Autor Wątek: Rower wyprawowy dla wysokiej osoby (kierunek Azja)  (Przeczytany 23362 razy)

Offline Mężczyzna DiDżej

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.10.2013

Wiem, że jest Surly Ogre, który złapie te wymagania, ale zakup dwóch ram po 3K złotych nie jest rzeczą którą przewidywałem...

Ja kupiłem ramę Ogra w sierpniu znacznie taniej. Nie wiem czy tanio czy drogo, ale jednak kosztowała 409EUR, model 2017. Teraz nie ma tej promocji (519EUR) ale może warto zapytać przy dwóch?. Inna sprawa to dostępność rozmiarów.
I teraz szanowna Administracjo jak podam link to będzie reklama czy nie? A tam, podam: https://www.bike-components.de/en/Surly/Ogre-29-Rahmenkit-Modell-2017-p53869/    ;)
Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.
Albert Einstein

Offline Mężczyzna Włod

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.04.2011

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
LHT w 28" ma bardzo średnie zastosowanie w jakiejkolwiek podróży na bezdrożach. Maksymalna opona 45C. Bez sensu.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
Ja w tym roku złożyłem sobie rower na wyjazdy na Ogrze ale na ramie 2016 rozmiar XL przy moim wzroście 191cm, but 47. Jak dla mnie rozmiar wydaje sie idealny do moich gabarytów (inf. nie zahaczam butami o pedały).
Tu masz jego opis:
https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=19612.0
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
Dopytam jeszcze co myślicie o tym jak wyglądamy na Trollu? On jest za mały na mnie czy za duży na Gosię? Ona była zadowolona, ale na takiej konfiguracji chyba rąk nie odciąży.

Według tabelki to mój rozmiar: http://surlybikes.com/uploads/downloads/19045_SUR_Bike_Sizing_Chart_VF.pdf

Nigdy w żadnym azjatyckim kraju nie byłem. Mój post znowu nie będzie odniesiony do azjatyckich realiów,czyli być może, bezużyteczny.
W doopie miejcie koła 26. O ile Gosia wygląda dość przyzwoicie na Stevensie 23 (ale ładnemu na wszystkim ładnie), to inne opcje wyglądaja kuriozalnie.
Przepraszam, wiem, że to ostro powiedziane, trzeźwy do tego (niestety) jestem, ale wygoda i bezpieczeństwo przede wszystkim.

Hej, wielkie dzięki za zaangażowanie. Pozwolę sobie dopytać, bo sytuacja mnie jednak powoli przygniata w tym senie, że szukamy jakiegoś świętego grala, a może go nie ma?

Pomińmy na chwilę wygląd, wiem, że małe kółka wyglądają dla mnie jak rower z komunii. Skupmy się na na haśle wygoda i bezpieczeństwo. Mógłbyś rozwinąć ten temat, dlaczego rower na 28 jest pod tym względem lepszy?

Patrzę na dwa modele Surly Troll i Ogre i porównuję centymetry i z dużym prawdopodobieństwem moja pozycja wyglądałaby podobnie. Ogle wydaje się być 1cm wyższy i dłuższy ale to akurat rzeczy do korekcji mostkiem. Czy myślę siew porównywaniu tych rowerów?

A Surly Ogre, nie chcesz sobie zobaczyć? Pytam bo podajesz też nazwy rowerów na 28 cali. Ogre to jest chyba najbardziej uniwersalny i najładniejszy ;) (subiektyw) z Surlych. Można na tej ramie złożyć fajny rower wyprawowy. Poradzi sobie na asfalcie i w terenie (tu wiele zależy jaki wsadziłbyś widelec, hamulce mostek itd.)

Chciałbym, myślałem, że nie jest dostępny... o tym niżej...

Ja w tym roku złożyłem sobie rower na wyjazdy na Ogrze ale na ramie 2016 rozmiar XL przy moim wzroście 191cm, but 47. Jak dla mnie rozmiar wydaje sie idealny do moich gabarytów (inf. nie zahaczam butami o pedały).
Tu masz jego opis:
https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=19612.0

Gdybym wiedział, że jesteś w Warszawie... Rozumiem, że wogle nie rozważałeś Trolla. W każdym razie czy masz może jakieś swoje zdjęcie profilowe? Bo zastanawiam się nad ta moja pozycją co z tego będzie? Wyglądasz taka jak ja na Trollu?

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
Gdybym wiedział, że jesteś w Warszawie... Rozumiem, że wogle nie rozważałeś Trolla. W każdym razie czy masz może jakieś swoje zdjęcie profilowe? Bo zastanawiam się nad ta moja pozycją co z tego będzie? Wyglądasz taka jak ja na Trollu?

Niestety nie mam żadnego zdjęcia z profilu.
Co do Trola nawet przez chwile się nie zastanawiałem bo miałem już zbudowane bardzo wytrzymałe koła 28" z poprzedniego roweru. Jak dla mnie zaleta 26" wychodzi na  stromych podjazdach(obwód koła).
Nie wiem jak wyglądam bo niespecjalnie tym się przejmuję, bardziej mi zależy abym czuł się wygodnie i dobrze mi się jeździło, a tak jest na Ogrze.
Ogr jest moim 5 rowerem w erze nowożytnej (mam jeszcze 6 rower ale to przełajka) i jest to najwygodniejszy konstrukcja z posiadanych.
Jeżeli będziesz w Warszawie to wcześniej daj znać to jak się zmówimy i będziesz mógł się przymierzyć (zrobię Ci fotkę z boku do analizy).
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Patrzę na dwa modele Surly Troll i Ogre i porównuję centymetry i z dużym prawdopodobieństwem moja pozycja wyglądałaby podobnie. Ogle wydaje się być 1cm wyższy i dłuższy ale to akurat rzeczy do korekcji mostkiem.
Ogre ma o półtora centymetra dłuższy tylny trójkąt, tego mostkiem nie skorygujesz. Noszę rozmiar 43, czyli stopę mam o jakieś 2 centymetry krótszą, nie haczę piętami o sakwy ani przy rowerze, który długość tylnych widełek 418 mm, ani tym bardziej w tym o widełkach 440mm. Połączenie tubusa logo z ortliebami powoduje, że mam jeszcze sporo miejsca między piętą a sakwą. Dla potrzebujących są ortlieby o pojemności 42 litrów.

Wykluczenie tarczówek uważam za błąd, podobnie mastawienie się tylko na koła 26". Dzięki hamulcom tarczowym, w razie kryzysu, dasz radę wsadzić mniejsze koło do dużej ramy.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
...
Pomińmy na chwilę wygląd...
... dlaczego rower na 28 jest pod tym względem lepszy?
...
Wprowadziłem Cię w błąd, przepraszam. Wiele razy pisałem, że coś wygląda źle, brzydko itp. Miałem na myśli nie tylko kwestie estetyczne (chyba w ogóle tego nie brałem pod uwagę), ale intuicyjne podejrzenie, że coś nie zagra jak trzeba. Przed chwilą przypomniałem sobie o zwrocie "nie widzi mi się to", który lepiej oddaje stan rzeczy.
To trochę jak z jazda na nartach (jadący "ładnie" jest zwykle skutecznym narciarzem), albo nawet z wezłem na linie (węzeł "ładny" ma wiekszą wytrzymałość niż zawiązany niechlujnie).
Miałem trekkingowy rower na kołach 28. Szybki, stabilny, komfortowy, ale nie kręci mnie jazda po asfalcie, więc go już nie mam. Spróbowałem też mtb na kołach 29, ale miałem wrażenie, że nie całkiem panuję nad nim (jestem prawie 20 cm niższy od Ciebie). Poza tym, rower się spisywał znakomicie. Nie "łapał" każdej dziurki w nawierzchni, przy większej prędkości przelatywał nad nierównościami. Naprawdę polecam spróbować, bo pomiędzy 26 i 29 jest duża różnica.
Niewykluczone, że kiedyś, jakiś rower złożę na kołach 27,5. Tymczasem, moje zamiłowanie do retro mtb i nikczemny wzrost trzyma mnie w rozmiarze 26  ;D
Sugestia żeby nie odrzucać tarczówek może mieć sens. Być może jakieś połączenie hamulców tarczowych z obręczowymi dałoby większe pole manewru, o którym napisał wojtek. Może na jednym kole tarczówka, a na drugim obręczowy, a może na jednym rowerze tarczówki, a na drugim obręczowe... Co właściwie na jedno wychodzi, ale jest szósta w nocy i trudno mi się skupić.
W każdym razie nie uważaj czasu poświęconego na dotychczasowe rozważania za stracony. Jestem przekonany, że w jakimś momencie to zaprocentuje.

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
Odniosę się jeszcze do tego co napisaliście, ale chciałem tyko zaktualizować wyniki z moich wycieczek po Polsce za rowerami Surly i innymi.

W tym albo zeszłym roku Surly Troll dostał nowa geometrię, ponieważ zrezygnowali z możliwości mocowania w tej ramie amortyzatora. W 2015 główka ramy miała 145mm, a teraz ma 180mm. Pozostałe wymiary zmieniły się bardzo delikatnie prawdopodobnie po to by dostosować się do tej zmiany.

Obawiam się tylko, że to co skorygowali nijak odpowiada temu czym jeździłem. To dlatego, że

http://surlybikes.com/parts/forks/troll_fork

Zarówno w nowym jak i starym widelcu z korekcją amortyzatora, rura sterowa ma długość 260mm. Troll na którym jeździłem nie miał uciętej rury sterowej.

Czy ja dobrze wnioskuję, że skracając geometrię oni opuścili mnie 3,5cm niżej i odebrali możliwość bardziej wyprostowanej pozycji?

W każdym razie nie uważaj czasu poświęconego na dotychczasowe rozważania za stracony. Jestem przekonany, że w jakimś momencie to zaprocentuje.

No tego... mam nadzieję

Czekam na info, ale chyba słabo jest z dostępnością Surly Ogre XL w tej chwili...

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Ale to jakaś bzdura, pewnie pomyłka - nie ma widelców 26 z wysokością montażową 310mm, więc to dowód na to, że do klawiatury posadzili kogoś niezbyt zorientowanego.
Nie długością sterówki, a wysokością widelca się uzyskuje odpowiednią geo. W starych mtb, sztywne widelce miały bardzo często wysokość ok. 390. Amortyzatory o niskim skoku można było zastapić sztywniakiem o wysokości ok. 410 - 420. Współczesne widelce mają wysokość ok. 450.
Wysokość montażowa, to odległość od osi piasty do dolnej bieżni sterów.

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
Tam się chyba walnęli, ale obecny schemat pokazuje co mieli na myśli i jest spójny z tym co piszesz. Powinienem je dodać od razu.

[teraz] http://surlybikes.com/bikes/troll/geometry

- długość widelca 420 mm / wysokość główki 180 mm

[2015, czyli to co jeździłem i jest na zdjęciach, po kolorze i zmianie w wymiarach wnioskuję]  http://www.charliethebikemonger.com/ekmps/shops/bikemonger/images/surly-troll-frame-forks-colour-black-colour-size-xs-[3]-10288-p.png (lepiej skopiować całość bo nawiasy kwadratowe są źle czytane przez silnik forum)

- długość widelca 453 mm / wysokość główki 180 mm

Z tego wnioskuję, że jeśli rura sterowa (260mm) ma tą samą długość, skrócili długość widelca i skorygowali to główka... to jednak na moje testy to wpływa, bo straciłem 3,5cm odległości od grzybka do osi koła.

Te przypuszczenia potwierdza też lista wymiarów w niemieckim sklepie:

https://www.bike-components.de/en/Surly/Troll-Disc-Canti-26-Starrgabel-43-Off-Set-Non-Suspension-Corrected-p57739/
https://www.bike-components.de/en/Surly/Troll-Disc-Canti-26-Starrgabel-40-Off-Set-Suspension-Corrected-p35727/

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Źle przepisane ze specyfikacji w pliku pdf - 310 mm to długość rury sterowej, wysokość widelca od osi do korony, to 420 mm.

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
Źle przepisane ze specyfikacji w pliku pdf - 310 mm to długość rury sterowej, wysokość widelca od osi do korony, to 420 mm.

Faktycznie... Tylko czemu wierzyć jak w każdym miejscu jest inaczej:

http://surlybikes.com/uploads/downloads/Surly_Fork_Info.pdf

Muszę bardziej na chłodno patrzeć...

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
Dopytam jeszcze co myślicie o tym jak wyglądamy na Trollu? On jest za mały na mnie czy za duży na Gosię? Ona była zadowolona, ale na takiej konfiguracji chyba rąk nie odciąży.

Możecie mi to jeszcze skonsultować? Mam problem z wymiarowaniem tej ramy. Oni niby piszą 22", ale.. Przekrok jest jak w Stevensie 23" czyli ponad 83cm, a sam wymiar "Seat Tube Length" z tego co pamiętam (potwierdzę) miał do końca rury niecałe 60cm. Czyli jak ten rower jest duży? ;) To odnośnie powyższego pytania.

http://surlybikes.com/bikes/troll/geometry

...
Pomińmy na chwilę wygląd...
... dlaczego rower na 28 jest pod tym względem lepszy?
...
Wprowadziłem Cię w błąd, przepraszam. Wiele razy pisałem, że coś wygląda źle, brzydko itp. Miałem na myśli nie tylko kwestie estetyczne (chyba w ogóle tego nie brałem pod uwagę), ale intuicyjne podejrzenie, że coś nie zagra jak trzeba. Przed chwilą przypomniałem sobie o zwrocie "nie widzi mi się to", który lepiej oddaje stan rzeczy.

A kiedyś były tylko rowery MTB 26" i wszyscy jeździli ;) Do mnie jednak bardziej przemawia argument wyglądu. Zastanawiam się czego dotyczy argument wygody. Pomijając pracę koła to tak jak już pisałem, rowery te mają zbliżone geometrie, różnice korygowane mostkiem. Chodzi mi o to, że z dużym prawdopodobieństwem ja będę na tych rowerach siedział podobnie, czyli pewnie dość wyprostowany, ale pode mną będą inne koła. One mogą sprawiać wrażenie mniej lub bardziej komicznych. Dla mnie rower będzie szybszy/wolnieszy zwrotnieszy lub łatwiejszy przy podjeżdżaniu.

Sugestia żeby nie odrzucać tarczówek może mieć sens. Być może jakieś połączenie hamulców tarczowych z obręczowymi dałoby większe pole manewru, o którym napisał wojtek. Może na jednym kole tarczówka, a na drugim obręczowy, a może na jednym rowerze tarczówki, a na drugim obręczowe... Co właściwie na jedno wychodzi, ale jest szósta w nocy i trudno mi się skupić.

Myślę o pełnym zestawie tarczówek i jeśli się uda to obręczy ze ścianką. Troll i Ogre ma miejsce na mocowanie hamulców. przejście z tarczy na v-break powinno być możliwe.

Jeżeli będziesz w Warszawie to wcześniej daj znać to jak się zmówimy i będziesz mógł się przymierzyć (zrobię Ci fotkę z boku do analizy).

Bardzo liczę na fotkę, bo to ciekawy przedmiot analizy ostatnimi czasy ;)

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
Stack... ten wymiar różni Trolla i Ogre po analizie...

Troll - 604 mm
Ogre - 632 mm

Czyli tnąc rurę sterową na styk w Ogre kierownica będzie wyżej. Można to chyba korygować mostkiem.

Możecie mi to jeszcze skonsultować? Mam problem z wymiarowaniem tej ramy. Oni niby piszą 22", ale.. Przekrok jest jak w Stevensie 23" czyli ponad 83cm, a sam wymiar "Seat Tube Length" z tego co pamiętam (potwierdzę) miał do końca rury niecałe 60cm. Czyli jak ten rower jest duży? ;) To odnośnie powyższego pytania.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum