Autor Wątek: Pierwsza podróż. Prośba o kilkaset porad  (Przeczytany 7147 razy)

Offline Mężczyzna HornyHorse

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 21.08.2017
@martwawiewórka

Przeglądam wszelkie tematy jak tylko mam czas. Problem w tym, że większość propozycji jest sprzed kilku dobrych lat. Trafić na działający link to gratka. Niektóre modele również już nie są w produkcji, ale myślę, że z wyborem przenośnego mieszkanka jakoś sobie poradzę!

Z tego co się wywiedziałem z wszelkich źródeł - masz zupełną i niepodważalną rację jeśli chodzi o bagażnik i sakwy! Właśnie tutaj planowałem już zainwestować w jakieś porządne ortlieby, które wytrzymają lata (opinie o serwisie po gwarancji też to potwierdzają).

Co do wyposażenia roweru mojej towarzyszki w sakwy, to wygląda on tak:

zastanawiałem się gdzie je zamontować i wyszło mi, że tak chyba byłoby najwygodniej. Poza tym kupując taki zestaw, mógłbym go np. wykorzystać do obładowania swojego roweru na jakąś poważną wyprawę.

Ogółem to dziękuję za wiele bardzo cennych rad.

@Sedymen

Oczywiście, to również wziąłem pod uwagę, dziękuję. Na pewno wezmę to pod uwagę, w przyszłości, przy dokładnym planowaniu trasy.

@transatlantyk

O podobanie nie ma się co martwić, bo kiedy tylko możemy wychodzimy na rowerki i staramy się dojechać jak najdalej. W naszym kraju również chcielibyśmy gdzieś pośmigać. Jednak w tym roku na przeszkodzie (jeśli chodzi o dalszą trasę w Polsce) stały dwa czynniki - moja praca oraz niepewna pogoda. Przed pojechaniem na te wymarzone Bałkany, czy gdziekolwiek indziej na pewno jeszcze gdzieś nadarzy się okazja, by w Polskę wyruszyć. Przynajmniej taką mam nadzieję...

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Jak zamierzasz założyć przedni bagażnik do tej szosówki?
Co prawda z tylnym też słabo, ale na obejmy jakoś to widzę.

Jak zamierzasz założyć przedni bagażnik do tej szosówki?
Co prawda z tylnym też słabo, ale na obejmy jakoś to widzę.

No i własnie tu rodzi się pytanie... Szczerze mówiąc uznałem, że zamontowanie zarówno jednego jak i drugiego może być problemem, więc wybrałem opcję przednią. Muszę podjechać do jakiegoś porządnego rowerowego, gdzie mi powiedzą co można, a czego się zrobić nie da. Polecacie jakiś sklep w Warszawie?

Offline Mężczyzna lukantos

• Na forum od: 23.08.2007
Polecacie jakiś sklep w Warszawie?

Na bogato: Bikeman - Gocław/Ursynów/Centrum (Ortlieb) - do wyboru gdzie bliżej.
Ekonomicznie: Alltheway Żoliborz (Crosso) - z tym, że w tym przypadku trzeba dorobić (dokupić) adaptery. Łopata w dłoń i na forum znajdziesz sporo informacji na ich temat. :)

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012

Co do wyposażenia roweru mojej towarzyszki w sakwy, to wygląda on tak:

Uuu no to teraz rozumiem te potrzebę płaskiego terenu... Czy twoja towarzyszka nie ma innego sprzętu? Szosówka nie jest raczej najlepszym rozwiązaniem na początki turystyki rowerowej, zwłaszcza w wydaniu dwutygodniowym. Ok da się, z resztą właśnie pól forum śledzi relację z MRDP, gdzie kilkudziesięciu gości zapieprza przez 10 dni non stop na szosówkach, ale umówmy się, z klasyczną turystyką nie ma to wiele wspólnego...

Niezbyt wygodna pozycja na dłuższą metę, problem na dłuższych i stromych podjazdach, ograniczenie właściwie tylko do asfaltu, ból tyłka który może zupełnie odebrać przyjemność z jazdy... Jeszcze pewnie coś by się znalazło.

Też masz taki rower? Bo jeżeli posiadasz np. górala a twoja towarzyszka się odpowiednio wytrenuje na  szosie to może się okazać, że na płaskim będziesz ją gonił z wywieszonym językiem.
« Ostatnia zmiana: 24 Sie 2017, 09:26 laxigen »

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
Niech Towarzyszka zainwestuje w wąskie opony Shwalbe Marathon. O wiele lepiej nadadzą się do turystyki niż dedykowane szosowe. W lekki teren da się wtedy wjechać.
Czy ja dobre widzę, że ta szosa ma możliwość montażu bagażniku z tyły? Zdjęcie jest takie, że nie jestem pewny.
Jak możliwość jest to lepiej mieć te małe sakwy z tyłu niż z przodu.

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Podepnę się pod poprzedników: ciężko widzę pierwszą wyprawę na takim rowerze... Już na dzień dobry stajecie przed problemem jak zamontować bagażnik.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Zdecydowanie kupiłabym duże sakwy zamiast małych - i te nadają się na przód jeśli jest taka potrzeba (jeździłam tak wiele razy, mam dwa komplety dużych), a w małych niewiele co się zmieści. Na pewno prościej też będzie zamontować bagażnik z tyłu niż z przodu.
Mam też wątpliwości, czy rower obciążony tylko z przodu wygodnie się prowadzi w czasie jazdy, a zwłaszcza prowadzenia roweru pod górkę (czy tam po chodniku). Może ktoś tak jeździł i się wypowie.

Polecam ursynowskiego Bikemana. Sprzęt mają drogi (bagażniki Tubusa, sakwy Ortlieba itp.), ale serwis super - znają się na rzeczy, są uczciwi i bardzo pomocni.

Co do mojego roweru to wygląda on tak:

Na pewno odwiedzimy Bikemana, choćby po to, by zasięgnąć języka :)

My po prostu lubimy szosy. Nie jeździmy na nich z prędkością 70 km/h na zakręcie :) Zarówno ja, jak i moja partnerka uważam, że nie ma wygodniejszego roweru! dlatego nie straszna nam dłuższa trasa. Gonił jej nie będę raczej, bo mam więcej siły i praktyki :D To doskonale wyrównuje różnicę w sprzęcie. Tak jak Giovanni mówi - wymienimy jej opony na troszkę grubsze, z większym bieżnikiem i w delikatny teren wjedzie bez problemu. Jej rower nie ma dodatkowych dziur na zamontowanie bagażnika z tyłu. Ale można chyba to jakoś zrobić. Skoro jednym tchem wszyscy mówicie, że przedni bagażnik to lipa - zrezygnuję z niego, zarówno jak i z wielkiej, podsiodłowej sakwy.

Podepnę się pod poprzedników: ciężko widzę pierwszą wyprawę na takim rowerze... Już na dzień dobry stajecie przed problemem jak zamontować bagażnik.

Po to są problemy, żeby je rozwiązywać, a nie załamywać się.

Offline Mężczyzna Psotnik

• Miasto: Niestety W-wa
  • Na forum od: 10.07.2012
Z bagażnikem problemów być nie powinno.
https://www.bikeman.pl/produkty,2?seaProdId=15&seaAdv=1
W górnym mocowaniu zrezygnowałbym z rozwiązań proponowanych przez Tubusa i podpiął go pod szybkozamykacz sztycy.

Sakwy tak jak poprzednicy, sugerowałbym większe i rozważył dodatkowa zakup czegoś takiego.
https://www.bikeman.pl/torba-podrozna-ortlieb-rack-pack-31l-yellow,3,17974,2054
Nie koniecznie w tym rozmiarze.

Co do serwisów to proponuje ten na Prymasa Tysiąclecia 60/62 lub jeśli mieszkasz po prawej stronie wisły na Białołęce ul. Świderska 109G

Generalnie z Twoimi problemami po serwisach powłóczyć powinieneś się w miesiącach zimowych. Panowie mają wtedy czasu aż nadto i można na spokojnie omówić wszystkie nietypowe dolegliwości.
« Ostatnia zmiana: 24 Sie 2017, 13:00 Psotnik »
Odpłynąłem stąd bez żalu od tego wersalu bo czuję ten luz.

Offline Giovanni

• bikestats
Z takimi rowerami już przepadliście. Najpóźniej w 2018 r. zrobicie MP trasę 500 km;)

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."

Offline Mężczyzna routen

• Miasto: Dolina Złudzeń
  • Na forum od: 10.02.2014
Cudaki jesteście.Jak mi za mało miejsca było to nie szukałem,tylko podwinąłem rękawy i lutowałem bagażnik pomysłu własnego.
https://lh3.googleusercontent.com/-MbM6nsjayJw/WZ6zk5e5-zI/AAAAAAAABnw/I11WoaUh_0MbXdmhg8i6NJLElqB6gUgdwCJoC/w530-h398-p/IMG_1544.JPG

Offline Mężczyzna Psotnik

• Miasto: Niestety W-wa
  • Na forum od: 10.07.2012
Cudaki jesteście.Jak mi za mało miejsca było to nie szukałem,tylko podwinąłem rękawy i lutowałem bagażnik pomysłu własnego.
https://lh3.googleusercontent.com/-MbM6nsjayJw/WZ6zk5e5-zI/AAAAAAAABnw/I11WoaUh_0MbXdmhg8i6NJLElqB6gUgdwCJoC/w530-h398-p/IMG_1544.JPG
Matuchno, ale oni mają wyjechać na dwa tygodnie, a nie do sklepu po pół litra.
Pompka rewelacja, a dynamo... całość brak słów ;)
Odpłynąłem stąd bez żalu od tego wersalu bo czuję ten luz.

Offline Giovanni

• bikestats
Też uważam, że każdy kto nie lutuje jest Cudowny, ale sugeruję zlekceważyć radę kolegi i postąpić na odwrót: nic nie podkasywać, nic nie lutować, szukać, a wtedy wyjazd na pewno się uda.

Offline Mężczyzna routen

• Miasto: Dolina Złudzeń
  • Na forum od: 10.02.2014
To była tylko propozycja dociążenia przedniego koła.
Wytrzymuje 10 kg i po ściągnięciu trokami nic się nie gibie ani nie chyboce.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum