Autor Wątek: Rower wyprawowy dla wysokiej osoby (kierunek Azja)  (Przeczytany 23359 razy)

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
Nie czytałem całego wątku,ale tylko spytam czy próbowałeś założyć sobie koła 28" do Trolla?I sprawdzić jak Ci się jeździ na tym.Wiem z autopsji że się da bo u siebie mam tak zrobione.
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
Nie czytałem całego wątku,ale tylko spytam czy próbowałeś założyć sobie koła 28" do Trolla?I sprawdzić jak Ci się jeździ na tym.Wiem z autopsji że się da bo u siebie mam tak zrobione.

Chodzi Ci o przetestowanie jazdy na 28"? To może być dobry pomysł choć nie zmieni tego jaka jest nasza pozycja na rowerze Surly Troll 22". Pokazuję nasze testy tego roweru tutaj: https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=19581.msg373979#msg373979

Nie miałem takich kół do Trolla, ale rozważam jeszcze przymiarkę Ogra. Bardziej ze względu na ramę niż same kola. Codziennie jeżdżę na kołach 28" do pracy na rowerze miejskim z tego mam jedynie wniosek, że z opony 2" to nie zejdę na tak długi wyjazd ;)

W obecnym Trollu nie da się już włożyć koła 28". Surly zmieniło geometrię i w Trollu da się włożyć wyłącznie koła 26".

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
Hej,

Uzupełniam zestawienie przymiarek [https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=19581.msg373979#msg373979] o przejażdżkę Gosi na Surly Troll 20", które popełniliśmy w miniony weekend. To chyba też ostatnia przymiarka na kołach 26". Reszta ewentualnie po podjęciu decyzji o kołach 28". Z dostępnością tych niestety kiepsko, bo Surly Troll ma być w przyszłym roku.

Jak podniosłem już dość wysoko siodełko to zaczęło się Gosi podobać, ale stwierdziła tyle, że mogła by jeździć na jednym i na drugim. Ja byłem prawie pewny że ją usadzę na Trollu 20", ale jak zobaczyłem ten rower pod nią i ciągłe "podnieś mi siodełko" to przestałem wierzyć we wszystkie tabele:

http://surlybikes.com/uploads/downloads/15924_SUR_Bike_Sizing_Chart_OL_VF.pdf

a miało się zgadzać bo na rysunkach przy 20" jest dziewczyna, a już po prostu nie wiem... W opci 26" dwa rowery Troll 22"... Ciekawe jak byłoby przy Ogrze...

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Mam gianta z ramą 20", nie czuję, żeby był dla mnie zbyt duży, a wzrostu mam w porywach metr siedemdziesiąt (inna geometria i takie tam ;)).
Gosia lepiej wygląda na większym trollu.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Hej,

Uzupełniam zestawienie przymiarek [https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=19581.msg373979#msg373979] o przejażdżkę Gosi na Surly Troll 20", które popełniliśmy w miniony weekend. To chyba też ostatnia przymiarka na kołach 26".
Nie, no weź!
Oddajcie rowerek młodszej siostrze i kupcie dla niej coś dla dorosłych.

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
Mam gianta z ramą 20", nie czuję, żeby był dla mnie zbyt duży, a wzrostu mam w porywach metr siedemdziesiąt (inna geometria i takie tam ;)).
Gosia lepiej wygląda na większym trollu.

Też tak myślę...

i dla mnie już skali zabrakło  :-\

Offline Mężczyzna Gerwazy

• Użytkownik forum
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 13.10.2016
Cytat: Borafu
Nie, no weź!

Nie przesadzajmy Troll jest świetny to po prostu 26" mistrz uniwersalności - tutaj co prawda ma założone cienkie opony więc wygląda jak wygląda ale  rama przyjmuje opony do szerokości 3" a takie kolo 26" z oponą np 2,25 jest praktycznie identyczne (co do średnicy) jak 28" z szosową oponą.

Źle przepisane ze specyfikacji w pliku pdf - 310 mm to długość rury sterowej, wysokość widelca od osi do korony, to 420 mm.

Faktycznie... Tylko czemu wierzyć jak w każdym miejscu jest inaczej:

http://surlybikes.com/uploads/downloads/Surly_Fork_Info.pdf

Muszę bardziej na chłodno patrzeć...

Mam ramę Trolla (20") - rocznik 2017 już po zmianach widelca i geometii- jak chcesz jakieś wymiary daj znać w wolnym czasie mogę go pomierzyć. 

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Cytat: Borafu
Nie, no weź!

Nie przesadzajmy Troll jest świetny to po prostu 26" mistrz uniwersalności - tutaj co prawda ma założone cienkie opony więc wygląda jak wygląda ale  rama przyjmuje opony do szerokości 3" a takie kolo 26" z oponą np 2,25 jest praktycznie identyczne (co do średnicy) jak 28" z szosową oponą.

IMO wygląda na nim, jakby jechała na składaku ::) Jak patrzę na Was na tych rowerach, to ciągle mam z tyłu głowy "za małe!"

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
Hej,

Czy mogę prosić o ujawnienie się osób, które są w posiadaniu roweru Surly Ogre LG (20") i/lub XL (22"). Chodzi mi o południową połowę Polskie. Do dwóch osób odezwałem się już z tego wątku w PW, ale może jest jeszcze ktoś bliżej? Z gór dzięki za pomoc.

Michał

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
Hej,

Czy mogę prosić o ujawnienie się osób, które są w posiadaniu roweru Surly Ogre LG (20") i/lub XL (22"). Chodzi mi o południową połowę Polskie. Do dwóch osób odezwałem się już z tego wątku w PW, ale może jest jeszcze ktoś bliżej? Z gór dzięki za pomoc.

Podbijam jeszcze raz by się upewnić. Nie ma wśród nas nikogo z Ogrem LG (20")?

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
https://www.bike24.de/p170227.html

może jeszcze ta marka Ci się spodoba. Duży wybór rozmiarówek, tylny widelec 45 cm długi, w Berlinie i w Dreźnie najbliższe sklepy.

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
Dzięki za linki.

W ramach przymiarki do Ogre i jazdy na dużym kole. Pojawiła się u mnie kolejna wątpliwość, na którą też mi zwrócono możliwość.

Duże koło (28") prawdopodobnie obierze mi możliwość wjazdu o własnych siłach na najbardziej strome odcinki. Fizyka...

Ile jest takich podjazdów trudno powiedzieć. Nie wiem, bo w Kirgistanie nie miałem dużego koła, a tam robiło się nawet dwie przełęcze dziennie. W każdym razie czy istnieje jakiś kalkulator albo inny intuicyjny sposób by porównać napęd/koła, by dobrać właściwe przełożenia?

Na kołach 26" miąłem korbę 22-44 i kasetę 11-32

Na razie zakładałem składanie napędu 9 rzędów, tam mamy mać 34 zęby z tyłu. tylko w Alivio 36... No w napędach 10 rzędowych da się znaleźć spokojnie większe przełożenia, ale na razie nie rozważałem, bo to jest późniejsza dyskusja. Bardziej chciałbym poznać więc sensowną liczbę rzędów z przodu i z tyłu niż liczbę zębatek ;)

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Dla dwucalowych (teoretycznie dwucalowych :)) duremów obwód koła między 26" a 28" różni się o ciut ponad 10 cm, to jest w okolicach 5% obwodu, przy zmianie kasety z 11-32 na 11-34 przełożenie 1x1 zmieni się o 6%. Zamotoałem? Cieszę się :)

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Kalkulator?
Tak, mam jeden - mały człowiek jeździ na małym kole, a duży na dużym. Dlatego dzieci jeżdżą na szesnastkach, a dorośli na dwudziestkachósemkach  ;)
Moim zdaniem, da się zrobić takie przełożenie, żeby na większość przełęczy wjechać obładowanym rowerem, ale tutaj najsłabszym ogniwem, nomen omen, będzie łańcuch - chrup, trach i postój. Mnie się już parę razy to przytrafiło na piaszczystych podjazdach, chociaż w nogach było jeszcze trochę pary.

Myślę, więc uważam, że (wiadomo czyj to tekst) skoro jesteście oboje wysocy, to nie musicie się obawiać dużego koła.
34 albo 36, to dużo jeśli na korbie zostawisz sobie 22 zęby. Na wycieczki na lekko zabieram rower z korbą 42/32/22 i kasetą 11-28 - podjeżdżam wszystko to, co da się podjechać bez obawy o łańcuch.
W rowerze pod bagaż mam taką samą korbę i kasetę 11-32. Czasami pcham, ale przynajmniej dupa odpoczywa.
Na pewno nie zapłaciłbym tysiaka za jedenastkową kasetę 11-46. Wolę pchać :)

Ed.
Oczywiście nie wszystko podjeżdżam i trzeba zmrużyć oko, ale często mam wrażenie, że jestem blisko granicy wytrzymałości łańcucha. To tylko jeden z wielu aspektów, który dobrze wziąć pod uwagę.
« Ostatnia zmiana: 7 Lis 2017, 18:50 RS »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum