Autor Wątek: Maroko zimą  (Przeczytany 899 razy)

Offline Mężczyzna romekkar

• Miasto: PL sbl
  • Na forum od: 13.05.2017
Maroko zimą
« 20 Sie 2017, 18:54 »
Planuję w zimie - styczeń/luty - pozwiedzać Maroko, następnie marzec Hiszpania, Portugalia, Francja.
Wstępnie założyłem wyjazd małym dostawczakiem typy transporter/vivaro który miałby pełnić rolę bazy wypadowej, magazynu zaopatrzeniowego i sposobu na zwiedzanie większych miast.
Chciałbym robić kilkudniowe wypady rowerem, potem wracać do samochodu, przejechać nim w następny interesujący rejon i powtórnie zwiedzać okolicę rowerem.
Czy ktoś z Was miał okazję w ten sposób podróżować i mógłby podzielić się doświadczeniami?

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
Odp: Maroko zimą
« 23 Sie 2017, 08:35 »
Ja jeździłem dawno dawno temu na takie wyjazdy z Almaturem. Polegało to na tym, że jeździliśmy dużym autokarem z 1/3 wymontowanych z tyłu siedzeń pod rowery. Jakie doświadczenia Cię interesują? Pytanie jest dość szerokie. Czy chcesz, bo sprawa nie tylko rowerowa, ale też podróżowanie samochodem po Maroku, bo po Europie to chyba nie problem.

« 23 Sie 2017, 18:46 »
Co do samego poruszania się rowerem sprawa jest prosta i raczej na tym forum oczywista.
Interesuje mnie głównie, gdzie i na ile bezpiecznie można na kilka dni/tygodni zostawiać samochód, szczególnie w Maroku, tak by powrocie nie zastać kupy blachy.

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 23 Sie 2017, 23:53 »
Może być ciężko znaleźć takie miejscówki na forum rowerowym. A z Marokiem to wogle ciężko. Ja bym szukał takich informacji Na jakiś górskich grupach co jeżdżą w tamte rejony.

Prywatnie szukałbym też campingów lub pisał do hosteli itp. Myślę, że pozostawienie busa za bramą obiektu zorientowanego na turystykę jest najlepszym wyjściem.

Offline Mężczyzna Adrian S.

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 15.03.2016
« 27 Sie 2017, 09:07 »
Ja byłem w Maroku, też w zimowe miesiące (luty/marzec). Chyba trochę bym się bał zostawiać auto "gdziekolwiek" w obawie, że zostanie ograbione. W mniej turystycznie popularnych rejonach nie widziałem niczego, co mogłoby być strzeżonym parkingiem czy parkingiem w ogóle, campingów też bardzo mało (nie zwracałem szczególnie na nie uwagi, bo my spaliśmy na stancjach). Może w tym turystycznym pasie tzn. wzdłuż wybrzeża dałoby radę. Powiem jeszcze, że w tym okresie jest w Maroku dość zimno, zwłaszcza nocami, w Polsce było wtedy -15 a momentami -30 stC, w Maroku około 10 stC +/- 10 stopni, nocami prawie do zera, więc sugeruję się odpowiednio przygotować. W razie potrzeby dogrzania organizmu (pamiętać, że wszelkie stancje i tańsze hotele mają nieogrzewane pokoje!) sugeruję pójść do publicznej łaźni, tzn. hammamu, szkoda że my na to wpadliśmy (tzn. przełamaliśmy się) dopiero w połowie naszego wyjazdu.
Adrian Socho.

« 27 Sie 2017, 19:13 »
dzięki - cenne rady
skłaniam się do pozostawienia auta gdzieś w okolicach Gibraltaru w Hiszpanii

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat