Zastanawiam się tylko nad krajem - ważne, żeby był w miare płaski, ciepły i tani (myślałem nad Hiszpanią, choć nie wiem do końca jak wyjdzie z tym ostatnim)
Od razu chcę rzucić się na głęboką wodę i przejechać w 2 tyg około tysiąca kilosów(...) mam jedynie rower i to nie najwyższych lotów.
Nie wiem jak z ostatnim, ale z pierwszym na pewno Ci nie wyjdzie
1000km w dwa tygodnie przejedziesz na czymkolwiek, byle było sprawne. To 70km dziennie.
Cytat: Dream Maker w 22 Sie 2017, 22:37Nie wiem jak z ostatnim, ale z pierwszym na pewno Ci nie wyjdzie I właśnie tak kończy się research wśród ludzi, którzy o temacie pojęcia zielonego nie mają! (Pytałem kilka osób, które hiszpanię zjeździły, lecz nie na rowerze...
Trasa niezbyt wymagająca, bo planuję na wyprawę zabrać kobietę. Jeśli nam się uda robić nie 70, a na przykład 100 czy 150 km dziennie - pojedziemy dalej. Na pewno przygotuję kilka wariantów tras!
Pozwolę sobie jeszcze wkleić tutaj listę rzeczy, o których się dowiedziałem jakoby miały być mniej lub bardziej niezbędne.- KOCYK FILCOWY
- KURTKI ROWEROWE PRZECIWDESZCZOWE
- SPODNIE PRZECIWDESZCZOWE
- CZAPKA KOLARSKA- HUSTA NA GŁOWĘ
- WIELKA SAKWA PODSIODŁOWA- TORBA NA KIEROWNICĘ Z MAPNIKIEM- ZESTAW SAKIEW 2x 30l + 2x 10l
- KLEJ DWUSKŁADNIKOWY- TABLETKI DO UZDATNIANIA WODY
Cytat: HornyHorse w 22 Sie 2017, 22:46- KOCYK FILCOWYDo czego?
- KOCYK FILCOWY
MIESZKANKO:- NAMIOT (niedrogi)(FN lima 2? niedrogi, a wytrzyma na pewno kilka lat, ja uzytkowałam intensywnie i jeszcze działa, zmienilismy pare lat temu na bardziej przestrzenny, ale lima cały czas nadaje sie do użytku)- ŚPIWORY (syntetyczne, średnia półka)jeżeli kraj ciepły, i lato -spokojnie może taki być - Bałkany, Hiszpania)- MATY POD ŚPIWORY (średnia półka, najlepiej składane w harmonijkę)może karimata?albo dmuchany materacyk volven kosztuje ponad 100zł chyba, zalety - lekkie, pakowne, wytrzymałe(u nas kilka lat intensywnego uzywania i żadnego przebicia, wady - trzeba dmuchać)- PLANDEKA(wykreslić, niepotrzebne)- KOCYK FILCOWY(? wywal z listy:D)UBRANIE: - BUTY (najtańsze shimano)ja akurat jeżdżę w "wybieganych" butach biegowych, biore tylko jedne, przemakaja ale i szybko schną. Jacek jezdzi w spd.są tacy którzy jeżdzą w sandałach, ja zabieram jakies lekkie klapki zazwyczaj których nie żal zniszczyć i się potem pozbyć (pod prysznic albo żeby połazić wkoło namiotu)- PORTKI Z PIELUCHĄ (najlepiej na szelkach)jezeli jezdzisz z pielucha to ok- KOSZULKI ROWEROWEnie muszą być koniecznie rowerowe - z dekatlonu te najtansze turystyczne daja radę (rowerowe zawsze beda jednak drozsze, chyba ze z lumpexu:), lekkie, bez uczucia "sztucznosci", po wypraniu byłskawicznie schną - chyba że lubisz mieć z tyłu kieszonki- BLUZY ROWEROWEnie musisz mieć koniecznie rowerowych - tu podobnie, możesz dorwac jakaś turystyczną. Ja zazwyczaj zabieram 2-3 koszulki, trzy to max i czesto niepotrzebny+ jedna bluza biegowa cienka z długim rekawem+jedna ciepła polarówka+ jedna przeciwdeszczowa i to wszystko na górę)- KURTKI ROWEROWE PRZECIWDESZCZOWEjedna starczy, nie musi byc koniecznie rowerowa, tu warto sie rozejrzeć za lepszym modelem, przyda się i do trekkingu i na rower)- SPODNIE PRZECIWDESZCZOWEok- SZORTYok- KASKok- CZAPKA KOLARSKAok- HUSTA NA GŁOWĘjakis pseudobuff da radę, tanie i można wziać dwa jak się chce:D czapka lepsza jak dla mnie bo ma daszek(?) osłoni oczy- OKULARYok- RĘKAWICZKI ROWEROWE KROTKIEok- POLARokROWER:(do roweryu się nie odniosę, tu są bardziej technicznie ogarnięci- LAMPKA PRZEDNIA(MACTRONIC SCREAM 02 400 lm ~130zł ? )- LAMPKA ROWEROWA TYLNA (~40zł)- BŁOTNIKI SZOSOWE- WIELKA SAKWA PODSIODŁOWA(nie jest ko nieczna)- BAGAŻNIK TYLNY(wziać jakiś wytrzymały, tu nie warto zakładać byle czego, napatrzyłam się na awarie bagazników)- BAGAŻNIK PRZEDNI(jeżeli nie wezmiesz przednich sakw, to niepotrzebny)- TORBA NA KIEROWNICĘ Z MAPNIKIEM(jeżeli uzywasz to tak)- ZESTAW SAKIEW 2x 30l + 2x 10l(zrezygnowałabym z przednich. Niektórzy lubia jezdzić z przednimi też - my się na dwa miesiace spakowalismy spokojnie w tylne tylko. Radze najpierw pojechac tylko z tylnymi, jeżeli stwierdzisz, że jednak chcesz przednie, to dokupić. Dwie sakwy o wiele łatwiej ogarnąć przy przelotach, przejazdach pociagiem, przenosinach itp. Ewentualnie wór transportowy nieprzemaklny, np crosso, do namiotu, możesz przytroczyć na wzdłuż do bagażnika. Byle nie za duży:))- KOSZYK NA BIDONok- BIDONok- UCHWYT NA SMARTFON- LICZNIK- LUSTERKO ROWEROWE- EKSPANDER(dwa lub trzy, zawsze można przytroczyć rower żeby sie nie gibał np w pociagu, przytroczyc jakis wór na bagaznik, poza tym to rzecz którą łatwo zgubić a nie ciązy. MY akurat lubimy ekspandery samodzielnie skompilowane z plastikowych haczyków z "języczkiem" - nie wiem jak się nazywają - lżejsze od metalowych, nie rozginają się i ogólnie jakby fajniejsze) kupionych w żeglarskim i liny elastycznej kupionej tamże, trzeba jedynie sprawdzić czy haczyk jest w odpowiedniej wielkosci zeby zahaczyć o bagażnik. ale oczywiscie mozna tez kupić gotowe ekspandery)PODRĘCZNY GARAŻ:- POMPKA- MULTITOOL - KILKA POTRZEBNYCH KLUCZY- SCYZORYK- ŁATKI- DĘTKI - ŁYŻKI DO OPON- TRYTYTKI- KLEJ DWUSKŁADNIKOWY- TAŚMA KLEJĄCA (izolacja i srebrna)APTECZKA: - TABLETKI DO UZDATNIANIA WODY(nigdy mi się nie przydało coś takiego, czasem zabieramy filtr, ale też zdaje się że przydał się raz czy dwa. zalezy gdzie jedziesz, jak w jakiś bardziej cywilizowany kraj, to nie warto sobie zaprzatac tym głowy)- GLUKOZA(? nigdy nie brałam)- PIERSIÓWKA (z rumikiem)- ŚRODEK NA ROBACTWO(tzn? na komary?)- ŚRODKI ŻOŁĄDKOWE (gastrolit, węgiel, nifuroksazyd)- ŚRODKI PRZECIWBÓLOWE- ASPIRYNA- DUOMOX- MAŚĆ MOBILAD- COŚ NA BÓL GARDŁA- TRIBIOTIC- WITAMINY- KOMPRESY JAŁOWE- OPASKI ELASTYCZNE- ŻEL ANTYBAKTERYJNY- SPIRYTUS- PLASTRY- LEPIEC- ŻELAZO- MAŚĆ MENTOLOWACo do całej apteczki, myslę że warto zapoznac się z tematem na forum, jest gdzieś o apteczce. Nie czuję się kompetentna w apteczkach, bo biore zazwyczaj tylko aspirynę, takie przezroczyste plastry (sztuczne szwy) i jeżeli pamiętam to spirytus do odkażenia ewentualnie. Kiedyś brałam też sudocrem lub talk na odparzenia tyłka od siodełka, teraz o tym zapominam, ale przydaje się:D Jednak na pewno coś i na zoładek moze się przydac, przeciwbólowego teżGASTRONOMIA:- MENAŻKA ZAMYKANA STALOWA- PALNIK- NABÓJ DO PALNIKA- SZTUĆCESPRZĘT FOTOGRAFICZNY:AKCESORIA:- BATERIE- KABLE DO ŁADOWANIAJeśli można, bardzo prosiłbym o sugestię na co warto wydać więcej, a na czym można przyoszczędzić. Ewentualnie eliminację niektórych przedmiotów oraz propozycje takich, które wypadałoby mieć.Pozdrawiam,Kamil