Autor Wątek: Francja - Nowa Akwitania  (Przeczytany 640 razy)

Offline Mężczyzna uszaty99

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 30.05.2011
Francja - Nowa Akwitania
« 16 Sie 2017, 07:57 »
Witajcie,
wybieram się do Francji z rowerem.
Będę mieszkał w dwóch miasteczkach: Saint-Palais-sur-Mer i Saint-Jean-de-Luz - oba nad Atlantykiem. Być może ktoś z Was był w tamtym rejonie i poleci mi jakieś ciekawe trasy lub atrakcje w promieniu 100km. Nigdy nie byłem we Francji, więc jeżeli na coś warto uważać to wszelkie wskazówki mile widziane :)

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Odp: Francja - Nowa Akwitania
« 16 Sie 2017, 10:47 »
W tamtych okolicach niestety nie byłem.

W kwestii wycieczek rowerowych, bardziej problematyczny niż w Polsce jest prowiant. Sklepy na prowincji to duża rzadkość, zazwyczaj są tylko markety w większych miejscowościach, w niedzielę są czynne krótko, na ogół do 12-13. Na stacjach benzynowych praktycznie nic się nie kupi. Restauracje, knajpy czynne tylko w godzinach francuskiego obiadu - czyli około 11-14, potem wieczorem (od 17, 18). Ta reguła słabnie w większych miastach i miejscowościach turystycznych, dotyczy także w mniejszym stopniu knajp "imigrantów" (chińczyki, kebaby itp.).

Widzę, że w okolicy Saint-Jean są plaże; te podczas odpływu są odsłaniane na paręset metrów, i bardzo dobrze się po nich jeździ na rowerze.

Polecam też zerknąć na sieć szlaków pieszych; na nizinach w większości prowadzą łatwym terenem i polnymi drogami, choć nie zawsze. Akurat w twoich okolicach trochę ich jest:

https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=18305.msg343500#msg343500

Offline Mężczyzna uszaty99

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 30.05.2011
Odp: Francja - Nowa Akwitania
« 16 Sie 2017, 16:04 »
Bardzo Ci dziękuję! :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: