Wiem, że jest Surly Ogre, który złapie te wymagania, ale zakup dwóch ram po 3K złotych nie jest rzeczą którą przewidywałem...
Nigdy w żadnym azjatyckim kraju nie byłem. Mój post znowu nie będzie odniesiony do azjatyckich realiów,czyli być może, bezużyteczny.W doopie miejcie koła 26. O ile Gosia wygląda dość przyzwoicie na Stevensie 23 (ale ładnemu na wszystkim ładnie), to inne opcje wyglądaja kuriozalnie.Przepraszam, wiem, że to ostro powiedziane, trzeźwy do tego (niestety) jestem, ale wygoda i bezpieczeństwo przede wszystkim.
A Surly Ogre, nie chcesz sobie zobaczyć? Pytam bo podajesz też nazwy rowerów na 28 cali. Ogre to jest chyba najbardziej uniwersalny i najładniejszy (subiektyw) z Surlych. Można na tej ramie złożyć fajny rower wyprawowy. Poradzi sobie na asfalcie i w terenie (tu wiele zależy jaki wsadziłbyś widelec, hamulce mostek itd.)
Ja w tym roku złożyłem sobie rower na wyjazdy na Ogrze ale na ramie 2016 rozmiar XL przy moim wzroście 191cm, but 47. Jak dla mnie rozmiar wydaje sie idealny do moich gabarytów (inf. nie zahaczam butami o pedały). Tu masz jego opis:https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=19612.0
Gdybym wiedział, że jesteś w Warszawie... Rozumiem, że wogle nie rozważałeś Trolla. W każdym razie czy masz może jakieś swoje zdjęcie profilowe? Bo zastanawiam się nad ta moja pozycją co z tego będzie? Wyglądasz taka jak ja na Trollu?
Patrzę na dwa modele Surly Troll i Ogre i porównuję centymetry i z dużym prawdopodobieństwem moja pozycja wyglądałaby podobnie. Ogle wydaje się być 1cm wyższy i dłuższy ale to akurat rzeczy do korekcji mostkiem.
...Pomińmy na chwilę wygląd...... dlaczego rower na 28 jest pod tym względem lepszy? ...
W każdym razie nie uważaj czasu poświęconego na dotychczasowe rozważania za stracony. Jestem przekonany, że w jakimś momencie to zaprocentuje.
Źle przepisane ze specyfikacji w pliku pdf - 310 mm to długość rury sterowej, wysokość widelca od osi do korony, to 420 mm.
Dopytam jeszcze co myślicie o tym jak wyglądamy na Trollu? On jest za mały na mnie czy za duży na Gosię? Ona była zadowolona, ale na takiej konfiguracji chyba rąk nie odciąży.
Cytat: anghan w 16 Paź 2017, 21:19...Pomińmy na chwilę wygląd...... dlaczego rower na 28 jest pod tym względem lepszy? ...Wprowadziłem Cię w błąd, przepraszam. Wiele razy pisałem, że coś wygląda źle, brzydko itp. Miałem na myśli nie tylko kwestie estetyczne (chyba w ogóle tego nie brałem pod uwagę), ale intuicyjne podejrzenie, że coś nie zagra jak trzeba. Przed chwilą przypomniałem sobie o zwrocie "nie widzi mi się to", który lepiej oddaje stan rzeczy.
Sugestia żeby nie odrzucać tarczówek może mieć sens. Być może jakieś połączenie hamulców tarczowych z obręczowymi dałoby większe pole manewru, o którym napisał wojtek. Może na jednym kole tarczówka, a na drugim obręczowy, a może na jednym rowerze tarczówki, a na drugim obręczowe... Co właściwie na jedno wychodzi, ale jest szósta w nocy i trudno mi się skupić.
Jeżeli będziesz w Warszawie to wcześniej daj znać to jak się zmówimy i będziesz mógł się przymierzyć (zrobię Ci fotkę z boku do analizy).
Cytat: anghan w 16 Paź 2017, 21:19Dopytam jeszcze co myślicie o tym jak wyglądamy na Trollu? On jest za mały na mnie czy za duży na Gosię? Ona była zadowolona, ale na takiej konfiguracji chyba rąk nie odciąży. Możecie mi to jeszcze skonsultować? Mam problem z wymiarowaniem tej ramy. Oni niby piszą 22", ale.. Przekrok jest jak w Stevensie 23" czyli ponad 83cm, a sam wymiar "Seat Tube Length" z tego co pamiętam (potwierdzę) miał do końca rury niecałe 60cm. Czyli jak ten rower jest duży? To odnośnie powyższego pytania.