Autor Wątek: Giant X-Sport 0  (Przeczytany 5383 razy)

Offline Barteusz

• Miasto: By-ca Kł./Wrocław
  • Na forum od: 27.01.2010
Giant X-Sport 0
« 8 Lut 2010, 21:53 »
Coś podejrzanie mi to wygląda :P .
Ciekawe jak zachowuje się na wertepach, przy większych prędkościach i przede wszystkim na ostrych zakrętach.
Szkoda, że lepiej nie widać mocowania.
Były na tamtym forum opinie odnośnie używania tego ustrojstwa? ;)

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
Giant X-Sport 0
« 8 Lut 2010, 21:58 »
Jak to się zachowuje na zakrętach i nierównościach (korzenie, krawężniki) ?

Bezproblemowo, jeździłem z nią pod obciążeniem około 40-50 kg i z prędkością 30-40km/h po lesie była strasznie stabilna. Krawężniki prawie nie czuć, że się wjeżdża - zjeżdża z nich. Zakręty tak samo bardzo dynamiczne robiłem ale, że była obciążona dobrze nie traciła przyczepności. Zjazdy pod kątem 45 stopni tak samo żaden problem.

Byłeś w stanie rozpędzić się po lesie z 50kg bagażu do 40km/h?
Czy to wartości mierzone, czy "tak Ci się wydaje"?
Nie wiem, jak nowy, ale stary extrawheel to nie pozwalał z taką masą nawet ruszyć...

Mierzone oczywiście, nad konstrukcją tej przyczepy spędziłem trochę czasu oraz na testowaniu odpowiednich materiałów. W jakim sensie nie pozwoliła ruszyć? Nie wiem jak z obciążeniem extrawheel'a, u mnie bez problemu startuje się z taką masą. A po lesie jechałem koło 25km/h potem z górki po korzeniach itp. to się rozpędziłem do tych 40km/h, więcej już nie próbowałem. Po asfalcie jechałem z góry max 70km/h, jedyny problem miałem gdy mi auto wtedy wyjechało to mi przyczepa zaczęła boksować przy ostrym hamowaniu, ale była obciążona wtedy około 40kg co oczywiście przekłada się na dobrą przyczepność więc tragedii nie było.

Nie wiedziałem, że aż tak trefnie to chodzi w extrawheelu. U mnie przewoziłem kolegę który ważył 70kg i nie było problemu. Zresztą ja mam bardziej przemyślaną konstrukcję. I widelec z byle powodu się nie wypnie i nie wpadnie w szprychy jak to inny jego właściciele narzekają...

http://www.forumrowerowe.org/topic/21670-przyczepka-rowerowa-extrawheel/page__st__20

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
Giant X-Sport 0
« 8 Lut 2010, 22:26 »
Cytat: "Waxmund"
a po co Ci sakwy niżej ? Żeby wg jakieś bzdurnej opinii łatwiej Ci się pod górkę wjeżdżało? :lol:
Chyba raczej Szmfonianowi chodzi o to, że im niżej środek ciężkości, tym stabilniejszy taki zestaw. Przy wychyleniu bocznym robi mniejszy moment.
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Giant X-Sport 0
« 14 Lut 2010, 18:30 »
Oho, będą wektory! :mrgreen:

Cytat: "MaciekPaciek91"
Przy wychyleniu bocznym robi mniejszy moment.

Maciek, chyba krótszy moment? ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum