
Może, ale nie musi. Miałem już tak ze dwa - trzy razy (przy powrocie z wyjazdu), że  udało się online kupić bilet dla ludzia, a dla rowerA już nie. Zawsze dojeżdżaliśmy pierwszym znalezionym połączeniem W KOMPLECIE (ludź i rower). Jest ryzyko - jest zabawa.

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
Jeśli jest normalny konduktor to pakujesz się na początek lub koniec składu i sprzeda Ci bilet na rower.Ja ostatnio tak kupowałem i jak chciałem dokupić bilet na rower to mnie spytał,a skąd ten rower się wziął to mu powiedziałem że stał pod dworcem ;D ;)
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Mi się wyświetla że na trasie Kraków - Kołobrzeg TLK Ustronie wagon nr16 ma miejsce na rowery.

piechucki

• Gość
Może, ale nie musi.
Dlatego ja zawsze najpierw dopadam konduktora, a najlepiej kierownika pociągu ... żeby uniknąć
bilet dodatkowy za nieuprawniony przewóz roweru (fachowo nazywa się to za naruszenie przepisów o przewozie rzeczy i zwierząt i waży 260 zł z możliwością upustu przy płatności w określonym terminie).

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Ewentualnie można też wstawić rower pionowo do toalety, by usłyszeć potem od konduktora:

W domu rower też pan w łazience trzymasz?

;)

Offline Mężczyzna wietrznie_młody

• Miasto: Kielce
  • Na forum od: 28.12.2015
Mi się wyświetla że na trasie Kraków - Kołobrzeg TLK Ustronie wagon nr16 ma miejsce na rowery.

To ciekawe, bo mi na stronie Intercity w zestawieniach pociągów pokazuje, że Ustronie nie ma w ogóle wagonu nr 16.... :) tylko kuszety + wagony od nr 10 do 14...

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
w rozkładzie to jest widoczne jako "przewóz roweru w wagonie nieprzystosowanym". (...) w składzie były same wagony pierwszej klasy, ale część z nich z karteczkami, że to klasa 2.

Też ostatnio się na taki skład natknąłem - co ciekawe nie dało się kupić biletu na rower przez SkyCash (wywalało, że brak miejsc) ale przez stronę InterCity już tak...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum