Autor Wątek: Spadający łańcuch, biegi w piaście  (Przeczytany 19630 razy)

Offline zakolas

• Miasto:
  • Na forum od: 05.08.2016
Spadający łańcuch, biegi w piaście
« 24 Sie 2017, 21:21 »
Witam, jak w tytule, mam piastę Nexus z 3 biegami i często podczas jazdy spada mi łańcuch, głównie z tylnej zębatki.
Gdy zaczęło się to powtarzać cofnąłem koło względem ramy, żeby go lepiej naciągnąć, obecnie jest naprawdę nie-wiszący, a mimo to dalej spada. Dzieje się to głównie na wybojach, jak przy większej prędkości wjadę w jakąś dziurę.

Moje podejrzenia:
- starta tylna zębatka - byłem głupi i po wymianie łańcucha posmarowałem go smarem i tak jeździłem. Dopiero po jakimś czasie przeczytałem, że nie powinno się tego robić i starłem ten smar wraz z całym syfem z niego
- jakieś uszkodzenie mechaniczne ramy - z tego co kojarzę, to zaczęło się to dziać po transporcie roweru samolotem, nie wiem czy czasem coś się nie przekrzywiło

Macie jakieś porady jak sprawdzić co naprawdę jest przyczyną? Ktoś miał coś podobnego?
Próbować wymieniać tą tylną zębatkę i łańcuch na nowe? Da się jakoś łatwo wymienić zębatkę w napędach tego typu?
« Ostatnia zmiana: 3 Wrz 2017, 18:25 Turysta »

Offline Mężczyzna Psotnik

• Miasto: Niestety W-wa
  • Na forum od: 10.07.2012
Moje podejrzenia:
- starta tylna zębatka - byłem głupi i po wymianie łańcucha posmarowałem go smarem i tak jeździłem. Dopiero po jakimś czasie przeczytałem, że nie powinno się tego robić i starłem ten smar wraz z całym syfem z niego
Żadne moje doświadczenie w przypadku takich napędów.

Przy klasycznej wózkowej przerzutce łańcuch zmienia się z kasetą/wolnobiegiem.

Myślę, że użytkownicy piast rohloffa  będą mieć coś bardziej konstruktywnego do powiedzenia.

Co do smarowania łańcucha-lepiej niech skrzypi i rzęzi niż ma być przesmarowany.(zdecydowanie)

Przetarcie nawet dokładne po smarze to za mało.
Butelkowanie i to wielokrotne jest wskazane.(reanimacja to zabieg po fakcie, więc wiadomo po rekonwalescencji bywa lub nie bywa lepiej) :)
Odpłynąłem stąd bez żalu od tego wersalu bo czuję ten luz.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Między innymi, mamy dwa rowery z biegami w piaście i przenigdy nie spadł w żadnym łańcuch. W ogóle trudno mi to sobie wyobrazić. Przychodzi mi do głowy jedynie mocne wykrzywienie ramy, powodujące że tylne koło i korba nie pracują w jednej płaszczyźnie. Albo też zupełnie krzywe, nierównoległe ustawienie tylnego koła. Ale to dość łatwo zobaczyć. Objawy zużycia łańcucha lub zębatki to przeskakiwanie w czasie pedałowania a nie spadanie.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
W życiu się nie zgodzę, że suchy łańcuch jest lepszy niż zbyt mocno nasmarowany.

Offline zakolas

• Miasto:
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Łańcuch nigdy nie ślizga się po zębatkach, dopóki "siedzi" na miejscu to wszystko jest w porządku.
Rama też nie wygląda na skrzywioną, a już na pewno nie w stopniu znacznym. Dzisiaj po pracy zrobię jakieś zdjęcia poglądowe, razem z pokazanym naciągiem łańcucha. Moim zdaniem koło jest równo osadzone, ale dla pewności to zamieszczę, bo już sam nie mam pojęcia co to może być.
Jeszcze jedna rzecz, która dzieje się mniej więcej od tego samego momentu:
łańcuch czasem ociera się o osłonkę przy przedniej zębatce, w żaden sposób nie potrafię tego zniwelować, jedynie jakbym ją ściągnął całkowicie.

Butelkowanie, czyli czyszczenie łańcucha w butelce z czymś co rozpuszcza tłuszcz? Co dokładnie można użyć do tego? Coś dostępnego w normalnym markecie budowlanym?

Spróbuj popatrzyć od strony tylnej zębatki - czy obie zębatki, tył i przód, leżą w jednej płaszczyźnie? Sprawdź to także pod obciążeniem (z kimś siedzącym na rowerze). Przychodzi mi do głowy jeszcze takie pęknięcie ramy ew. tylnego widelca, które ujawnia się pod obciążeniem. I sprawdź jeszcze koło tylne pod kątem luzu na osi (czy się nie rusza na boki?)
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Rama też nie wygląda na skrzywioną, a już na pewno nie w stopniu znacznym.
(..)
Moim zdaniem koło jest równo osadzone,
(..)
Jeszcze jedna rzecz, która dzieje się mniej więcej od tego samego momentu:
łańcuch czasem ociera się o osłonkę przy przedniej zębatce, w żaden sposób nie potrafię tego zniwelować, jedynie jakbym ją ściągnął całkowicie.
Z tego opisu to wygląda na to że rama tylko wygląda na prostą.
Tak jak wcześniej napisano sprawdź przede wszystkim czy obie zębatki leżą w jednej płaszczyźnie.
Stawiam dolary przeciw orzechom że nie.

Na czyszczenie łańcucha przyjdzie czas. Nie demonizujmy tego problemu.

Offline zakolas

• Miasto:
W przerwie udało mi się zrobić zdjęcia. Rama nie wygląda na krzywą, próbowałem się też na nim opierać i patrzeć czy się coś nie wygina i też nie zauważyłem nic takiego.

W załącznikach pozostałe fotki. Wszystkie sugestie mile widziane.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Fajnie.
To teraz wróć i zrób je dobrze
Zdejmij osłonę łańcucha i zrób zdjęcia tak żeby było widać obie zębatki.
I, co kluczowe, masz ustawić aparat dokładnie w płaszczyźnie zębatek (ew. jednej zębatki.
Jak masz robić pod kątem to nie rób wcale.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Z tego co widzę na ostatnim zdjęciu to wisi Ci łańcuch.
Powinieneś skrócić łańcuch tak by nie wisiał. Polecam znaleźć na Youtube poradnik o długości łańcucha i skracaniu.

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
Żadne moje doświadczenie w przypadku takich napędów......

"Nie znam się ale coś doradzę"

Mnie też spada, w towarówce, ale obwiniam zbyt rozciągnięty łańcuch. Jak go naciągnąłem to mu z lekka przezszło spadywanie. W zasadzie czekam na "koniec sezonu" rowerowego w serwisie, byb szybko wymienili całe przenoszenie napędu. Wiele tysięcy nie robię towarowym, ale zazwyczaj rower jest w pełnym obciążeniu, więc coś szybciej się to zużywa.

Smaru (olej sprężarkowy) nigdy nie żałuję.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
/.../
Myślę, że użytkownicy piast rohloffa  będą mieć coś bardziej konstruktywnego do powiedzenia.
/.../

Rowery jednorzędowe z natury są beztroskie, zwłaszcza te z biegami w piaście.
W sprawie nadmienić mogę ledwie tyle, pomimo również użytkowania podręcznikowo zużytych el. napędu, na odległości 5o kilku tys. km nie pamiętam, by lańcuch kiedykolwiek zleciał (ani na trekkingu, ani na mtb). Zwisające łańcuchy oblepione są masą olejowo-piaskowo-błotną.

Dobry łańcuch, koronkę, blat (?) użytkuję jedynie okresowo, podczas wyjazdu z bagażem.

Sądzę, jeśli się uważnie popatrzy, pokręci, przyczynę (łatwo) idzie zidentyfikować - no bo co?
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
No to i ja powiem, że w napędzie 1x9 łańcuch mi spada. Koronki ok. Łańcuch wymieniłem i też spada. Ja winię za to brak przedniego prowadzenia. Widać taki urok sprzętu.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

No to i ja powiem, że w napędzie 1x9 łańcuch mi spada. Koronki ok. Łańcuch wymieniłem i też spada. Ja winię za to brak przedniego prowadzenia. Widać taki urok sprzętu.

Wątek o jednorzędowcu jest raczej...

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Sorki. Się rozpędziłem.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum