Autor Wątek: Koło z prądnicą - jaka obręcz, alternatywnie pod tarcze i pod szczęki.  (Przeczytany 3648 razy)

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Ma ktoś może doświadczenia z obręczami Mach1?

W katalogu wpadły mi w oko obręcze: "Road Runner" 15c oczkowana oraz "Gravel Disc" 17c (ale ta druga jest tylko pod tarcze, a ja bym wolał mieć jedno i to samo koło z prądnicą do szosy i do gravela).

PABLO

A propos obręczy... późno przeczytałem ale... :/
Zaplotłem sobie koło na tył na Mach 1 Road Runner na 36 szprych do miejskiej kolarki (jeżdżę na nim tylko po mieście w stylu "po bułki" czyli wszelki dojazd jeśli nie pada). Koło użytkuje od zeszłej jesieni i po ok 1000 km nic złego nie powiem. Ważę 90 kg, czasem wiozę jeszcze 10 kg zakupów w plecaku, spory procent mam takich gównianych tras przez 20 krawężników i progów zwalniających.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Mach 1 820 disc - poszly wszystkie oczka od nypli w rok, moze po kilku tysiacach km. Druga taka obrecz (w przednim kole) dziala dobrze do dzis.
Mach 1 Omega (chyba) - powierzchnia scierajaca zredukowala sie do 0.7mm z jednej strony po paru tygodniach jazdy z ocierajacym hamulcem, czego jakos nie zauwazylem.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
czy możecie mi wyjaśnić coś.
Piasta ma moc 3W, a lampa 2.4 W. Nie przepala się? Musi być podłączony tył czy może być tylko przód?
Są też piasty 2.4 W i 1.5 W i nie wiem jak dobrać lampę do parametrów.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Co ma się przepalać? Lampa?
Upraszczając sprawę te 3W to max tego co piasta może dać, a 2.4W mówi ile lampa pobiera.
Nie ma tu konfliktu.

Offline EASYRIDER77

ok, dzięki. Myślałem o tym, że może lampy mają zabezpieczenie jakieś jak pójdzie od piasty za silny prąd. Czyli równie dobrze do piasty 3W można dać lampę LED która pobiera 1W?

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Możesz. Ważne, żeby maksymalne napięcie jakie daje piasta mieściło się w zakresie akceptowanym przez lampę.

Offline EASYRIDER77

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Mach 1 820 disc - poszly wszystkie oczka od nypli w rok, moze po kilku tysiacach km. Druga taka obrecz (w przednim kole) dziala dobrze do dzis.
Mach 1 Omega (chyba) - powierzchnia scierajaca zredukowala sie do 0.7mm z jednej strony po paru tygodniach jazdy z ocierajacym hamulcem, czego jakos nie zauwazylem.
Też mam Mach1 Omega, używam sporadycznie, jakies 1tyś. przebiegu, żadnych problemów nie zauważyłem (ale mam dobrze hamulce ustawione) ;)
Miałem kilka lat temu Mach1 (ale nie pamiętam dokładnego  oznaczenia, szosowa 15C szerokości), min. 30 tyś. na niej zrobiłem, umarła śmiercią naturalną (wytarcie obręczy), była bardzo żywotna.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
ok, dzięki. Myślałem o tym, że może lampy mają zabezpieczenie jakieś jak pójdzie od piasty za silny prąd. Czyli równie dobrze do piasty 3W można dać lampę LED która pobiera 1W?
Mieszasz prawie wszystkie podstawowe parametry dotyczące prądu, no może jeszcze częstotliwość zostawiłeś w spokoju  ;)

Jeśli chodzi o moc to tak, do piasty 3W można połączyć lampę pobierającą 1W.
Podobnie jak lampę pobierającą 0,1W, podobnie jak żarówkę 25W można podłączyć do gniazdka pozwalającego na zasilanie żelazka 1000W.

Można, ale pod warunkiem że konstrukcja piasty i lampy są takie że nie dojdzie do przekroczenia maksymalnego napięcia, dopuszczalnego dla lampy.

Offline Mężczyzna gimak

• Miasto: Nowy Sącz
  • Na forum od: 07.05.2017
Można, ale pod warunkiem że konstrukcja piasty i lampy są takie że nie dojdzie do przekroczenia maksymalnego napięcia, dopuszczalnego dla lampy.
Mam takie dynamo (3W) w piaście. Na początku często przepalała mi się żarówka z tyłu i po założeniu żarówki (6V LED-a) problem się w zasadzie skończył. Z przodu miałem lampę z żarówką halogenową 3W/6V i przerobiłem ją na LED 3W/3.6V, ale zasiliłem ją z dynama przez źródło prądowe, żeby jej nie uszkodzić. Dynamo w czasie jazdy, bez obciążenia, może dać nawet ponad 60V i wtedy przy załączeniu taki LED może paść, dlatego zastosowałem do jego zasilenia źródło prądowe. Może w oryginalnych lampach z diodą LED już jest takie zabezpieczenie, że nie dojdzie do uszkodzenia gdy oświetlenie zostanie włączone w czasie szybkiej jazdy.
Możliwe jest (ale tego nie sprawdzałem), że nie dochodzi do takiego wzrostu napięcia, gdy oświetlenie będzie włączane w czasie postoju.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
No i prawidłowo. Przy LEDach regulator prądowy to najlepsze możliwe wyjście.

Bardzo ciekaw jestem tego dynama. Właśnie zbieram części na nowe koła i chętnie wezmę je na warsztat. Szkoda że oscyloskopu nie mam.

Offline Mężczyzna gimak

• Miasto: Nowy Sącz
  • Na forum od: 07.05.2017
Szkoda że oscyloskopu nie mam.
Chodzi o przebieg napięcia? Widziałem na elektrodzie i trochę się zdziwiłem, że nie ma czystej sinusoidy. W minimum i maksimum nie ma łagodnego przegięcia, tylko ostry pik w górę i dół podobny tego jaki był na niektórych hełmach w średniowieczu.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Bo to nie pracuje na takiej zasadzie jak alternator samochodowy. Bliżej temu do przerywacza, jak w starym motocyklu.

My home is where my bike is.

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Nie przerywacza, tylko "magneto". Przerywacz to miał "palucha".

.. albo raczej magnesu przymocowanego do szprych. W 3n31 magnes ma dwa bieguny i parenaście cewek.. Połowa "obwodu" cewek to powietrze :P
« Ostatnia zmiana: 15 Wrz 2017, 00:41 pajak »
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny

Nie przerywacza, tylko "magneto".
A po polsku "iskrownik"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat